Властта се похвали с разбиването на организирана престъпна група за

...
Властта се похвали с разбиването на организирана престъпна група за
Коментари Харесай

Властта се хвали с разбита престъпна група за износ на животоспасяващи лекарства

Властта се похвали с разбиването на проведена незаконна група за успореден експорт на животоспасяващи медикаменти . Министерство на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването пет месеца следили бранш " Здравеопазване ". Това стана ясно от ексклузивен брифинг на силовия министър Валентин Радев.

В бранша не престават да се дават обилни средства, без да се виждат резултати , регистрира той. Освен това имало и сигнали за нередности в болничните заведения .

Радев бил уверен, че болшинството лекари и доставчици ще застанат зад страната в борбата против недобрите практики.

Говорителят на основния прокурор Румяна Арнаудова осведоми, че спецпрокуратурата е подхванала проведена незаконна група за успореден експорт на медикаменти . Продължаваме дейностите по следствието, посочи тя.

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев посочи, че следствието било в ход от септември. Над 60 адреса през вчерашния ден били тествани. Разпитани били голям брой лица.

Групата била разследвана за данъчни закононарушения в медицината . Обект на тези закононарушения са животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти за рак, астма и други Схемата била за милиони . Тепърва щяла да се прецизира цената на незаконната скица.

Част от медикаментите били обект на успореден експорт. От тези лекарства има дефицит на българския пазар . Имаме упоритостта да стигнем до оптимален брой лица, акцентира Гешев.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов се похвали, че това била следващата сполучлива реализация . Доста оперативна работа била осъществена. В хода ѝ били станали ясни редица законодателни пропуски. Има още много схеми , разясни Спиридонов и изясни, че занапред щели да се видят резултатите.

Здравният министър Кирил Ананиев е безапелационен, че се източва бюджета на НЗОК за стотици милиони лв. по тези схеми. Лекарствата са били предопределени за страните от Западна Европа, разясни той и изясни, че нашите пациенти се лекували с най-хубавите медикаменти. Ананиев се закани да не разрешава в страната ни да се опитва със здравето на българските пациенти.

В схемата са взели участие лекари и аптеки . Изписването на тези животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти е ставало с подправени документи. Много лечебни заведения и аптеки са взели участие в схемата .

Органите на реда са безапелационни, че всички, за които има данни, че са били в схемата, ще се снабдят с обвинявания. Операцията се е провела в няколко града - Сливница, София, Шумен и Пловдив. Седем лица са взели участие в групата . Те са арестувани за 24 часа.

Няколко вериги аптеки били в схемата . Разследващите отхвърлиха да кажат дали в схемата са и аптеките на Веселин Марешки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР