Вместо да разчитаме, че Нидерландия и Австрия ще смекчат тона

...
Вместо да разчитаме, че Нидерландия и Австрия ще смекчат тона
Коментари Харесай

България и Шенген: да се вгледаме в аргументите на Рюте


Вместо да разчитаме, че Нидерландия и Австрия ще смекчат тона и ще правят отстъпка за Шенген, би трябвало да запретнем ръкави и да предприемем съответни дейности, написа Петър Чолаков.

Нидерландия е подготвена още следващата година. Но има измама: на първо време би трябвало сполучливо да поставим изправителен изпит. Премиерът на Нидерландия Рюте разгласи, че страната ни би трябвало да получи нова положителна оценка по Механизма за съдействие и инспекция (МСП). Освен това би трябвало да бъде доказано на базата на мониторинга на Шенгенската осведомителна система, че  е сътрудник, на който може да се разчита, когато става дума за споделена поверителна информация.

Нека се вгледаме в основанията на Нидерландия

Нидерландските условия може би на мнозина наподобяват като. Те евентуално ще провокират яд и фрустрация у нас. Но вместо да се вайкаме и сърдим, ще е най-добре, в случай че се хванем на работа.
Редакцията предлага
Формално България от дълго време е изпълнила изискванията да бъде призната в Шенгенското пространство, най-елитния клуб на Стария континент, който включва 26 високоразвити страни. Четири от тях - Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия - даже не са членки на Европейски Съюз. Марк Рюте евентуално е воден основно от популистки и вътрешнополитически съображения. Всичко това у нас към този момент се пояснява като демонстрация на надменност и най-важното - като смяна на разпоредбите, откакто мачът към този момент е почнал.

Трябва обаче да признаем, че нидерландците, а и австрийците, които освен нас блокираха и румънската кандидатура за Шенген, . МСП, обратно на изказванията на редица политици у нас, в действителност не е завършил. Според Европейска комисия, които за 15 години изготвиха 19 отчета за България, прогрес има, само че той е неудовлетворителен. Факт е, че липсват забележими резултати - например в битката с политическата корупция, каквито обаче в Румъния са налице. Реформата на правосъдната система си остава на трупчета. Не е облечен в правни правила и въобще въведен работещ механизъм за заблуждение под отговорност на основния прокурор.

За похлупак, тази седмица болшинство в Народното събрание в състав ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане "  и " Български напредък " отхвърли да даде законова отбрана на подателите на сигнали за корупция. Съотвените законопроекти на Надежда Йорданова от Демократична България и на служебния кабинет бяха блокирани. Тези промени са в осъществяване на Плана за възобновяване и резистентност. Подобно държание на въпросното болшинство Народно събрание по никакъв метод няма да усъвършенства имиджа ни измежду сътрудниците, респективно и перспективите ни за Шенген.

Време е да запретнем ръкави

Ползите от присъединението не би трябвало да се омаловажават на правилото " гроздето е кисело ". В Шенген България ще бъде по-привлекателно място за непознатите вложители, а нашият бизнес (поне на теория) няма да бъде третиран като второ качество.

По отношение на второто затруднение, което Рюте показа пред нас, също би трябвало да се работи уверено. Не е загадка, че въздействието на Кремъл в българските служби за сигурност остава смущаващо мощно.

Петър Чолаков

Вместо да разчитаме, че Нидерландия и Австрия ще смекчат тона и ще правят отстъпка, което не наподобява изключително евентуално, е извънредно време българският политически елит да огледа най-сетне съществено към посочените проблеми и да запретне ръкави.

Години наред тези недъзи не са лекувани. Ето за какво, даже от първи януари 2023-а болшинството в Народно събрание внезапно да смени тона и се заеме с тях, аз съм черноглед, че ще успеем да се оправим за няколко месеца и да получим зелена светлина за Шенген през октомври 2023 година.

И все пак отнякъде би трябвало да се стартира. Ако правосъдната промяна най-сетне в действителност започва следващата година, това би бил значим прогрес. Ще значи, че сме спрели да тъпчем на едно място. Родните политици са длъжни да се захванат с тези проблеми – не поради утвърждението на Нидерландия, а в името на България.

*Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР