Властите започнаха да изземват Киево-Печорската лавра. Каноничната Украинска православна църква

...
Властите започнаха да изземват Киево-Печорската лавра. Каноничната Украинска православна църква
Коментари Харесай

“Въоръжиха ги с автомати и ги насочиха срещу жените”. Какво се случва в Киев!?

Властите започнаха да изземват Киево-Печорската лавра. Каноничната Украинска православна черква (УПЦ) твърди, че е нарушен законът. А служителите оправдават всичко с „ битка с Русия “. Как ще приключи всичко това?

Причастие през оградата

" Децата ми са там, не могат да излязат! Сега ще дойда, ще се опитам да стигна до вас ", споделя във видеото обезпокоена жена с кръст в ръце. Малките ѝ щерка и наследник са били затворени в една от постройките на манастира. Само че достъпът до него беше затворен с решение на управляващите.

Рано сутринта на 6 юни полицейски спецчасти влязоха в манастира. Част от чиновниците на реда бяха с автомати.

Червените барети отделиха няколко здания (в манастира има общо 79 обекта). Пристигнаха представители на националния резерват, на който по закон принадлежи лаврата.

От резиденцията на предстоятеля на каноничната УПЦ митрополит Онуфрий и още две здания бяха разрушени ключалките и сложени нови. Вратите бяха запечатани.

Освен това специфичните елементи са употребявали мощ против енориашите покрай стените на 69-та постройка. Има манастирски работилници и магазин за църковна утвар. Печатът беше закачен и на вратата на 71-ва, където по-специално се намира църковният магазин.

Заради силовата акция откриването на Лаврата беше отсрочено от 9:00 за 11:00 часа. В резултат на това вярващите не можаха да стигнат до литургията. Опиталите се да обхванат в храма са грубо разпространяване. И причастието се постанова да се прави през оградата.

Съдът бърза ли или е " тласкан "?

Каноничната черква показва: дейностите на длъжностни лица и полицията са „ противозаконни и случайни “. Те припомниха, че през 2013 година са подписали неопределен контракт, съгласно който част от имуществото на резервата е трансферирано за безплатно прилагане на манастира.

По-рано тази година украинското министерство на културата едностранно приключи съглашението. Църквата оспори това в съда. Решението по желае към момента не е взето, което значи, че документът продължава да работи.

Междувременно съдът отхвърли на Киево-Печорската лавра да назначи строително-техническа експертиза. Адвокатът на манастира Никита Чекман изиска да се ревизират заключенията на Министерството на културата, че монасите сякаш нарушават изискванията за прилагане на оборудванията.

„ Невъзможно лица, които не са експерти в региона на градоустройството, да дефинират дали манастирът в действителност е нарушил градоустройствените правила и дали е поддържал постройките в неуместно положение “, написа юристът.

Заседанията по делото са планувани за 19 юли. „ Самият съд бърза за някъде или някой го „ тласка “? – пита Чекман.

Резерватът на собствен ред заведе дело против манастира: сякаш монасите не разрешават на държавните чиновници да употребяват държавна благосъстоятелност. Това също ще бъде прегледано.

" Печеливш бизнес "

Максим Остапенко, изпълняващ длъжността шеф на резервата, твърди, че силовите дейности не са нарушили църковния живот. Според него специфична комисия се е уверила, че в превзетите здания " няма трети лица ", тези здания " не се употребяват за живеене или за религиозни потребности ".

„ Има огромен брой механически, битови, търговски пространства. Това са магазин, хотели, които в действителност са просто печеливш бизнес за някои в църквата “, споделя служителят.

Но отхвърля да приказва за по-нататъшната орис на запечатаните здания.

Властите мълчат и за ориста на целия манастир. Бяха изказани разнообразни разновидности: от болница за ранени бойци от ВСУ до експозиция на национални художествени занаяти. И след панихидата за Мазепа на 11 юни, манастирът стартира да мисли за музей в чест на хетмана, който в миналото е прокълнат за църквата.

На монасите, които тук са повече от двеста (без да броим семинаристите), се предлага да се реалокират в Православната черква на Украйна, конструкция, основана от управляващите през 2018 година УПЦ я счита за разколническа.

Самите монаси не желаят да „ предадат вярата “. Те се готвят да се открият в жилища в Киев, при грижовни енориаши. Или манастирите в региона.

Вярно е, че вярващите се притесняват, че катакомбите ще станат непрекъснат дом за тях - както в първите епохи на християнството. Всеки ден те имат от ден на ден и повече аргументи за това.

„ Ръководени от чисто политически подбуди, украинските управляващи под фиктивен предлог в действителност започнаха да унищожават Украинската православна черква, което значи да я лишат от изключително почитани светини, измежду които е Киево-Печорската лавра “, реагира Руската православна черква на събития в четвъртък.

Те приканиха за " интернационално следствие ". Но е под огромен въпрос дали ще се провежда?

Превод: В. Сергеев

ПОХОД ЗА МИР:  Предвид това, че  Походът за мир и суверенитет се провежда с два лъча, з а тези, на които ще бъде мъчно и надалеч да отидат пред Министерство на външните работи, Ви каним отново  пред пилоните на НДК на 9 юли от 18.00 часа на „ Сбор за мир, срещу въвличането на България във война “. Двата лъча ще се слеят пред Народното събрание. https://pogled.info/bulgarski/sbor-za-Mir-protiv-vavlichaneto-na-otechestvoto-ni-vav-voina.158038?fbclid=IwAR2zebbOgMwqjReb5L_EJStf0OTEubNPWMfikLjkksoFiv08l8x0iQCFzzs

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР