ВМА ще поеме функциите на Правителствена болница, след като миналата

...
ВМА ще поеме функциите на Правителствена болница, след като миналата
Коментари Харесай

ВМА поема функциите на Правителствена болница, а тя става педиатрична


ВМА ще поеме функционалностите на Правителствена болница, откакто предходната седмица кабинетът реши да трансформира „ Лозенец “ в първата у нас напълно детска клиника. Така властта към този момент ще се лекува във Военномедицинска академия, оповестява Скенер.нюз.

При огромни интернационалните конгреси, на които страната ни е хазаин, Правителствена болница беше тази конструкция, която поемаше здравното обслужване. Освен това в делегациите на първите мъже и дами в страната наложително участва доктор от „ Лозенец “ при пътуванията им. В Правителствена болница съществуваше специфична клиника, известна като Първо вътрешно, където бяха настанявани министри, политици, висши духовници и т. н., а отделението се охраняваше от НСО. Такова звено във ВМА към този момент не се планува да съществува.

Преди „ Лозенец “ да стане детска болница, властта ще би трябвало да реши още един въпрос. В момента лечебното заведение е база на Медицинския факултет на СУ. От Министерство на здравеопазването обмислят дали да не трансферират и тази отговорност на ВМА.

От стенограмата на последното съвещание на кабинета излиза наяве, че няма да се строи ново крило към „ Лозенец “ за децата, както оповестиха от управлението на лечебното заведение, а цялата болница ще бъде преструктурирана.

Ще се строят други здания, единствено в случай че съществуващите отделения не могат да поемат всички детски звена в столицата, които ще бъдат преместени. Здравният министър Кирил Ананиев е безапелационен, че новата болница би трябвало да е към Министерство на здравеопазването и по този начин да се дотира в допълнение активността ѝ.

Това значи, всички лекари и евентуално огромна част от сестрите ще би трябвало да изоставен „ Лозенец “, защото там ще работят единствено педиатри. В момента личният състав на Правителствена е в незнание, медиците са обезпокоени за бъдещето си, а едвам през вчерашния ден са получили забавените си от два месеца заплати, твърди още Скенер.нюз.

Плановете за построяването там на център за белодробни трансплантации отпадат, като съвсем несъмнено ще бъде изместен и центърът за присаждане на черен дроб и бъбреци. Дали построената база ще се употребява за трансплантации на деца към момента не е ясно.

Според осведомени новата многопрофилна детска болница няма да се споделя „ Лозенец “, само че името занапред ще се обмисля. Управляващите към този момент нямат и любимец за поста шеф, въпреки кандидати занапред да не липсват. Отговорите на всички въпроси ще са ясни най-късно до лятото на 2019 година, когато детската болница би трябвало да проработи, написа още медицинският уебсайт.

В момента шеф на Университетска болница "Лозенец " е проф. доктор Любомир Спасов. Той е на този пост от 20 години - от 1998 година

ВМА се оглавява от бригаден военачалник проф. доктор Венцислав Мутафчийски. Той беше назначен като и.д. на болничното заведение през май 2017 година, а от началото на 2018 година я оглави за непрекъснато.

Решението на кабинета за "Лозенец "

На съвещанието си предходната сряда държавното управление утвърди промени в Закона за лечебните заведения, които плануват анулация на § 5 от Преходните и заключителните разпореждания на закона - според който болница "Лозенец " е лечебно заведение към Министерския съвет по смисъла на член 5, алинея 1 от закона и е вторичен разпоредник с бюджет по бюджета на Министерски съвет.

Болница "Лозенец " е единственото лечебно заведение по член 5, алинея 1, във връзка с което статутът е избран на законово равнище. Отмяната на параграфа ще сътвори опция за държавното управление да вземе решение във връзка с статута на болничното заведение, трансформирайки я в първото многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо сложно лекуване на деца, се споделяше в известие от Министерски съвет.

Реакцията на "Лозенец "

"Ръководството на Университетска болница „ Лозенец “ приветства решението на българското държавното управление за разширение на профила на болничното заведение с построяването на в допълнение лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо сложно лекуване на деца. Убедени сме, че това ще добави необятния набор от високопрофесионални здравни услуги, предлагани в болничното заведение, както и ще даде опция на студентите да обогатят знанията си по още една извънредно значима за страната компетентност – педиатрията. Сигурни сме, че концепцията на премиера Бойко Борисов ще откри положително професионално развиване и тя безспорно ще увеличи престижа на болница „ Лозенец “ като едно от най-професионалните лечебни заведения в България ", се споделяше в публично изказване на Университетска болница "Лозенец ".

Инициативата

Преди седмица беше обявено за среща на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев с предприемчив комитет за създавеното на детска болница. Ананиев приветствал тази концепция. Двигател на предлагането е Българската педиатрична асоциация.

Идеята е всички експерти за лекуването на деца да бъдат обединени на едно място. В поддръжка на строителството на такова лечебно заведение преди дни се изрече и сестрата на премиера Бойко Борисов - доктор Красимира Иванова, която пък е началник на неонатологията в най-голямата общинска болница в столицата "Света София ". Тя е заявявала поддръжката си за нея през последните години.

Близо 300 000 деца годишно се одобряват за болнично лекуване по данни на НЗОК. На срещата на Инициативния комитет за създаване на Национална детска болница с министъра на опазването на здравето е станало ясно, че основаването ѝ не търпи отсрочване.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР