Вместо въображаем компромис между възраждането на икономиката и опазването на

...
Вместо въображаем компромис между възраждането на икономиката и опазването на
Коментари Харесай

В САЩ: Вече сме в Голяма депресия

Вместо утопичен " компромис " сред възраждането на стопанската система и опазването на здравето, политиките на президента Доналд Тръмп водят по едно и също време до Голяма меланхолия и десетки хиляди смъртни случаи. Това е по този начин, тъй като компромис сред стопанската система и опазването на здравето не съществува, с изключение на в фантазията на Тръмп. Освен в случай че хората не са уверени в своята сигурност посред пандемията, те няма да възобновят естествения си живот. Допускайки прибързано обновяване, което подсигурява, че епидемията ще продължи да бушува, Тръмп най-вероятно осъди Америка на стопански провал, написа за СиЕнЕн Джефри Д. Сакс.

Фантастът предизвиква магическото мислене и може би даже самичък си има вяра в това. Тръмп сподели, че вирусът не съставлява опасност. Той сподели, че ще изчезне до април. Той сподели, че е изцяло под надзор. През март той сподели, че имаме всички проби, от които се нуждаем.

Епидемията е контролируема, когато държавното управление е съществено. Австралия, Китай, Япония, Южна Корея, Нова Зеландия и Тайван, наред с други, са запазили смъртните случаи до под 10 на милион население, спрямо 271 на милион в Съединените щати. Тези други страни прилагаха политики за публично здраве в народен мащаб, Съединени американски щати не.

Съединени американски щати регистрира смъртност от Covid-19 - близо 90 000 - и съвсем несъмнено е, че е по-висока въз основа на съпоставяне на смъртните случаи през тази и предходната година - в този момент Тръмп се пробва да дискредитира броя на смъртните случаи. Във фентъзи света на Тръмп няма смъртни случаи, в случай че не се оповестяват.

Маневрите на Тръмп също няма да спасят стопанската система, която е в свободно рухване. Сега щатите могат да се отворят и по този метод да разпространят повече заболявания и гибел. Но още веднъж икономическата фикция няма да размени действителността. Потребителите няма внезапно да стартират да купуват. Строителите няма да внезапно да изградят здания.

Някои от почитателите на Тръмп може да се насочат към многолюдни места - и в случай че е по този начин, мнозина ще се заразят с вируса - само че не и множеството американци.

От рекордните 20,5 милиона работни места, изгубени през април, множеството няма да се върнат скоро, без значение дали щатите афишират стопанските системи си за открити. Продължаващото разпространяване на самия вирус ще блокира всяко значимо бързо възобновяване. Ще настъпят дълбоки структурни промени. Част от днешните загуби на работни места да бъдат непрекъснати.

Ето някои от работните места, които няма да се завърнат: Електронната търговия ще измести доста тухлени и строителни действия на дребно. Търговски вериги с огромни имена към този момент банкрутират седмица след седмица. Резултатът е, че доста работни места на дребно, намаляващи с 2,1 милиона по отношение на март и април 2020 година, евентуално няма да се върнат. Работите, основани вследствие на онлайн извършването на покупки, няма да се равняват на изгубените.

Много компании ще реорганизират работните си процеси, с цел да разрешат надалеч повече работа от вкъщи и това ще остави офис комплексите едва обитаеми. Много компании ще понижат пространството си, което значи, че новото комерсиално строителство ще остане в меланхолия за години напред.

Новото сондиране на нефт и газ се срина и няма да се възвърне до минали равнища, поради дълготрайното пренасищане на международните петролни пазари и срутва в цените на петрола и газа. Пътуванията и туризмът ще останат потиснати, до момента в който епидемията е безконтролна, намалявайки броя на наетите в места за настаняване, за свободно време, за занимания и заведения за хранене.

Друга концепция на Тръмп е да принуди фирмите да се върнат вкъщи от Китай и да възстановят своите вериги за доставки вкъщи. Това е следващата фикция. Чрез усилване на офанзивите против Китай - в това число нови ограничения за отделяне на китайските компании от американската полупроводникова технология - Тръмп ще смаже вероятностите за напредък на огромна част от високотехнологичната промишленост на Америка, чийто бизнес включва интернационалните пазари, в това число голямото население на Китай. Ходовете на Тръмп ще провокират възмездие на Китай и ще ускорят деня, в който Китай ще се конкурира със Съединени американски щати в разнообразни измерения на производството и дизайна на полупроводници, като профилирани чипове за изкуствен интелект и 5G.

Една явна област на отмъщението ще бъде Китай да купува самолети от Airbus вместо Boeing. Дори преди пандемията Boeing бе в доста дълбока рецесия поради явното си неприятно ръководство на 737 Max. Неуспехът на Тръмп да овладее епидемията и усилените му офанзиви против Китай ще задълбочат неволите на самолетната компания. Акциите на Boeing паднаха с 2% на 15 май, в деня след новите ограничения на Тръмп против Китай, акциите на Boeing понижиха с над 70 % от пика на 1 март 2019 година

Тръмп ще се опита да избави фирмите, без подозрение, в това число личния си фамилен бизнес. Той ще се опита да избави нефтения и газовия бранш, въпреки че никоя банка няма да го допре. Той ще поддържа пропадащите компании на другари, доближени и сътрудници на акциите му. Той ще лъже, ще се опита да скрие данни, да упреква другите и ще докара до задълбочаваща се злополука.

Но има три същински стъпки за излизане от новата Голяма меланхолия.

Първо и най-спешно би трябвало да прекратим епидемията посредством ограниченията за публично здраве - тестване, следене и карантиране - които Тръмп поредно подценява.

Второ, ние би трябвало да работим с други страни, в това число Китай, с цел да спрем епидемията на всички места по света, тъй че търговията и пътуванията да могат умерено да се възобновят и по този начин милионите работни места, подвластни от търговията, превоза и туризма, да бъдат възобновени най-малко частично.

Трето, ние би трябвало да изградим нови индустриални и обслужващи браншове, а не да поддържаме старите и умиращите. Възстановяването ще пристигна не посредством делене на петрол и газ, а посредством взрив на американски компании, произвеждащи слънчеви панели, вятърни турбини, съвременни акумулатори, съвременни електрически транспортни средства и хардуер и програмен продукт на интелигентни мрежи; смесен с взрив на промишлеността на услуги, основан на нови модели на евтини здравни грижи, обучение и офис работа, който съчетава онлайн и персонални услуги.

Бидейки интелигентни и обективни, бихме могли да чакаме нови високотехнологични промишлености, по-споделено свободно време, по-кратки пътувания, по-чисто небе, повсеместен достъп до налични здравни грижи и висше обучение, обезпечена витална заплата за всички служащи.

За всичко това се нуждаем от нова администрация и Конгрес, нов метод за нашата нация. Дотогава фентъзи светът на Тръмп е нашият призрачен сън. Дръжте се крепко. Настъпва нова зора.
 Шефът на ФЕД: Съединени американски щати са изправени пред сериозен стопански спад, само че не и меланхолия
Шефът на ФЕД: Съединени американски щати са изправени пред сериозен стопански спад, само че не и меланхолия

В интервала от април до юни икономическите данни " ще бъдат доста, доста неприятни "

Джефри Дейвид Сакс е американски икономист, либерал, учен, анализатор на публичната политика и някогашен шеф на Института Земя в Колумбийския университет, където е с купата академични професор. Той е прочут като един от водещите международни специалисти по икономическо развиване и битка с бедността.

От 2017 година той е специфичен консултант на генералния секретар на Организация на обединените нации по отношение на задачите за стабилно развиване, набор от 17 световни цели, признати на срещата на върха на Организация на обединените нации през септември 2015 година Той е на същата позиция при предходния общоприет секретар на Организация на обединените нации Бан Ки Мун. Той първо бе назначен за специфичен консултант на генералния секретар на Организация на обединените нации през 2002 година по време на мандата на Кофи Анан.

През 1995 година Сакс става член на Международния съвещателен съвет на Центъра за обществени и стопански проучвания (CASE). Той е съосновател и основен пълководец на Millennium Promise Alliance, нестопанска организация, отдадена на преустановяване на последна беднотия и апетит.

През 1980 година Сакс постъпва в Харвардския факултет като помощник и е нараснал в доцент през 1982 година Година по-късно, на 28-годишна възраст, той става професор по стопанска система в Харвард.

През идващите 19 години в Харвард, Сакс става професор по интернационална търговия, шеф на Института за интернационално развиване в Харвард и в учебното заведение за ръководство " Кенеди " (1995-1999), шеф на Центъра за интернационално развиване (1999-2002).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР