Властите в Шри Ланка са получавали предупреждения за подготвяне на

...
Властите в Шри Ланка са получавали предупреждения за подготвяне на
Коментари Харесай

Сън: Кой е предупредил Шри Ланка за кървавия Великден?

Властите в Шри Ланка са получавали предизвестия за приготовление на атентатите от 21 април, написа английският в. Сън.

По данни на изданието тревожните сигнали са били подавани от доста специфични служби. Вестникът стартира версията, че едно от предизвестията е било изпратено от Съединени американски щати. Посланикът на Вашингтон в островната страна Алана Теплик обаче пред Си Ен Ен е отрекла американските служби да са подавали сигнал, че за деня, когато почитателите на западните църкви честваха Възкресение Христово, са били подготвяни терористични актове.

Според обявата на Сън различен евентуален източник е била Москва. Руският заместник-министър на защитата Александър Фомин в телефонен диалог с сътрудника си от Шри Ланка – Китсирие Намамат е декларирал, че интернационална терористична организация е имала желание да извърши удари по време на огромния християнски празник.

Медията твърди също, че е имало още един адресант на предизвестие. Индийското разузнаване е изпратило известие до сътрудниците си в Шри Ланка. На този стадий Делхи и Москва нито са удостоверили, нито са отрекли информацията за изпращането на предложенията. "Въпреки всичко е ясно едно – управляващите в островната страна не са взели насериозно сигналите ", уточни още Сън.

По последни данни броят на жертвите на офанзивите от Кървавия Великден към този момент е достигнал 359 души, а на потърпевшите - към 5000. Шриланкийските управляващи са декларирали, че ударите са били осъществени от деветима самоубийци и за ареста на 60-на обвинени помагачи на терористите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР