Влиятелният колумнист на американския вестник Вашингтон Пост Дейвид Игнациус (на

...
Влиятелният колумнист на американския вестник Вашингтон Пост Дейвид Игнациус (на
Коментари Харесай

Кога Путин намрази Запада?

Влиятелният колумнист на американския вестник " Вашингтон Пост " Дейвид Игнациус (на който, апропо, беше неразрешено да влиза в Русия предходната пролет) прочете сбирка от разкрити материали за американската външна политика, написани по време на прехода от администрацията на Джордж У. Буш към администрацията на Барак Обама през 2008-2009г. Неговата публикация откроява момента, в който отношението на Владимир Путин към Запада се промени фрапантно и се роди недоволството, което в този момент толкоз постоянно се чува в речите му.

Този миг е доста съответен - 2004 година, или по-скоро 1 септември същата година, вземането на стотици деца като заложници в учебно заведение в Беслан . Преди това връзките на Путин с администрацията на Буш бяха, спрямо днешните, немислимо близки и топли. Известно е, че Путин беше първият, който се обади на Буш след атентатите от 11 септември 2001 година Той поддържа, и то освен на думи, американската военна акция против Ал-Кайда и талибаните (и двете придвижвания към момента са официално неразрешени в Русия). В началото на 2004 година седем източноевропейски страни, в това число балтийските страни, които граничат с Русия, се причислиха към НАТО. Това не се хареса на Путин, само че той говореше за това без сегашната мъка , написа Томас Греъм, шеф за Русия в Съвета за национална сигурност на Буш.

Острите нотки се появяват за първи път след Беслан. В тирада (запомнена в Русия с оповестяването на края на директните избори за губернатори) Путин непосредствено упрекна Съединени американски щати и Запада в подкрепяне на чеченските сепаратисти . Знак за това за него беше даването на политическо леговище в Съединени американски щати на Иляс Ахмадов . Администрацията на Буш в последна сметка го остави, сенатор Джон Маккейн се срещна с Ахмадов и Националният фонд за народна власт му даде стипендия. В същото време не е имало директна поддръжка за сепаратистите от страна на Съединени американски щати, написа Игнациус, базирайки се на щателна инспекция, осъществена от мозъчния концерн Belfer Center.

Един от източниците на колумниста в сегашната администрация анонимно се съгласява, че " 2004 година беше повратна точка, в това няма подозрение ". Още тогава американското разузнаване стартира да получава информация, че силовите структури от обкръжението на Путин стартират да го поучават да скъса уверено със Запада.

В края на 2004 година в Украйна стартира Оранжевата гражданска война, която съгласно Игнациус и неговите източници укрепи у Путин този нов светоглед . През 2007 година той към този момент ясно го изрази в известната си тирада по време на Мюнхенската конференция по сигурността. А през 2008 година тогавашният дипломат на Съединени американски щати в Русия Уилям Бърнс заяви, че Путин му е задал въпроса: " Не знаете ли, че Украйна не е същинска страна? "

" Тази " различна история " не оправдава ужасяващите закононарушения на Путин в Украйна ", написа Игнациус. " Неговото навлизане в прилежаща страна беше противозаконен и непростим акт на безсърдечен властнически държател. Но при оценката на корените на подобен спор е потребно да се разбере настройката на врага и ясно да се види пътя към бедствието. "
 Путин изпрати ФСБ против „ цялата сган “, която всява ерес
Путин изпрати ФСБ против „ цялата сган “, която всява ерес

Той праща ФСБ и в анексираните райони
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР