Вместо да прави радикални реформи, планът дава решения на парче

...
Коментари Харесай

План за възстановяване или план за усвояване

Вместо да прави радикални промени, проектът дава решения на парче в браншове като енергетиката и образованието. Ако 12.6 милиарда лева се похарчат без тактика, има риск да навредят на цели браншове от стопанската система.
Всички се радват на пари, изключително на подарени такива. Неочакваният, само че величествен подарък, който Европейският съюз реши да си направи в средата на предходната година, изтегляйки заедно 670 милиарда евро и разпределяйки ги сред страните на правилото най-засегнати от КОВИД-кризата, занапред ще радва мнозина. Подобен стопански допинг основава и реск от задълбочаване на разделянето. Тези страни, които влагат парите мъдро и станат по-конкурентни - ще пернат още напред, тези които ги " усвоят " посредством другарски на властта компании, ще пернат, само че към периферията на Европа.

В България е още рано за наслада - новата версия на Плана за възобновяване и резистентност занапред беше оповестена, следва да бъде разисквана в Народното събрание, а Европейската комисия има доста мнения. В редактираната версия, която екипът на Атанас Пеканов съумя единствено за два месеца да сглоби и показа, стъпвайки на структурата, оставена от ГЕРБ, има няколко положителни нови хрумвания., да вземем за пример ще дадат късмет на доста компании да порастват, също е пазарна и съответна. Има хрумвания, които са в вярната посока, само че са посредствени и не-амбициозни - да вземем за пример. И има такива, които са искрено противоречиви и нездравословни, каквито се намират в частта за енергетика, санирането и доставките на съоръжение за опазване на здравето.

Документът е голям и дава обещание доста неща на доста браншове. Когато и в случай че бъде признат, той ще бъде отговорност на (най-малко) три кабинета и на безчет служители.

Ето за какво тук е моментът да създадем някои кардинални разсъждения за Плана и въобще за европейските дотации, за метода, по който беше подходено към тях и за самата концепция страната да ръководи стопанската система посредством такива огромни капиталови инжекции.
Капитал - брой 30 В документа няма вярна диагноза
Планът не адресира най-важните структурни проблеми на стопанската система и обществото, не дава поръчка за структурни промени, сякаш е за цифровизация и декарбонизация, а над половината от парите още веднъж са планувани за строителни и ремонтни действия. Като се прибавят доставките на съоръжение от държавни ведомства, сумата отива над две трети.

В последната седмица няколко източника на " Капитал " потвърдиха, че Европейската комисия е върнала много рецензии по частта от Плана, която се занимава с промени. Същото съобщи и президентът Румен Радев публично, като той акцентира на нерешените проблеми с промяната на прокуратурата и бездействието в енергетиката. Това не е инцидентно.
За късия период от два месеца вицепремиерът Атанас Пеканов нямаше по какъв начин да промени фундамента на проекта. Фотограф: Юлия Лазарова
Идеята на документа е да обвързва главните структурни проблеми пред България с пари за разрешаването им. Европейска комисия има няколко механизма, по които следи България - европейски учебен срок, механизмът за съдействие и други - и по всички тях е върнала съответни задания.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР