Влизането в Гърция от днес става по нови правила -

...
Влизането в Гърция от днес става по нови правила -
Коментари Харесай

Гърция дере с €500 без QR код, влизаме само през „Кулата“

Влизането в Гърция от през днешния ден става по нови правила - след авансово попълване на специфичен онлайн формуляр и приемане на QR код, въз основа на който някои хора ще бъдат тествани за ковид на границата, а пътуващите с коли от България могат да минават единствено през граничния пункт "Кулата ".

Липсата на QR код ще се глоби с 500 евро, а отказалите PCR тест няма да бъдат допускани в страната, оповестиха от гръцкото посолство в София в отговор на питане на "Дневник ".

Ето повече информация за разпоредбите, по които от през днешния ден се пътува до прилежащата страна:

От 1 юли интернационалните полети се възобновяват на всички летища в Гърция, откакто до момента те бяха вероятни единствено до Атина и Солун, по данни на гръцкото външно министерство. Пътуванията по море също са вероятни, като се възобновяват и морските круизи, а пристанищата за влизане на круизни кораби са тези в Пирея, Корфу, Ираклион на о. Крит, Волос, Катаколон и Родос.

По сухопътните граници, въпреки ограничавания за българи официално да не са налагани, поради новата процедура по електронно локализиране на пасажерите влизането в Гърция ще е допустимо само през Граничен контролно-пропусквателен пункт "Кулата-Промахон ". Преминаването през останалите 4 гранични пунктове на този стадий няма да бъде допустимо, осведомиха от посолството на Гърция в отговор на питане на "Дневник ". От там увериха, че съгласно развиването на епидемиологичната конюнктура в бъдеще гръцките управляващи ще прегледат опцията да се отворят и други гранични пунктове.

Онлайн формуляр и тестване за ковид

Според новия протокол, въведен от гръцките управляващи, всички възнамерявали визити след 1 юли са длъжни да попълнят онлайн формуляр за локализиране на пасажерите (Passenger Locator Form - PLF). Формулярът следва да бъде запълнен минимум 48 часа преди влизането в страната и в него се показват данни за контакт с пасажера, място и дълготрайност на престоя и друга информация. Формулярът е наличен тук, a попълването му е наложително до 31 август 2020 година След вписването на данните в него се получава неповторим QR (quick response) код.

Този код следва да бъде показан на граничните управляващи - на екран на телефон или разпечатан на лист. В взаимозависимост от информацията в съответния QR код пасажерът ще бъде ориентиран или към зона за обзор, където ще му бъде изработен PCR тест за ковид, или ще бъде позволен напряко в страната.

Целта на съответния логаритъм, създаден от гръцките учени, е да направи по-лесно локализирането на възможни подозрителни случаи на носители на новия ковид, прецизират пред "Дневник " от гръцкото посолство в София.

Изолация до излизане на резултата от PCR тест

Когато пасажер бъде ориентиран за PCR тест, след осъществяването му той е свободен да продължи ваканцията си в Гърция, само че е длъжен да се самоизолира на място по негов избор до излизане на резултатите.

"В рамките на самоизолирането пасажерите ще би трябвало да останат лимитирани в място за настаняване по техен избор, да вземем за пример в хотелска стая или в жилище на другар. В тази връзка не са вероятни никакви напредвания или обществени контакти, до момента в който не им бъдат обявени резултатите от теста, нещо, което се чака да става в границите на часове след вземането на пробите ", акцентират от гръцкото посолство. Информацията за резултата от теста ще бъде съобщавана на посочените в онлайн формуляра данни за контакт.

В случай на позитивен тест за SARS-CoV-2, индивидът ще бъде подложен под 14-дневна карантина. Гърция ще покрие трансфер до болница и медицински разноски, както и престой в карантинен хотел, в случай че това е належащо, се споделя в информация на уеб страницата на гръцкото външно министерство. Ще бъдат поемани и разноските за лекуване на хората без здравна застраховка, а в случай че те са жители на Европейския съюз, тези разноски ще бъдат покрити и по-късно ще бъдат управлявани в сходство с разпоредбите на общността.

Възможен ли е отвод от тестване

Отказ от подлагане на PCR тест на границата ще значи неспособност за влизане в страната, осведомят от посолството на Гърция.

Оттам акцентират значимостта на персоналната отговорност на всички жители, с цел да бъде улеснена работата на управляващите, както и за основаването на условия за по-голяма сигурност за здравето на всички хора и съответно тези, които попадат в рисковите групи.

Какви са санкциите за неспазване на ограниченията в Гърция

Всяко нарушаване на плануваните ограничения против ковид на гръцка територия се санкционира с санкция от 5 хиляди евро.

Глоба е планувана и за непредставянето на QR код на граничните управляващи. "Доколкото пасажерът желае да продължи пътуването си, това ще го обремени със сумата от 500 евро ", дават отговор от посолството на въпрос на редакцията.

Оттам акцентират и че незадоволителна подготовка на пътуването ще докара до закъснения в потока от транспортни средства, преминаващи през всеки граничен пункт, а новата процедура има за цел да способства и за улеснението на изискванията за прекосяване на пасажерите през гръцко-българските гранични пунктове.

Междувременно от посолството на Гърция в София осведоми, че от 1 юли 2020 година влизането на всички жители през сухопътните граници от България в Гърция ще бъде допустимо единствено през граничния пункт "Кулата-Промахон‘‘. Това оповестяват от Министерството на външните работи.

По данни на гръцкото посолство към този момент няма да е допустимо влизането в Гърция през други сухопътни гранични пунктове, с изключение на единствено при основни аргументи. Предстои да бъде конкретизирано какви са те.

Според развиването на епидемиологичната конюнктура, обвързвана с ковид, способените гръцки управляващи ще прегледат опцията да се отворят и други гранични пунктове в бъдеще.

От 1 юли 2020 година в границите на усилване на ограниченията за битка с ковид Гърция вкарва за всички идващи жители, без значение от тяхната народност, попълването на специфичен онлайн-формуляр, който може да бъде открит на https://travel.gov.gr/. Необходимо е формулярът да бъде запълнен минимум 48 часа преди влизането в страната.

При нужда от подпомагане българските жители могат да се свържат с посолството ни в Атина на телефони:

Дежурен пряк телефон: +30 210 67 48 107
Дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107
Мобилен телефон за незабавни случаи: +30 693 70 96 220

и с Генералното ни консулство в Солун на телефони: 30 2310 829 210; +30 2310 869 510
Дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР