Властите във Фландрия, регион на Белгия, подготвят закон, който да

...
Властите във Фландрия, регион на Белгия, подготвят закон, който да
Коментари Харесай

Регион на Белгия иска Tiktok и Youtube да плащат за местно телевизионно съдържание

Властите във Фландрия, район на Белгия, приготвят закон, който да принуди TikTok и YouTube да споделят приходите си с локалните телевизионни канали. Идеята към този момент предизвика колкото поддръжка, толкоз и полемики.

" От политическа позиция е значимо в региона на аудиовизуалните и медийните услуги да има отговорности за фирмите да влагат в локално телевизионно наличие ", споделя пред английския " The Guardian " министърът на медиите във фламандското държавно управление Бенджамин Дал.

Белгия към този момент взема дял от приходите, генерирани на нейна територия от Netflix, Disney и други стрийминг услуги, само че съгласно Дал китайската пратформа TikTok и американската YouTube са толкоз известни, че е основно и те да си заплащат.

" Това, което вършим в този момент във Фландрия, е да накараме платформи за шерване на видео като YouTube, TikTok, да заплащат за локално наличие и за задачата променяме фламандското законодателство. В интернационален проект това се случва за първи път ", добави още той.

Големите софтуерни компании към този момент показаха угриженост по отношение на този ход, като посланикът на Съединени американски щати в Брюксел даже изпрати писмо до държавното управление по отношение на бъдещите проекти.

Предложените законодателни промени ще бъдат гласувани през идващите няколко седмици и в случай че бъдат признати, това ще значи повече пари за локалния телевизионне бранш.

" Бих желал да включа това в европейския дневен ред ", изрази вярата си министърът, като желанието му е подкрепено от обстоятелството, че Белгия сега е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Според предложенията платформите за видеосподеляне ще би трябвало да отделят сред 2 и 4 % от приходите си за аудиовизуалния фонд на Фландрия или непосредствено за локална продукция.

Стрийминг фирмите, в това число Netflix, и доставчиците на широколентова и кабелна телевизия към този момент са обект на сходно предписание, като през 2023 година ще бъдат генерирани 7 млн. евро за локални продукции.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР