Влошаващата се ситуация в Червено море отново ни кара да

...
Влошаващата се ситуация в Червено море отново ни кара да
Коментари Харесай

The Economist: Арктическите маршрути - алтернатива на морския път през Суецкия канал

Влошаващата се обстановка в Червено море още веднъж ни кара да се замислим за намирането на различни търговски пътища, написа The Economist. В същото време най-изгодният и безвреден вероятен маршрут е Арктика. Русия влага доста в района и в светлината на топенето на ледниците ще го развива още по-активно.

Морските информационни пътища бяха застрашени. Седем от 10-те най-големи корабни компании в света преустановиха преноса през Червено море, където йеменската бунтовническа група на хутите нападна комерсиалното мореплаване.

В резултат на това в този момент доста по-малко кораби минават през Суецкия канал, късия път от Индийския океан до Средиземно море. Търговията през Панамския канал, който свързва Атлантическия и Тихия океан, е намаляла с 30% от ноември, защото мощната суша намали равнищата на водата в канала.
Според Freightos, интернационална платформа за резервация и заплащане на товари, спот цената за изпращане на 12-метров резервоар от Китай до Северна Европа се е нараснала с 283% от началото на декември.

Тези дълги морски търговски пътища имат все по-привлекателна опция – няколко маршрута, които могат да понижат времето за пътешестване с до 40% спрямо маршрута през Суецкия канал. Но има една измама: Северният морски път, Северозападният проход и Трансполярният морски път минават през обгърнат в лед океан. Може ли Арктика да се трансформира в жизнерадостен търговски корабен маршрут?

Отговорът на този въпрос е все по-категорично да. Но повода за това положение на нещата е тревожна. Арктика се затопля четири пъти по-бързо от междинното за света. От 1978 година ледената завивка понижава годишно с почти 78 хиляди квадратни километра.

През юни 2023 година списанието Nature Communications разгласява изследване, което демонстрира, че даже в случай че светът доста понижи излъчванията на парникови газове, първото арктическо лято без лед може да настъпи още през 2040 година С топенето на ледниците и развиването на технологията за мореплаване в студените морета достъпността на Арктика ще се усили.

Водите на Арктика стават все по-оживени. Най-популярният маршрут за мореплаване е Северният морски път, който се управлява от Русия. От 2014 година до 2022 година размерите на търговията са се нараснали със 755%.

Русия желае до 2035 година размерът на трафика да се усили десетократно по отношение на равнищата от 2022 година През октомври тя разгласи взаимно дружество с логистичната компания от ОАЕ DP World за създаване на арктически контейнерни транспорти. Същия месец китайската корабна компания NewNew Shipping Line направи първото си в двете посоки пътешестване по арктическия маршрут сред Шанхай и Санкт Петербург.

Но по международните стандарти размерът на товарния превоз през Арктика остава нищожен. През 2022 година по-малко от 1700 кораба са навлезли в арктически води, до момента в който повече от 23 000 кораба са минали през Суецкия канал, а 14 хиляди през Панамския канал. Доставката по северните направления към момента е сезонна - множеството пътувания се правят през лятото.

Северозападният проход (през Северния ледовит океан, прекосява водите на Канадския архипелаг) е много по-заледен от Северния морски път (по продължение на съветския арктически бряг над Сибир до Беринговия проток), тъй че по-малко кораби минават през него. Транзитът по Трансполярния морски път (напряко през скования от ледове Северен полюс) ще бъде вероятен единствено с тежки ледоразбивачи, до момента в който ледът му се разтопи задоволително.

Всички тези условия тормозят застрахователите. Недостатъчно подробните карти, съчетани със сурови и непредсказуеми метеорологични условия, усилват вероятността от произшествия. И спестяването на време също наподобява подозрително. Според изследване, оповестено през април 2023 година в списанието Geophysical Research Letters, морската мъгла може да усили времето за пътешестване през Северозападния проход и Северния морски път надлежно с 23–27% и 4–11%.

Арктическата навигация изисква опит и профилирани плавателни съдове. И двете костват пари.

Нарастващото геополитическо напрежение също ще попречи на арктическото мореплаване, най-малко в средносрочен проект. Корабите би трябвало да получат позволение от съветските управляващи, с цел да пътуват по Северния морски път. Сега западните кораби на практика не го употребяват.

Канада и Америка не могат да реализират единодушие по отношение на разпоредбите за пренос по Северозападния проход. Но в последна сметка, със стоплянето на Арктика и топенето на интернационалните води по Трансполярния морски път, политическите разногласия ще имат все по-малко значение.

Междувременно опасенията на еколозите по отношение на интензификацията на корабоплаването в Арктика единствено ще се ускоряват. През 2021 година Международната морска организация на Организация на обединените нации утвърди възбрана за потребление на мазут в Арктика и Антарктика, която ще влезе в действие през 2029 година Тя се надява, че възбраната ще помогне за понижаване на риска от нефтени разливи и други нездравословни въздействия.

Замърсяването на въздуха, водата и шума от корабоплаването заплашват локалните типове и растения, както и локалните хора, които зависят от тях. Няколко компании към този момент дадоха обещание да не транспортират артикули през района заради екологични аргументи.

Арктика ще има компликации да се конкурира с обичайните морски направления. Екстремните климатични условия лимитират капацитета ѝ като директен маршрут за товари. Но до момента в който ледената завивка се топи, трафикът във водите ѝ ще става все по-натоварен - и Русия от ден на ден ще се възползва от това.

 

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР