Влошаващото се положение със в част от най-големите икономики в

...
Влошаващото се положение със в част от най-големите икономики в
Коментари Харесай

Наводненията и други бедствия могат да ударят тежко 7 от най-големите икономики

Влошаващото се състояние със в част от най-големите стопански системи в света може да аргументи стесняване на брутния вътрешен артикул (БВП) с 5.6 трлн. $ до 2050 година, демонстрира нов отчет, представен от " Ройтерс ".

Тази година проливни дъждове провокираха наводнения, които потопиха градове в Китай и Южна Корея и прекъснаха водоснабдяването и електричеството в Индия, а сушата изложи на риск реколтите на земеделците в цяла Европа.

Подобни бедствия костват на международната стопанска система стотици милиарди долари. Екстремните суши, наводнения и стихии през предходната година доведоха до международни загуби от над 224 милиарда $ съгласно базата данни за изключителни събития, поддържана от основания в Брюксел Център за проучване на епидемиологията на бедствията.

Ала защото ще провокират по-интензивни превалявания, наводнения и суша през идващите десетилетия, тези разноски ще скочат доста, предизвестява отчетът на компанията за инженерни и екологични съвещания GHD.

Водата - когато тя е прекалено много или е прекомерно малко - може да бъде " най-разрушителната мощ, която една общественост може да изпита ", акцентира Дон Холанд, който управлява програмата на GHD за канадския воден пазар.

GHD е оценила водните опасности в седем страни, в които има разнообразни стопански и климатични условия: Съединени американски щати, Китай, Канада, Англия, Филипините, Обединените арабски емирства и Австралия. Използвайки световни застрахователни данни и научни проучвания за това по какъв начин рисковите събития могат да повлияят на разнообразни браншове, екипът е оценил размера на загубите, пред които са изправени страните във връзка с непосредствените разноски, както и за цялата стопанска система. В Съединени американски щати, най-голямата стопанска система в света, загубите може да доближат общо 3.7 трлн. $ до 2050 година, като Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати се свива с към 0.5% всяка година до тогава.

Китай, втората по величина стопанска система в света, е изправен пред кумулативни загуби от към 1.1 трлн. $ доникъде на века.

От петте бизнес бранша, които са най-важни за международната стопанска система, производството и дистрибуцията ще бъдат най-силно наранени от бедствия, които ще костват 4.2 трлн. $, защото дефицитът на вода нарушава производството, до момента в който стихии и наводнения унищожават инфраструктура и инвентар. Земеделският бранш, уязвим както от суша, по този начин и от рискови превалявания, може да претърпи загуби от 332 милиарда $ до 2050 година

Други браншове, сблъскващи се с огромни провокации, са търговията на дребно, банкирането и енергетиката. На тазгодишния Световен стопански конгрес в швейцарския град Давос международна група специалисти образува нова комисия за проучване на стопанската система на водата, която има за цел да поучава политиците за ръководството на водите.

Трябва да " трансформираме метода, по който управляваме водата и климата дружно ", акцентира съпредседателят на комисията Тарман Шанмугаратнам и добавя: " Разходите за това не са тривиални, само че са по-малки от разноските да оставим рисковото време да сее безпорядък. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР