Влошени образователни резултати, отпадане от училище, увеличаване на случаите на

...
Влошени образователни резултати, отпадане от училище, увеличаване на случаите на
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Почти всеки втори млад човек в България няма основни умения по четене и математика

Влошени просветителни резултати, отпадане от учебно заведение, увеличение на случаите на принуждение и липса на базови познания и умения - това са измежду главните провокации пред учениците в България, сочи в собствен отчет Детският фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ). Докладът е оповестен преди началото на новата образователна година и е част от мотивацията на фонда да стартира акция в поддръжка на учителите под мотото " #учителиТЕсаЯКИ ".

Данните от тазгодишното национално външно оценяване в България разкриват утежняване на резултатите на учениците, завършващи IV клас, което в допълнение задълбочава така наречен " просветителна беднотия ", и нищожен  както по български език, по този начин и по математика, сочи отчетът на организацията.

Докато горните данни разкриват тревожни трендове за децата в учебно заведение, УНИЦЕФ показва и дълбочината на рецесията с ученето, защото има и доста такива, които не вървят на учебно заведение, а съвсем всеки втори младеж в България няма съществени умения по четене и математика.
 5% от четвъртокласниците имат по две слаби оценки на НВО
5% от четвъртокласниците имат по две слаби оценки на НВО

Иначе междинната оценка на националното външно оценяване е " доста добър "

Въпреки че Министерството на образованието и науката регистрира 40% понижение на каузи на отпадналите от учебно заведение деца посредством Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и включване в просветителната система, към момента последните данни на Националния статистически институт (НСИ) демонстрират, че 11,2 % от децата на възраст сред три и шест години и 5,7% от децата на възраст сред седем и 10 години не посещават учебно заведение, показват от УНИЦЕФ.

Данните демонстрират и нарастване на съвсем всички типове принуждение, докладвани в учебните заведения, включително физически, устен и кибертормоз, като доближават над 3300 регистрирани произшествия за предходната образователна година. Допълнително съвсем всеки втори младеж в България не има съществени цифрови умения, макар че живее в цифров свят.

Детският фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ) установи и доста дребен прогрес по уговорката за трансформиране на образованието по рамката " RAPID ".

Трансформирането на образованието стартира с обезпечаването на това всички деца да придобият базови умения - просветеност, математически умения и социално-емоционални умения, които са основа за ученето като цяло.

От организацията упорстват за дейности и вложения, тъй че да може всеки преподавател да бъде подсилен и екипиран с нужните познания и умения, а всяко дете да учи в безвредна и приобщаваща среда.

Затова УНИЦЕФ България стартира акция с мотото " #учителиТЕсаЯКИ ". Тя ще се концентрира върху ролята на учителите - главните мотори на смяната във всяко учебно заведение.
 Галин Цоков се надява на по-високи достижения в образованието
Галин Цоков се надява на по-високи достижения в образованието

МОН ще поддържа всяка самодейност на учебните заведения, които желаят да покажат достижения на своите ученици
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР