“Влизането на България в еврозоната отдавна е закъсняло“. Това заявява

...
“Влизането на България в еврозоната отдавна е закъсняло“. Това заявява
Коментари Харесай

Асен Василев пред "Ди Велт": Влизането на България в еврозоната отдавна е закъсняло

“Влизането на България в еврозоната от дълго време е закъсняло “. Това декларира пред немското издание „ Ди Велт “ вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.

Той обаче е оптимист, че страната ни ще влезе в еврозоната през 2025 година, макар трудностите - от корупцията до инфлацията. Василев предвижда „ вълнуващо бъдеще “ за Европа, в случай че континентът изостави идеологията си по въпросите на енергетиката и миграцията.

Законът за Българска народна банка ще бъде грасуван през януари

„ Българската стопанска система ще спести доста пари. Основният претекст за въвеждане на еврото в България е, че нашата вътрешна стопанска система икономисва доста пари посредством него. Днес повече от 60% от търговията ни е с други европейски страни. От друга страна, двете разнообразни валути до момента са донесли високи трансакционни разноски, които съставляват към 1% от Брутният вътрешен продукт на България годишно, малко под един милиард евро “, разяснява Василев.

Под въпрос остава инфлацията ни

„ Задлъжнялостта на страната от 22% от Брутният вътрешен продукт е втората най-ниска в целия Европейски Съюз и надалеч под оптимално допустимото равнище от 60%. България няма проблем и с избраната в Маастрихтските критерии цел от 3% недостиг. Не виждам причина за отсрочване. Новите евромонети към този момент се секат и осведомителните системи на банките са подготвени. Според социологическите изследвания по-голямата част от българите поддържат присъединението. Подкрепата в бизнес общността е още по-голяма. Но това не зависи от нас. Това е решение на Европейската комисия и на Европейската централна банка “, акцентира Асен Василев.

Според него се вършат едни големи разноски, които обществено са доста чувствителни и са непрекъснати

„ От 1997 година насам цената на лв. е обвързана с немската марка, а по-късно и с еврото. Но към момента нямаме място на масата при вземането на решения. С присъединението на България към еврозоната си възвръщаме известна степен на надзор над нашата валута “, показва министърът на финансите пред „ Ди Велт “.

На въпрос за икономическата непоклатимост на страната Асен Василев акцентира, че през цялото време нарастването на заплатите е в основата на напъните в региона на икономическата политика.

Към края на седмицата се чака проектобюджетът за следващата година да е подготвен, сподели министърът

„ Ние осигуряваме по-високи заплати, а работодателите получават държавна помощ за вложения, които усилват продуктивността на стопанската система. Това се изплаща по доста способи. От една страна, се усилват данъчните доходи. От друга страна, макар внезапното повишаване на заплатите, безработицата понижава “, показва още министърът на финансите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР