Властите в Украйна са арестували жена по подозрение, че е

...
Властите в Украйна са арестували жена по подозрение, че е
Коментари Харесай

Арестуваха жена в Украйна, подготвяла покушение срещу Зеленски

Властите в Украйна са арестували жена по съмнение, че е взела участие в проект за нападение на украинския държавен глава. Разследващите считат, че тя се е пробвала да се добере до графика за пътешестване на президента Зеленски  и да съобщи информацията на руснаците.
Прочетете още
Руснаците са подготвяли въздушно нахлуване над региона на гр. Николаев по време на визитата на президента Володимир Зеленски през юни, заяви Службата за сигурност на Украйна СБУ в канала си в Телеграм. Агенти на СБУ са арестували съветска информаторка, която е трябвало да помогне в осъществяването на покушението против Зеленски. Заплашват я до 12 години затвор.

Според украинското контраразузнаване информаторката е взела участие в подготовката на въздушна офанзива против Николаевска област по време на визитата на президента там. Жената е била арестувана безусловно в навечерието на скорошното работно посещаване на президента на украйна в региона. Помощничката на руснаците е трябвало да откри мястото прекосяването на прилизителния маршрут на президента на територията на региона и местата, където ще стопира. 

Служителите на СБУ са работили изпреварващо, в точния момент получили информация за поготвяния опит за нападение против Володимир Зеленски и за незаконната активност на арестуваната и взели спомагателни ограничения за сигурност при подготовката на визитата и неговото реализиране.

Украинските служби траяли да документират дейностите на помагачката на Русия с цел да получат оптимално данни за съветските й куратори и получените задания. Това е разрешило да бъде открито, че информаторката е имала и други цели. Така станало ясно, че ръководещите я руснаци са и сложили задания да локализира системите за радиоелектронна битка и складовете на ВСУ в региона на Очаково. Окупаторите са имали желание да употребяват тази информация за нанасяне на въздушен удар по Николаевска област.

Агентите на контраразузнаването са заловили съветската агентка на мястото на престъплението - при опит да съобщи разследващи данни на шефовете си. По данни на СБУ дамата е гражданка на Очаково и е някогашна продавачка във военна лавка на територията на едно от поделенията в района. За да събира разследваща информация обхождала района и снимала местоположението на разнообразни обекти. Стремяла се е да получи информация за разнообразни обществени служби в района, като употребила и персоналните си връзки.

На задържаната помощница на руснаците СБУ е повдигнала обвиняване по част 3 член 114-2 от Наказателен кодекс на Украйна за нелегално събиране на информация за направлението, напредването и въоръжението в Украйна и за придвижването или разположението на частите на ВСУ. 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР