Властта не го дразни с импийчмънт, той лети навън, когато

...
Властта не го дразни с импийчмънт, той лети навън, когато
Коментари Харесай

Румен Радев без служебна власт – говори рядко, поомекна и пада по доверие след Денков и Габриел

Властта не го нервира с импийчмънт, той лети на открито, когато държавното управление не го превари

Много или малко са едни изгубени близо 5% от националната обич посред предизборна акция и перманентна политическа турбуленция.

Като въздушен ас Румен Радев от турбуленции едва ли се плаши. Но като президент, привикнал да лидира политическата класа в целия цикъл от постоянни и предварителни избори през последните години, този неочакван спад в рейтинга му евентуално ще предизвика разбор на “Дондуков ” 2.

След като близо 3 година Румен Радев оглавяваше благосклонностите на жителите, последното социологическо изследване го класира трети след Мария Габриел и акад. Николай Денков. Вярно, с доста условности – интервюираните са извадка единствено за София, където по остаряла политическа традиция най-активни са десните – в миналото сини, в този момент ГЕРБ, Демократична България и “Промяната ”. Но въпреки всичко в столицата са съсредоточени над 1 милион гласоподаватели.

Държавният глава се радва на поддръжка от 32,6% от интервюираните, счете Центърът за разбори и маркетинг и регистрира спад в рейтинга с 4,7% по отношение на юли.

Спада ли в действителност доверието към президента и какво от това?

На втория въпрос краткосрочният отговор е “Нищо! ”. Тече кметска акция, президентът няма директно отношение към общинската власт и по тази причина той няма да мери в нея своя рейтинг. Поне непосредствено. Той обаче го мери със сглобката, а преди вота симпатизантите ѝ са активизирани и разумно несъгласията им с президента, позиционирал се като перманентна съпротива, се ускоряват. Което частично изяснява спада при Радев.

Като цяло след дългата служебна власт на президента следва закономерно спад и в неговото въздействие. Защото в последните две години президентът действително управляваше страната. И във времена, в които парламентаризмът бе в полуразпад и жителите вървяха 5 пъти до урните, обикновено всички гледаха към “Дондуков ” 2.

49-ото Народно събрание обаче сподели, че и мъчно, партиите могат да се схванат и да стартират да работят. Със кавги, съмнения, скърцане и непрекъснати трудности

държавното управление “Денков/Габриел ” дава очаквания за някаква непоклатимост в страната. И лиши “силата ” на Радев

Прави впечатение, че президентът към този момент рядко приказва. Иначе рецензиите му към ръководещите бяха всекидневни с провокативни въпроси към тях, само че в последната седмица президентът внезапно понижи политическите си мнения, а вицепрезидентът Илияна Йотова се трансформира в негов представител и острие.

Каква е интензивността на Радев от старта на есенния сезон? Участва в 60-годишнината на университет “Проф. доктор Асен Златаров ” в Бургас, награди пациенти, медици и дейци на идеята на хората с редки заболявания в Пловдив, отиде на Националното тракийско поклонение пред Пантеона на починалите в Маджарово, приветства българските посланици и консули на годишната конференция, откри образователната година в село Кочан, община Сатовча.

А в последните две седмици – с наближаването и

със старта на акцията за кметския избор, се концентрира върху външнополитически събития

– среща на върха на групата “Арайолуш ” в Порто с президентите на 12 страни от Европейски Съюз, приказва пред Организация на обединените нации в Ню Йорк, в Мюнхен означи 50 година от подписването на Европейската патентна спогодба.

И всичко това на фона на забележимия напън да бъде преместен от значимите интернационалните срещи. Както се случи през септември, когато вицепремиерът Мария Габриел оглави делегацията за Осмата среща на самодейността “Три морета ” – организация на 12 страни в Европейски Съюз, която цели районен разговор от Балтийско до Адриатическо и Черно море в Централна и Източна Европа. С този план Радев доста се гордее и в него форматът е държавни глави. А и през юли 2021 година по самодейност точно на Радев България бе хазаин на “Три морета ”.

Тогава даже имаше конфликт сред президента и премиера Бойко Борисов, с който се разправяха месеци кой, дали и по какъв начин пречи това да се случи. Радев упрекна държавното управление, че го саботира, а Борисов му подсети, че кабинетът даже се е присъединил с 20 млн. евро в капиталовия фонд към самодейността. Сега и държавното управление на Денков дава значим знак кой е капитанът в “Три морета ”. А през юли ученият отиде вместо президента на съвещание на НАТО във Вилнюс.

На целия този декор не се оправдаха упованията, че президентът ще се включи в локалните избори със свои хора, с цел да излеят те основите на бъдещия му политически план. Спряганите за претенденти някогашни служебни министри по този начин и не се записаха за кметове, което демонстрира, че или те са очаквали поддръжка и не са я получили, или че самият Радев е анализирал, че в Пловдив някогашният Министерство на вътрешните работи министър Иван Демерджиев мъчно ще завоюва, както София за някогашния районен министър арх. Иван Шишков е недостижима цел, а Варна би била над потенциала на енергийния Росен Христов.

В кметската конкуренция въпреки всичко играят регионални шефове от кабинетите на Радев. Като Минчо Афузов в Сливен и Стефан Сабрутев в Смолян. И двамата са от Българска социалистическа партия, само че тъй като бяха регионални при служебните кабинети, “Позитано ” 20 не ги поддържа. И различен ексобластен, само че към този момент и някогашен бесепар, играе за кмет – Трендафил Величков преди години последва Георги Първанов в АБВ, а в този момент се бори за кметския стол в Пазарджик. Четвъртият е Светослав Славчев в Ловеч. Президентът не е дал обществена поддръжка на нито един от тях. Така следващото очакване, че посредством локалните избори ще се очертае бъдещият президентски план, по-скоро се проваля.

Сега погледите са ориентирани към комитета по референдума за Трети март,

който събра близки до Радев политици и общественици – признати също за основа на президентската партия. Но и тук нещата се оказаха по-различни. Бързият отвод на Бойко Борисов да поддържа ПП-ДБ за смяна с 24 май извади от измененията в конституцията тази концепция. Формално е вътре, само че към този момент никой не приказва за нея. А в случай че са останали недоразбрали, Делян Пеевски в прав текст изясни от името на Движение за права и свободи, че работата няма да стане, щом ГЕРБ са отдръпнали поддръжката си.

Дали има известно помирение сред (не)коалицията и “Дондуков ” 2, дали Борисов не е някакъв буфер в ескалиралите връзки сред президенството и Политическа партия, липсват знаци. Но пък прави усещане въздържанието до този миг от Радев по тематиката за митингите на миньорите. Ясно е, че е извънредно взривоопасно да се играе със обществения мир и че всички управлявали през последните най-малко 10 година – и постоянни, и служебни, са отговорни, че не обясниха почтено на цялостен бранш какво е бъдещето и по какъв начин могат дружно да го трансформират. Но рядко до момента у нас това е спирало политиците от изкушения да се заиграват с сходни митинги за свои цели.

Вицето Йотова сбито разяснява, че всеки избор на съмнение е потребен, тъй като осветлява доста въпроси.

Въпросът за какво при Радев има леко мъртвило, обаче още не е осветен.

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР