Влизането в Шенгенското пространство ще стане по поетапна формула -

...
Влизането в Шенгенското пространство ще стане по поетапна формула -
Коментари Харесай

Официално от Букурещ: Румъния и България влизат в Шенген само по въздух и вода през март 2024 г.

" Влизането в Шенгенското пространство ще стане по поетапна формула - първо с въздушните и морските граници, по-късно през годината ще има договаряния за влизане в зоната за свободно придвижване и със сухопътните граници ", се споделя в информацията на Министерство на вътрешните работи на Румъния, представена от Българска телеграфна агенция.

" Съгласуваната на равнище Европейски Съюз дата на присъединение за въздушния и морския превоз е 31 март 2024 година, за сухопътните граници вероятността е 2025 година ", твърди вестник " Адевърул ", като се базира на държавни източници. Постигнатото съглашение би трябвало да бъде доказано до два дни с гласоподаване в Комитета на непрекъснатите представители на Европейски Съюз, отбелязва изданието.

" Материализирането на политическото съглашение в решение изисква единодушието на всички страни членки на Европейски Съюз - процедурна стъпка, която ще продължи на следващия ден, 28 декември 2023 година ", написа още " Адевърул ".

В обявата си вестникът добавя, че водачите на Европейски Съюз са се договорили за промяна на системата за леговище и миграция, определяне на по-ясни правила за инспекция на незаконните мигранти при идването им в Европейски Съюз, унищожаване на биометрични данни, процедури за подаване на молба за леговище и други

Пръв коментар на новината направи в формалния си профил във Facebook министър председателят Марчел Чолаку.

" След 13 години Румъния най-сетне ще влезе в Шенген! Имаме политическо съглашение по този въпрос! От март идната година румънците ще се възползват от преимуществата на Шенгенското пространство по въздух и море. Значението на пристанище Констанца ще нарасне доста. Също по този начин съм уверен, че през 2024 година ще приключим договарянията и за сухопътната граница ", написа Чолаку.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР