Властта и животновъдите, протестиращи пред Министерски съвет днес се разбраха,

...
Властта и животновъдите, протестиращи пред Министерски съвет днес се разбраха,
Коментари Харесай

Протестът на животновъдите приключи, обещаха им повече пари

Властта и животновъдите, протестиращи пред Министерски съвет през днешния ден се схванаха, шумната проява, почнала преди обед завърши с обобщението, че настояванията са задоволени.

Развръзката пристигна, откакто министърът на земеделието Румен Порожанов разгласи пред протестиращите, че е получил увещание от премиера, че има опция за погашение на помощта " де минимис " за овцевъдите и козевъдите в размер на 15 лв., което значи, че ще бъде удвоена. В момента ставката за подкрепяне за една овца-майка и/или коза-майка е 7 лв..

По отношение на настояването за " де минимис ", което все още е седем лв., получих увещание от премиера, че наесен ще получим спомагателни средства, тъй че на този стадий, с наши планове, които имаме по бюджета на нашето министерство, ще можем да го увеличим на 15 лв., само че не и на 20 лв., защото става огромно като опция за погашение, изясни Порожанов, представен от Българска телеграфна агенция. По отношение обезщетенията по Наредба 3 министърът осведоми, че " ще се направи разбор от позиция на производители, които не са съумели да получат заплащания по обвързаното ", и след разбора ще се заложат средства за 2019 година в бюджета.

На собствен ред протестиращите обявиха, че са получили всичко, което са поискали, и са задоволени. Стадата ще бъдат възобновени при започване на идната година тъй като има шест месеца карантина.

По-рано през днешния ден със заповед на премиера от длъжността заместник-министър на земеделието, храните и горите бе освободен Цветан Димитров. Решението на премиера бе взето след срещата на министъра на земеделието с представители на протестиращите животновъди. Министър-председателят разпореди на министър Порожанов да освободи също по този начин директорa на дирекция " Животновъдство " Златка Възелова, директорa на Дирекция " Директни заплащания и идентификация на земеделските имоти " Георги Праматаров, както и съветника на министъра Бойко Синапов.

Министерство на вътрешните работи стяга контрола в региона с чума по животните, заяви в това време вътрешният министър Валентин Радев след съвещание на оперативния щаб, който беше образуван за решаването на рецесията. Всички ходове и изходи на обитаемоте места към Ямбол, в които има чума по дребните преживни животни, са под надзор. Същото важи за влаковете и границите. Всичко това са ограничения от проекта на БАБХ, с цел да не се популяризира болестта.
Всички документи, издадени до момента за всички ограничения са законни, сподели министърът. Затова, от на следващия ден Министерство на вътрешните работи стартира работа по всички начертани ограничения.
Започва полагането на бодлива тел по границата от Силистра до Дуранкулак, с цел да се предотврати влизане на прасета с африканска чума от Румъния в България. Такова огнище е установено към Констанца.

Шефът на БАБХ Дамян Илиев посочи, че в региона на ямболските села има към този момент много проучвания с негативни резултати. Днес се чака още огромна група резултати. Не можем да отстъпим пред апела " ние обичаме животните ", добави той.

Не може да се каже дали огнищата понижават, тъй като бяхме възпрепятствани да си свършим работата, разяснява от своя страна вътрешният министър. Все още има три дейни огнища.

" От на следващия ден полицията ще е доста строга, няма различен метод за справяне със обстановката ", предизвести министър Радев и прикани да не се събират повече протестиращи.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР