Влизането на България в еврозоната ще повиши риска от по-голяма

...
Влизането на България в еврозоната ще повиши риска от по-голяма
Коментари Харесай

Проф. Стив Ханке: Първо референдум, после приемане на еврото в България |

Влизането на България в еврозоната ще увеличи риска от по-голяма инфлация. Българският народ ще загуби от приемането на еврото.

Това съобщи икономистът проф. Стив Ханке, прочут и като " татко на валутния ръб " у нас, по бТВ. Според него по тематиката наложително би трябвало да се организира референдум, само че той би трябвало да се случи след задълбочени разбори на изгодите и цената от прекосяването от системата на валутен ръб към еврото. 

От една страна, явно, Българска народна банка и Министерството на финансите би трябвало да си създадат разбора. Но от друга - група български финансови и стопански специалисти също би трябвало да сформират отчет. Трябва да има и група външни специалисти, които също да се изкажат, акцентира проф. Ханке. Той бе безапелационен, че след анализите е нужен публичен спор, а след него и референдум. 

Този повсеместен метод не виждам да се случва. Всичко е някак скрито, някак размито - като старите секрети на Бойко Борисов, които се създаваха измежду нощ, разяснява икономистът.

Защо бихте желали да измененията система, която работи доста добре от 25 години? Инфлацията е под надзор. Дългът е доста невисок. Корупцията е доста по-малка, в сравнение с би била, в случай че бяхте в еврозоната. Имахте икономическа непоклатимост в България. Така че валутният ръб работи доста добре. И по този начин моят първи въпрос е за какво да изоставяте нещо, което работи? Вторият ми въпрос е по какъв начин тъкмо ще се случи преходът?, попита специалистът. 

И даде за образец Естония и Литва, които влязоха в еврозоната след валутен ръб. 

Те са страните с двете най-високи равнища на инфлация в еврозоната. Инфлацията в Литва е съвсем 16% годишно. В момента тя е преди всичко, а в Естония е съвсем 15%. Инфлацията там е доста по-висока от българската - на европейска база тя е единствено 10 и половина. Мисля, че рискът от нараснала инфлация е по-голям, в случай че приемете еврото и се отдалечите от системата на валутния ръб, безапелационен бе проф. Ханке. 

По думите му " в случай че смяната бъде направена, финансовите последствия ще бъдат негативни, а не позитивни ". 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР