Влизането на украинските войски в Херсон е исторически ден, казва

...
Влизането на украинските войски в Херсон е исторически ден, казва
Коментари Харесай

Херсон ликува. Но как медиите в Русия обясняват изтеглянето от града?


Влизането на украинските войски в Херсон е " исторически ден ", споделя Зеленски. Но по какъв начин да бъде обяснено на руснаците? Тактическа маневра или военно проваляне? В съветските медии царува необикновен разнобой.

" Днес е исторически ден ", сподели във видеообръщението си. Въпреки това градът към момента не е изцяло освободен от " наличието на врага ", изясни той. 

Жителите на града сами отстраниха съветските знаци от улиците и постройките. Зеленски разгласява и видеоклип, за който се твърди, че демонстрира церемониал, приветстващ настъпващите украински бойци. " Хората в Херсон чакат. Те в никакъв случай не се отхвърлиха от Украйна ", сподели украинският президент.  Някои поданици са по-малко еуфорични и се притесняват, че съветските войски от другата страна на река Днепър, където са се отдръпнали, могат да продължат да бомбардират града.

Как съветските медии изясняват изтеглянето от Херсон

Това, че съветските елементи не са се изтеглили непринудено от Херсон, е изцяло ясно на множеството съветски специалисти. Гарантирането на доставките е станало невероятно, призна и командващият военачалник Сергей Суровикин.

Натискът от украинска страна е огромен. Но може ли от това да се заключи, че Русия е пред унищожително проваляне в Херсон? За някои изтеглянето е самопризнание за беззащитност, за други - рационална тактическа маневра. Има и догатки, че става дума за дълго премислян капан.
Редакцията предлага
Изтегляне на порции

Всичко е толкоз неразбираемо, че даже и държавните медии се затрудняват с обясненията. Още преди седмици съветската държавна телевизия стартира да подготвя почвата за изтеглянето от Херсон - първият и единствен регионален град, който окупира в месеците на войната.

Първо бе показано най-подробно по какъв начин жителите на града минават с чанти и куфари от единия бряг на Днепър към другия. И най-после - армията.

Това е евакуиране на порции. Според политически наблюдаващи като Татяна Становая става дума за опит да се приготви обществото за изтеглянето - да се понижи шокът от това, което за сериозно отнасящи се към държавното управление политолози като Валерий Соловей е освен това от една изгубена борба. " Това е срамно проваляне - нищо повече. "

В търсене на вярната дефиниция

Подобни думи не могат да се чуятт по съветската телевизия. Някои приказват за прегрупиране, други за евакуиране, за краткотрайно оттегляне. За тактическа маневра.

Единство царува единствено по въпроса, че решението е било мъчно. И е решение, което е трябвало да бъде взето по-рано, както споделя политологът Кирил Михайлов пред сериозно настроения към Кремъл портал " Медиазона ". А точно - щом след нападенията против мостове по Днепър са се показали първите усложнения с доставките. " Генералите установиха това още в края на лятото. Говори се, че те са помолили Путин да изтегли войските от Херсон - т.е. преди натискът против съветските бойци да се усили още. "

За да се избегне обсадата?

Междувременно ситуацията се изостри още повече. Според командващия съветските елементи в военачалник Суровикин имало заплаха частите им да бъдет обсадени.

Затова за, решението било " верният избор ". Така и разположил частите на левия бряг в по-добра стратегическа позиция. Така че не би могло да се приказва за никакво.

Критики от страна на поддръжниците на войната

Поддръжниците на войната обаче напълно не са единомислещи по въпроса. Според военния специалист Константин Сивков - продължавало да има способи за обезпечаване на доставките.

Що се отнася до спасяването на бойците - по неговите думи - изтеглянето " развързвало ръцете на частите на врага ". Тъй като: " Те биха могли в този момент да бъдат ситуирани другаде. А това значи, че броят на жертвите измежду нашите бойци, които да вземем за пример оперират в  Донецк, ще пораства ". Обобщението на Сивков звучи по този начин:.

В това не се съмнява и украинският президент. Врагът не прави дарове, споделя Зеленски. Опасенията, че става дума за капан или, че сходно на Мариупол Херсон ще бъде значително опустошен, остават огромни.

***

Разгледайте и тази изложба от нашия списък: 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР