Влошени финансови показатели, реален риск от декапитализация и фалит на

...
Влошени финансови показатели, реален риск от декапитализация и фалит на
Коментари Харесай

Здравният министър освободи директора на УМБАЛ “Александровска” | До провеждане на конкурс за изпълнителен директор ще бъде назначен проф. д-р Атанас Йонков

Влошени финансови индикатори, действителен риск от декапитализация и банкрут на УМБАЛ „ Александровска “, както и серия от пропуски от страна на управлението на болничното заведение, които слагат в риск усвояването на отпуснатия заем от страната. Това са единствено част от претекстовете, с които здравният министър доктор Асен Меджидиев освободи шефа на УМБАЛ „ Александровска “ – доктор Атанас Атанасов.

Д-р Меджидиев стимулира решението на управлението на Министерство на здравеопазването с констатациите от отчетите на АДФИ и Звено „ Вътрешен одит “. Той уточни, че откакто от УМБАЛ „ Александровска “ са оспорили данните от отчетите, здравното министерство им е дало правото да обяснят несъответствията, за които претендират.

„ В рамките на среща, на която ги поканих, в наличието и на инспекторите, от „ Александровска “ болница обясниха, че одитът не е правилен, а той е осъществен въз основата на документи, които са получени от лечебното заведение “, уточни здравният министър.

Въпреки това доктор Меджидиев е изискал Звено „ Вътрешен одит “ да извърши инспекция още веднъж, резултатите от която удостоверяват направените при първата инспекция констатации. От инспекцията се вижда, че насъбраните просрочия от над 23 млн. лева не са с предходна дата, а единствено за интервала 30.06.2021 година – 31.08.2022 година, поемани са финансови отговорности по нови контракти, без да се съблюдава редът на погасяване на старите, разделяни са публични поръчки, провеждани са преговори с компании без законово съображение за това, управлението не е показало и не е изпълнявало бизнес стратегия по Закона за обществените предприятия.

Здравният министър акцентира, че е политически неутрален, водил е диалози с всички заинтригувани страни, в това число с Медицински университет – София, с Българския Червен кръст, като задачата е „ Александровска “ болница да бъде нормализирана и в тази връзка не приема политизирането на тематиката. До крайното решение на Министерство на здравеопазването се стигна след потвърдителния отчет на „ Вътрешен одит “, заключи министърът.

За изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Александровска “, до провеждането на конкурс, ще бъде назначен проф. доктор Атанас Йонков. Към момента проф. Йонков е началник на Катедрата по обща и оперативна хирургия на Медицинския университет и работи като хирург в Първа хирургия на „ Александровска “ болница, заяви още министър Меджидиев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР