Влизат промени с лекарствата за хора с редки заболявания. Държавата

...
Влизат промени с лекарствата за хора с редки заболявания. Държавата
Коментари Харесай

Депутатите решиха – влизат промени с лекарствата за хора с редки заболявания

Влизат промени с медикаментите за хора с редки болести. Държавата ще заплаща медикаменти и медицински храни за хора с редки болести над 18 години. Но в случай че са почнали това лекуване преди навършване на пълноправие. Разходът ще се поема до привършване на лечението.

Това плануват ремонти в Закона за здравето, импортирани от депутати от четири парламентарни групи. Допълненията са импортирани в Народното събрание в навечерието на насрочването на предварителни парламентарни избори. Вносителите са от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

От неправителствената организация „ Общност Мостове “ ги дефинираха като дискриминационни.

Според измененията страната ще заплаща почнало преди пълноправие лекуване на човек с рядко заболяване, откакто той навърши 18 години, с цел да няма спиране в приема на медикаменти и специфични медицински храни. За тази година са планувани 8.4 милиона лв., с които да се заплати лечението на 25 пациенти, ставащи пълнолетни през 2024-та. Това значи, че хора, които не са почнали съвременно лекуване преди пълноправие, няма да имат платено такова, изясни Антоанета Тончева от „ Общност Мостове “.

От организацията оферират текст, който да подсигурява възнаграждение на лекуване отвън наложителното здравно обезпечаване за навършили 18 години, без значение по кое време е зародило болестта им.

Това са пациенти с редки заболявания, само че и хора с рядка форма на постоянно срещано заболяване, които сега имат платено лекуване до пълноправие или до приключването му след навършване на 18 години.

По-рано бе оповестено, че 56 медикаменти стават безвъзмездни, а над 300 с понижено доплащане, напомня SafeNews.

Министерството на финансите изрази позитивно мнение за обезпечаване на средства за 100% възнаграждение от страната на 56 медикаменти за сърдечно-съдови болести, измежду които за хипертония, аритмия и други постоянно срещани хронични положения. След позитивното мнение на Министерството на финансите и на Министерството на здравеопазването през вчерашния ден Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули утвърди дефинитивно решението, с което медикаментите ще се възстановяват на 100% от Националната здравноосигурителна каса.

 

Източник – БНР

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР