Властта на Зоран Заев навлиза в критичен момент, защото създаде

...
Властта на Зоран Заев навлиза в критичен момент, защото създаде
Коментари Харесай

Заев може да загуби властта заради спънки към ЕС

Властта на Зоран Заев навлиза в сериозен миг, тъй като сътвори лъжливо очакване, че този месец Македония ще получи покана за договаряния с Европейски Съюз. Не се вижда никакъв прогрес, макар че втора година подред Еврокомисията предлага старт на договарянията с Македония и Албания. Решението ще бъде взето не от Брюксел, а от държавните управления на страните членки, които не са единомислещи.

Франция първа блокира началото на договарянията със Скопие и Тирана преди година и продължава да е скептична с аргумента, че Северна Македония и Албания не са задоволително напреднали в демокрацията и върховенството на закона, както и че Европейски Съюз би трябвало първо да се реформира, преди да подхваща ново разширение.

За да отвърне на френския песимизъм, Скопие се пробва да се причисли към ентусиазма на Макрон за европейския план. В изявление за " Политико " външният министър на Северна Македония Никола Димитров загатва, че в случай че Франция блокира договарянията със Скопие за присъединение, няма да се отрази добре на желанието на френския президент Макрон да води и развива Европейски Съюз. " Успяхме да сложим страните от Европейски Съюз в центъра на вниманието и да създадем атмосфера, в която е конфузно тази година да се каже, че Македония не е подготвена да стартира договаряния ", сподели той ".

Холандия и Дания също показват песимизъм във връзка с разширението. Съветът на министрите на Европейски Съюз би трябвало да прегледа кандидатурите на Северна Македония и Албания на среща в Люксембург на 18 юни. За покана за договаряния за присъединение е належащо единомислещо решение.

Официален представител на Елисейския замък разяснява пред " Политико ", че Франция към момента не е решила дали да поддържа начало на договарянията със Северна Македония и Албания.

-----------

БАРИЕРА

Холандският парламент гласоподава предходната седмица против започването на договаряния на Албания за участие в Европейски Съюз. Депутатите обаче дадоха зелена светлина на Северна Македония за Европейски Съюз. Холандските депутати с болшинство отхвърлиха пускане на договаряния с Албания - 105 от общо 150 народни представители гласоподаваха за това. В резолюцията се упорства да не се стартират договаряния с Албания тази година поради незадоволителния прогрес в битката с проведената престъпност и корупцията. Холандското държавно управление поддържа тази позиция. Според външния министър Стеф Блок стартирането на договаряния с Албания е преждевременно решение. 

Преди повече от месец холандският парламент задължи държавното управление да внесе в Европейска комисия искане за наново въвеждане на визи за албанци със същите съображения.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР