Влизате в магазина без да сте излизали от вкъщи. Разглеждате

...
Влизате в магазина без да сте излизали от вкъщи. Разглеждате
Коментари Харесай

Не е Sci-Fi: Как AI и виртуалната реалност променят плащанията

Влизате в магазина без да сте излизали от у дома. Разглеждате в ръцете си артикули, които в действителност не са при вас. Харесвате си нещо и казвате на персоналния си бот асистент да го заплати. Системата за момент сканира лицето ви за потвърждаване на идентичността и всичко е готово. Преди 10 години това щеше да е изложение на сцена от научнофантастичен филм. Преди 5 години щеше да е обилно стартъп заричане за технология от неразбираемото бъдеще.

Днес това е действителност.

Когато приказваме за платежни интервенции, а и изобщо за всевъзможни дейности, свързани с търговци, купувачи и пари, сигурността обичайно се употребява с по-голям приоритет от авангардните функционалности. Въпреки това, навлизането на изкуствения разсъдък и на виртуалната/добавена/смесена действителност при заплащанията е реалност, безапелационни са от платформата за разплащания Paysafe.
 Икономиките, които ще се възползват най-вече от технологиите с изкуствен интелект
Икономиките, които ще се възползват най-вече от технологиите с изкуствен интелект

Съперничеството сред Китай и Съединени американски щати за пазарно водачество в AI технологиите може да има " позитивни последствия " за други страни

AI заплащанията набират скорост

Компанията, която е с над 25-годишен опит в региона на цифровите разплащания, обработва преводи по целия свят за над 130 милиарда $ годишно посредством 250 платежни метода допълнително от 40 валути и непрестанно внедрява разнообразни нови автоматизации. Когато приказваме за изкуствен интелект в платежната сфера, от Paysafe дават няколко образеца:
AI чекаут - системи за автоматизирано привършване на покупките за опростено и ускорено извършване на покупки, да вземем за пример с различаване на лицето на потребителя за автоматизирано плащане; Smart Wallet - виртуални портфейли, които ръководят и усъвършенстват финансите на потребителите благодарение на AI посредством препоръки за бюджетиране и оптимизация на разноските или автоматизирани инвестиции; Payment чат ботове - платформи, които извършват или подкрепят оформянето на заплащания по подадени на всекидневен език инструкции; Превенция на измами - AI е в положение да " научи " типичното потребителско държание и по този начин в действително време да открива аномалии вследствие на злепоставен акаунт или обществено инженерство.
Според последния отчет на компанията - " ", един от всеки 7 души към този момент употребява подкрепени от изкуствен интелект заплащания, а над 60% са тези, за които проблем е само неналичието на информация за метода на действие, сигурността или резултатите от приложението.

Само 17 на 100 декларират, че не се усещат спокойни от концепцията за AI разплащания.
 70 на 100 от чиновниците по света към този момент употребяват изкуствен интелект в работата си
70 на 100 от чиновниците по света към този момент употребяват изкуствен интелект в работата си

Това демонстрира ново световно изследване на Adecco Group

" AI в платежната сфера се развива със скоростта на множеството нововъведения в региона на Изкуствения Интелект и набира известност в развити пазари като Съединени американски щати, Европа и елементи от Азия (Китай). Платформи като Alipay и WeChat Pay в Китай са положителни образци за внедряване на AI в платежната сфера ", показва пред Money.bg Иван Петров, SVP Software Engineering в Paysafe България.
 Снимка 637473
Източник:

През последната година AI тематиката стана доста известна поради платформи като ChatGPT, MidJourney и така нататък Те демонстрират впечатляващи качества за основаване на наличие, само че и също толкоз впечатляваща ненадеждност и податливост към " халюциниране ",.т.е. към необясними разминавания с действителността. Вероятно по тази причина и към момента някои консуматори имат запаси.

Петров, който има 20-годишен опит и в този момент следи растежа на софийския офис на Paysafe (най-голям за компанията в световен план), е безапелационен, че в платежната сфера сходни опасности няма по какъв начин да бъдат позволени.

" Банковите и платежните институции имат строги условия към сигурността. Когато вкарват AI в своите системи, те влагат доста в тестване, валидация и мониторинг. Това подсигурява, че моделите работят по предвидим и благонадежден метод. Много институции и страни към този момент постановат условия за бистрота и схващане на AI моделите, изключително в чувствителни сфери като финансите ", изяснява той.
 Загубите на американците от онлайн измами надвишават $10 милиарда
Загубите на американците от онлайн измами надвишават $10 милиарда

Щетите са най-големите за последните пет години

От компанията акцентират в отчета си, че AI напредъкът се обрисува като един от софтуерните пробиви на десетилетието и, въпреки най-често работата му да не е непосредствено забележима за потребителите, капацитетът му занапред ще бъде оценен във финансовия свят.

Реални покупки във виртуална действителност

Технологична гражданска война, която е единствено на две години от нас - от най-малко два пъти по две години. Така наподобява в профил въвеждането на VR/AR технологиите в извършването на покупки. Още от дебюта им през 2014 година се вършат най-различни опити, само че същински всеобщото нахлуване по този начин и не се случваше.
 За Meta, Microsoft и Disney метавселената се оказва (много) безценен неуспех
За Meta, Microsoft и Disney метавселената се оказва (много) безценен неуспех

Компаниите към този момент не имат вяра, че виртуалните светове са бъдещето на интернет

Причините за това преди време от тогавашния изпълнителен шеф на една от водещите компании във VR сферата - Unity:
Висока цена на устройствата; Липса на задоволително наличие в новите формати; Нужда от непрекъсната (кабелна) връзка сред VR перферията и компютъра; Ограничени благоприятни условия на всеобщата интернет свързаност; Неразвити решения за киберсигурност.
Според Paysafe VR/AR към този момент са доста по-зрели и не са решения в търсене на проблем. Така те се интегрират и в онлайн игрите, хазарта, спорта и ред други действия от развлекателната сфера. В тях заплащанията са основен детайл, само че също така не би трябвало да нарушават цялостното чувство за виртуална или добавена действителност.

Иван Петров от Paysafe България разяснява, че " тези технологии обаче имат и своите провокации, в това число потребността от профилирано съоръжение, евентуални проблеми със сигурността и персоналната цялост, и потребността от в допълнение образование за потребителите ". Усилието обаче си коства поради обогатеното потребителско преживяване, счита той.
 Турция отваря първия си офис в метавселената
Турция отваря първия си офис в метавселената

Метавселената е проектирана да се трансформира в пазар от $800 милиарда до 2024-а година

Метавселената като голяма триизмерна интерактивна версия на настоящия интернет продължава да е план с далечна вероятност за цялостна реализация, в която Марк Зукърбърг и Meta вложиха милиарди. Според Петров обаче технологиите към този момент са напреднали задоволително, с цел да може тя да действа.
 Снимка 637472
Източник:

" В метавселената към този момент се продават виртуални парцели, облекло, аксесоари и други артикули. Това демонстрира, че има търсене и интерес към извършване на покупки, а платформи като Roblox, Fortnite и Decentraland показват капацитета на метавселената, като разрешават на потребителите да творят, пазарят и взаимодействат във виртуални пространства ", добавя той.

Днес към момента приказваме за пазар, който обгръща невисок едноцифрен % от потребителите, само че белким цялата онлайн търговия не беше на това равнище преди години? Още повече, че изследването на компанията демонстрира, че дори с днешна дата цели 26% от запитаните биха пазарували в метавселената сега, в който наличието в нея стане по-достъпно.

Така и се затваря цикълът - от фантастика през перспективна концепция и функционираща иновация до всеобщ артикул. В софтуерния свят е изцяло ясно: в случай че не се развиваш с бързи стъпки, няма да си част от бъдещето, а ще си останеш в предишното.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР