Влиянието на социалните мрежи и интернет върху подрастващото поколение става

...
Влиянието на социалните мрежи и интернет върху подрастващото поколение става
Коментари Харесай

Проф. Иванов: Младите хора ограничават живото общуване за сметка на интернет

Влиянието на обществените мрежи и интернет върху подрастващото потомство става все по-сериозно и необратимо. Младите в международен мащаб стартират да лимитират живите контакти за сметка на дълготрайно време в електронните медии. Това съкращаване води до загуба на обществени умения и до неспособност за създаване на нови.

Въпросът изследва началникът на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД - Пловдив, проф. доктор Иван Иванов. Той показва, че живеем в временен интервал на бързоразвиващ се софтуерен свят с опция да получаваме голямо количество сведения за секунди. Спрямо науката е това е голям напредък и преимущество. За общественото другарство вредите са обилни. Вече е въведен термин „ виртуален аутизъм “ за деца, които заради дълготрайно време пред електронен екран изостават в социално-комуникативните си умения и развиват прояви на същински аутизъм. 

Обсебването от виртуалния свят - прави незанимателен същинския. “Ходейки по тази наклонена повърхност, се вижда, че директният диалект, интонация, поза, взор, гримаса, жест стартират последователно да губят място в връзката. Децата избират да прекарат часове в интернет и стават апатични, даже непознати на околния свят. Във виртуалното пространство обработват десетки пъти повече информация по-бързо и по-интригуващо, заради което живият живот ги отегчава ”, споделя проф. Иванов.

Не единствено той е виждал по какъв начин деца стоят един до различен на пейката и всеки си гледа в телефона, до момента в който си споделят през него, тъй като е по-лесно. Там се изисква единствено умеенето да пишеш бързо на клавиатура и да можеш да изпълниш някакъв словоред, по опция къс със съкращения. Не са нужни взор, контакт, тирада, разговор, които изискват повече старания.

Според него от една страна не можем да не се съобразим със актуалния свят. Но въпреки това, осъзнавайки какъв брой са съществени дефицитите, би трябвало да се опитаме да промотираме обичайното другарство, тъй като то дава доста повече благоприятни условия и желания на индивида. То разрешава създаване на умения да изкажеш мнението си и да  постигаш задачите си в групата и обществото.

“Времето в интернет лишава от способността да анализираш и да поставяш под подозрение това, което виждаш, тъй като логаритъмът на системата демонстрира единствено неща, които харесваме. Децата не могат да развият или губят сериозното си мислене и обезличават себе си ”,  изяснява професорът.

 Той разяснява, че филтрирането на информация в обществените мрежи не дава конкуренция на персоналното мнение. Ниският имунизационен обсег против CoVID19 е прегледен образец. Хората се „ обкръжават “ в обществените медии от единомишленици и нямат достъп до противоположното мнение. Освен това, считат, че информацията, получена по нов метод - от обществени мрежи, е по-достоверна от тази, излъчена посредством обичайните вестници и телевизия.

  “Това са рисковете, към които ние би трябвало да се съпротивляваме и изключително доста визира децата в юношеската възраст, тъй като те се построяват като човеци, на тях тогава би трябвало да им бъде повлияно по верния метод, с цел да могат те да станат скъпи персони, да не могат да бъдат ръководени елементарно и да умеят да показват своето мнение. Но това е международен проблем, годен за актуалния свят. Всеки един от нас би трябвало да бъде съзнателен за него, всички родители би трябвало да схванат това, което се случва с техните деца ”, моли педиатърът.

 Стремежът за ограничение на времето, прекарано пред електронните медии се оказва сложна задача и за родители, и за преподаватели. Редица организации вършат всекидневно изследвания и издават рекомендации. Американската педиатрична асоциация и Американското общество по логика на психиката на децата и юношите дават рекомендации, утвърдени от СЗО за приблизително допустимото превозване на време в интернет дневно и нуждата от разискване на получената информация с родител.

 Понастоящем самото познание не съставлява към този момент такава полезност, каквато беше преди десетилетия. Ценна е способността да извлечеш бързо цялостна и вярна информация, да я анализираш сериозно и да я използваш за поставената цел. В този смисъл един от методите към възстановяване на осведомителните и обществените умения на учениците е осъществяването на групови планове. Така децата се образоват на работа в тим, да разчитат един на различен за уменията си.

“Необходимо е да срещнем родителите с казуса и да те да съумеят да управляват употребяваните от децата им смарт телефони, таблети, преносими компютри и тв приемници. Да са осведомени за отрицателни резултати по повод обществената връзка и да промотират използването им като информативен източник, който не замества погледа и прегръдката ”, сподели в умозаключение проф. Иванов.

“Нека стартираме образователната година с наслада и жадност за познания. Нека децата ни се радват на пълноценно другарство онлайн. А ние, педиатрите от Пловдив, с голямо предпочитание чакаме да се стартира работата по новата постройка, за която хиляди деца на Пловдив две години поред даряваха труд, страсти и очаквания. За изграждане на постройката са обезпечени средства от страната, лечебното заведение също е заделило финансов запас. Предстои оповестяването на социална поръчка, тъй че с вяра поглеждаме в бъдещето “, приключи проф. Иванов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР