Влиятелното младежко крило на управляващата партия в Зимбабве ZANU-PF призова

...
Влиятелното младежко крило на управляващата партия в Зимбабве ZANU-PF призова
Коментари Харесай

Младежкото крило на управляващата партия в Зимбабве поиска оставката на Мугабе


Влиятелното младежко крило на ръководещата партия в Зимбабве ZANU-PF прикани президента Робърт Мугабе да подаде оставка, а брачната половинка му Грейс да бъде изключена от партията.

Младежката лига на ZANU-PF беше лоялна на 93-годишния Мугабе, само че след военния прелом в страната от предходната седмица съобщи, че той би трябвало да се отдръпна, тъй че „ да може да почива като възрастния общественик, който е “.

В същото време с сходна позиция излязоха и от асоциацията на военните ветерани на Зимбабве – също тогавашни съдружници на Мугабе, увеличавайки натиска върху него.

„ Армията би трябвало да завърши с него през днешния ден. По-добре е той да им се съобщи “, съобщи ръководителят на асоциацията Крис Мутсвангва преди основна среща сред президента и генералите, които поеха контрола върху страната.

Президентът и генералите се срещнаха към този момент един път в четвъртък, усмихвайки се и стискайки си ръцете в опит да смекчат напрежението към процеса по отстраняването на президента.

На 15 ноември стана известно, че военните в Зимбабве са задържали под стража 93-годишния Мугабе, фамилията му и министъра на финансите Игнасиус Чомбо, блокирали са пътища към държавни здания, Народното събрание и правосъдната палата в столицата и са завзели постройката на държавната телевизия.

Военните обявиха тогава, че не става дума за държавен прелом, а дейностите им са ориентирани против нарушители в президентското обграждане.

Самият Мугабе, който е на власт съвсем 40 години, отхвърля да се отдръпна от поста, макар апелите да го направи. /АФП, БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР