Вместо да се задушава от западните санкции, руската петролна индустрия

...
Вместо да се задушава от западните санкции, руската петролна индустрия
Коментари Харесай

Простият и ефективен начин, по който Русия заобикаля тавана на петрола

Вместо да се задушава от западните наказания, съветската петролна промишленост печели стотици милиони долари от износ на цени над наложения от Запада " таван " - и то без официално да нарушава наложения режим. Това се случва посредством " малка врата " в него - никой не стопира руснаците да разгласят по-висока цена на превоза и обвързваните с него услуги, написа в собствен материал FT.

Контекст : Страните от Г-7 постановиха ограничаване от 60 $ на барел за съветския нефт с претекста, че приходите от износа му се употребяват за финансирането на войната в Украйна. При по-висока от тази цена стават проблематични намирането на застрахователи, корабни компании и купувачи.
 След въвеждането на
След въвеждането на " тавана ": Руският нефт стана най-евтиния в света (засега)

Нефт вид Urals се срина с 27% под лимита, а по отношение на Brent цената му е с 45% по-ниска

Никъде обаче не се показва какъв брой да бъде цената на превоза и по този начин тя може да се усили доста по отношение на предходния интервал.

Детайли : Според митнически данни от декември до края на юни, петролът е напускал балтийските пристанища на Русия на към 50 $ за барел - в границите на разрешеното. Когато, обаче, той доближава до Индия, цената му към този момент доближава 68 $.

Според данните на профилираната организация Argus действителната цена на превоза е към 9 $ на барел, само че повишаването по пътя от Русия до Индия е доста повече - приблизително 14,90 $ за интервала.
 Япония купува съветски нефт на цени над
Япония купува съветски нефт на цени над " тавана "?

По-голямата част от съветския нефт към този момент е пренасочена за експорт към Китай и Индия

Представител на локална държавна петролна компания разяснява пред FT, че не е било разрешено да се договаря с съветската страна във връзка с превоза.

Компанията за разбор на данни Kpler показва, че " Лукойл " и " Роснефт " са осъществявали директни продажби за индийски рафинерии, а в други случаи покупко-продажбите са се осъществявали посредством появили се през последната година медиатори, свързани с Русия.

Още нещо : Между май и юли 134 плавателни съда са доставили 108 млн. барела нефт от Балтика до Индия. В този интервал оскъпяването по пътя е било цели 17 $, което значи, че съветската страна е получила към 800 млн. $ в допълнение единствено в границите на тези три месеца.

Към тях би трябвало да прибавим и обстоятелството, че към 40% от танкерите са по един или различен метод свързани с съветски компании и за услугите им са платени още към 350 млн. $ и съгласно FT това демонстрира, че за извънредно малко време Москва е получила над милиард $ " под масата " от покупко-продажбите - и то без да се губят западните им застраховки.

От друга страна : Повишаването на цените на суровия нефт на международния пазар понижава интереса на западните (най-вече гръцки) корабособственици да транспортират съветски доставки. Собствената продукция на страната също нараства и към този момент е към 60 $ - с всички следващи логистични усложнения от този факт.
 Средната цена на съветския нефт за юли надвиши
Средната цена на съветския нефт за юли надвиши " тавана " от $60 за барел - за първи път

Средната цена за 7-те месеца обаче е под " тавана "

По-високата цена може да откаже и Индия да купува - 68-69 $ е много по-ниско от пазарното равнище, само че това към този момент е по-трудно постижима цена, а съгласно индийски формален представител руснаците не са прекомерно великодушни в отстъпките си.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР