Влошаване на резултатите на общинските фирми през миналата година показват

...
Влошаване на резултатите на общинските фирми през миналата година показват
Коментари Харесай

Една по-слаба година за общинската икономика в София

Влошаване на резултатите на общинските компании през предходната година демонстрират докладите им, които би трябвало да бъдат признати от Столичния общински съвет в четвъртък. Като се изключат общинските лечебни заведения и поликлиники, общият финансов резултат на 19-те общински компании е загуба от над 30 млн. лв.. За съпоставяне през 2016 година негативният резултат е бил с 23 млн. лв. по-малък.

Без изненада негативният резултат на общинските компании се дължи главно на огромната загуба, регистрирана от колоса измежду тях - " Топлофикация ". Въпреки това топлоснабдителното сдружение демонстрира усъвършенстване на финансите.

Част от фирмите, които през 2016 година са били на облага, обаче са на минус през предходната. Сред тях са три от четирите транспортни сдружения. Голяма част от останалите компании, въпреки и на облага, е влошила резултатите си.

Без огромната тежест " Топлофикация ", резултатът на общинските сдружения е към 5 млн. лв. обща облага за 2017 година при 23 млн. лв. за 2016 година

Общият резултат на общинските лечебни заведения като цяло се усъвършенства, само че това се дължи главно на свиването на загубата на няколко лечебни заведения като " Шейново " и ІV и ІІ Многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване. Част от лечебниците на облага обаче понижават позитивните си резултати на годишна база.

Печалба от паркиране и билети

Единственото печелившо транспортно сдружение на София е " Център за градска подвижност ". Това е и компанията с максимален финансов резултат за предходната година.

Тя регистрира облага от 12.187 млн. лв. за 2017 година при 11.825 млн. лв. година по-рано. Двете съществени приходни пера на сдружението са паркирането в синя и зелена зона и средствата от билети и карти за градския превоз.

Според доклада на сдружението за предходната година то е събрало към 24.3 млн. лв. от паркиране. От тях към 17 млн. лв. са от паркиране и скоби за погрешно спрелите в синя и зелена зона коли. Постъпленията по това перо са намалели с към 1.4 млн. лв. за година. Общо местата за паркиране в платените зони за предходната година са били 21 504, от които 144 са за хора с увреждания. Излиза, че от едно паркомясто приходите са към 800 лв. на година. От длъжностен абонамент са събрани към 5.2 млн. лв., а от наложително преместени коли с така наречен " паяци " са постъпили 1.53 млн. лв..

Средствата от карти и билети за градския превоз са към 26 млн. лв.. Така общите приходи на сдружението надвишават 50 млн. лв..

Разходите му са за личен състав, поддържане на синята и зелената зона и заплащане на общинските и частни транспортни оператори.

Транспортни несгоди

За разлика от " Центъра за градска подвижност " трите общински транспортни оператора са на загуба. За " Столичен електротранспорт ", който обезпечава транспорта с трамваи и тролеи, негативният финансов резултат е за втора поредна година. Загубата на сдружението за 2017 година е 6.166 млн. лв. при 4.46 млн. лв. година по-рано. Основната причина за това е в свитите доходи на сдружението, което е съкратило или спряло част от обслужваните линии поради строителството на метрото. В същото време то получава пари на км пробег и смяната или прекъсването на линиите води до по-малко приходи.

Повечето трамваи в употреба през предходната година возят пасажери повече от 24 години. Близо половината тролейбуси също са над тази възраст. 183 от 311 трамвая са минали повече от 1 млн. км през 2017 година

Одиторът, заверил доклада на сдружението, отбелязва, че то не извършва изискванията по заем, чийто размер не се показва, с Европейска банка за възстановяване и развитие от 2009 година, които изискват поддържането на избрани финансови индикатори. Обръща се внимание, че това може да направи предварително дължим заема, в случай че общината не обезпечи поддръжка.

На загуба от над 5 млн. лв. през 2017 година е и " Метрополитен ". Година по-рано сдружението, което експлоатира столичното метро, е отчело облага от към 2.2 млн. лв.. Отрицателният резултат за 2017 година се изяснява главно с огромните вложения в третата линия на подземната железница. Дружеството получава доходи от продажба на билети и карти за метрото - над 50 млн. лв., както и от реклама и наеми на оборудванията си - 7 млн. лв..

Очаква се поради продължаващото строителство на метрото " Метрополитен " да е на загуба и през тази година.

Загуба от 503 000 лв. при облага от 152 000 лв. през 2016 година регистрира и " Столичен автотранспорт ". Тя се дължи, както на стесняване на приходите, по този начин и на нарастване на разноските. В доклада на сдружението е посочено още, че най-старите му рейсове са на 36 години. Средната им възраст е над 11 години, а през тази година се възнамерява да бъде свалена поради пазаруването на нови транспортни средства.

Общинският брокер

Значително понижение на облагата регистрира и сдружението " Софийски парцели ". Положителният резултат на компанията за предходната година е 1.076 млн. лв. при 9.047 млн. лв. за 2016 година Приходите са се сринали със 74.4% поради по-малкото приходи от продажби. Причината е, че в сдружението съвсем не останаха скъпи парцели за продажба. Постъпленията от сходни покупко-продажби пък се влагат в парк " Възраждане ", който беше открит преди няколко години, само че към момента не е дефинитивно приключен.

Така главният доход на " Софийски парцели " остават наемите, които на годишна база са нарастнали с 5 на 100.

Бизнес проектът включва понижаване на облагата в идващите години до 350 хиляди лв. за сметка на вложения в придобиване и модернизиране на парцели. Общо плануваните вложения за тази и идващите години са над 13 млн. лв..

" Топлофикация " съди 16 000 клиенти за година

По традиция най-голяма загуба измежду общинските сдружения регистрира " Топлофикация ". Резултатът на компанията въпреки всичко се усъвършенства и на годишна база съумява да понижи загубата си от 40.8 млн. лв. през 2016 година на 34.8 млн. лв. през предходната година. Приходите на сдружението са нарастнали нищожно до 380.54 млн. лв.. Разходите са намалели с към 2 млн. лв. до 416.4 млн. лв.. Задълженията на " Топлофикация " са съвсем 700 млн. лв., а най-голямото е дълг от 500 млн. лв. към " Български енергиен холдинг ".

За предходната година сдружението е завело над 16 000 каузи против неизрядни клиенти, както и 9650 изпълнителни каузи. Събрани са към 21.6 млн. лв. от неплатени остарели сметки.

Заради насъбраните загуби от над 354 млн. лв. и регистрирания негативен резултат за 2017 година инспекторът, заверил доклада на " Топлофикация " обръща внимание, че има " основна неустановеност, която може да породи подозрение по отношение на опцията на сдружението да продължи да действа като настоящо дружество ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР