Властите в Торецк в Източна Украйна планират принудителна евакуация поради

...
Властите в Торецк в Източна Украйна планират принудителна евакуация поради
Коментари Харесай

Focus: Руснаците са пред портите на Торецк, започва битка за още един стратегически град в Донбас

Властите в Торецк в Източна Украйна възнамеряват насилствена евакуация заради напредването на съветските войски за първи път от началото на 2024 година Украинският Focus написа материал по отношение на обстановката и какво да чакаме по-нататък. Статията е предадена без редакторска интервенция от организация " Фокус “.

На 25 юни ръководителят на Донецката регионална държавна администрация Вадим Филашкин съобщи, че на съвещание на комисията по въпросите на софтуерната и екологичната сигурност и изключителните обстановки ще бъде прегледан въпросът за насилствената евакуация. Руските въоръжени сили са се доближили доста покрай Торецк и градът е без електрозахранване към този момент втори ден. Вражеският обстрел пречи на снабдителните линии да бъдат ремонтирани.

В момента интензивно се евакурат непринудено хората от града. Ако завчера в Торецк имаше 6000 поданици, в този момент към този момент са останали 5500. Евакуацията от Лиман, Красногоровка и община Очеретинска громада също продължава.

Битката за Торецк стартира?

На 22 юни анализаторите на DeepState оповестиха, че съветските войски са нараснали натиска и са завладяли село Шуми. Освен това село Северное се трансформира в извънредно гореща точка.

" Руснаците ще се опитат да развият тактическия си триумф, като изтеглят спомагателни запаси в тази зона. Целта им е явна – да окупират Торецк “, пишат анализаторите.

Focus се свърза със съоснователя на DeepState Роман Погорели за повече информация, с цел да обсъдят обстановката в Торецк и по какъв начин съветските въоръжени сили съумяха да продължат напред след години на защита. Според Погорели съветските войски са изненадали украинските елементи по време на ротация.

" Торецк е в действителност непредвиден сектор, където всъщност нямаше такива дейни бойни дейности и като цяло този регион беше едва отразяван. И тук виждаме по какъв начин руснаците завладяват село Шуми и се доближават към покрайнините на Северни и Дружба. Всички знаем, че това се случи по време на ротации в този регион. Те хванаха нашите елементи в този развой. Заслужава да се означи, че ротациите са доста внимателен развой. Всяка страна се пробва да хване другата по време на това, тъй като е доста комплициран развой. Разбира се, въпросът е по какъв начин се извършва и по какъв начин се извършва вярно - това е ювелирна работа. Да доближиш една бригада, с цел да могат да им се трансферират позиции и информация, с цел да могат да се настанят на нови позиции и да се срещнат с ситуацията. Много деликатни процеси. Трябва да потърсим отговор за какво се случи това. Ние също се опитваме да хванем врага на ротации. Но и нас към този момент са ни хващали на ротации, по-специално в региона на Тернов-Ямполовка, което им разреши да доближат покрайнините на тези села. Всичко това стартира точно с това, за което пишем на нашия канал “, изяснява случилото се в региона на Торецк Роман Погорели.

Според анализатора внезапността е изиграла решаваща роля в интерес на руснаците; това не е била планувана интервенция. Въоръжените сили на Руската федерация постоянно употребяват пролуките и ги насищат, с цел да надграждат триумфите, в случай че търсят недостатъци някъде. Ситуацията в Торецк може да се утежни, в случай че украинските военни старания за стабилизиране се окажат несполучливи.

" Сега нашите бойци вършат всичко допустимо, с цел да загасят пожара. Предприемат се стабилизационни ограничения, с цел да покажат на врага, че няма да съумеят там – да покажат, че няма да съумеят, че нашите се държат и не се опасяваме от никакъв напън. Виждаме интензивно придвижване в зоната на пробива при Дружба, Шуми, Северное, те са на всички места “, акцентира съоснователят на DeepState.

Роман приканва украинците да не се поддават на суматоха, тъй като всички са се хвърлили да вършат някакви прогнози, да построяват разбори към Торецк, че това може да е загуба на огромен град. След това пътят към Константиновка се отваря за въоръжените сили на РФ, които се пробват да напреднат от Часов Яр.

" Всичко това е допустимо, в случай че строите всичко върху далечните вероятности. Рисуват се сюжети за филм на ужасите. Голям пробив. Все едно веднага ще вземат Торецк. Но, другари, това е значителен град. Не е толкоз елементарно да се превземе “, продължава той.

Битката при Торецк – има ли фортификации там

" Ако приказваме за инженерни и укрепителни уреди, не знам по какъв начин е на равнище бригада, тъй като най-вероятно са построили позициите по някакъв метод, само че в случай че приказваме за най-високо равнище, тогава съгласно отзивите на бойците, те не са най-хубавите. Позициите не са доста подготвени и тук би трябвало да търсим отговори на въпросите. Ситуацията е тежка, може да се утежни, само че отново споделям, отбранителните сили вършат всичко допустимо да стабилизират обстановката. От една страна, до известна степен е значимо да се понижи публичността. Но въпреки това, разискването на такива въпроси е не по-малко значимо. Какво може да се случи, в случай че обстановката се усложни? “, споделя господин Роман в диалог с Focus.

Възможен ли е бърз пробив на съветските въоръжени сили към Торецк?

" Ако в действителност желаете, можете да полетите и в космоса. Всичко зависи от събитията и от развиването на обстановката. Нашите вършат всичко, с цел да предотвратят това " допустимо “ за съперника. Да покажат, че натискът ще бъде овладян и нищо няма да се получи за тях. Зависи и от желанието на врага да трансферира сили там и да развие този региона. В региона на Шуми и Северни всичко беше много бързо, само че в този момент виждаме, че линиите се втвърдиха и обстановката към момента не се е трансформирала. Надявам се, че най-малко ситуацията ще остане там, където е в този момент. Напредването им ще се забави и нашите бойци ще вземат избрани решения, които няма да им разрешат да стигнат до Торецк или Северни. Но не желая да злоупотребявам, тъй като обстановката може да се промени във всеки един миг “, съобщи Роман Погорели.

Какво е смисъла на Торецк

Торецк е част от Донецката агломерация; градът е значим информационен възел. На тактическо равнище Ню Йорк може да е под опасност. Има и нов маршрут за съветските въоръжени сили до Константиновка. За ВСУ това е следващото предизвикателство, тъй като би трябвало да се търсят хора, запаси и средства за въздържане на съперника. Украйна няма толкоз доста от тях, колкото Руската федерация. Освен това въоръжените сили на Руската федерация се борят с количество, а силите на защитата се пробват да се борят с качество - това са напълно разнообразни съотношения.

" Според мен е рано да се приказва за Торецк. Трябва да следим дали всичко може да се стабилизира в региона на Дружба, Шуми и Северни и в каква посока ще тръгне всичко. Ще стане по-лошо или няма да се развие обстановката “, споделя той.

Според съоснователя на DeepState Константиновка е значимо населено място, в това число и поради връзките.

" Глобално задачата им е да доближат административно-териториалните граници на Донецка област. Следователно всички огромни градове, за които се сещате, а това са Славянск, Краматорск, Дружковка, Константиновка, Торецк, Часов Яр и други априори са в проектите на Русия “, заключи Роман.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР