Властите в САЩ систематично ограничават достъпа на Китай до американски

...
Коментари Харесай

САЩ готвят нови технологични санкции срещу Китай


Властите в Съединени американски щати систематично лимитират достъпа на Китай до американски технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Белият дом ускорява глобите против Китай в областта на високите технологии, следвайки линия, стартирана от администрацията на президента Доналд Тръмп. Съществуващите ограничавания върху разпространяването на високи технологии от американски генезис наподобява не са задоволителни, с цел да осуетят развиването на китайската просвета и защитителен бранш, считат създателите на новата самодейност.

Тази седмица се чака да бъдат оповестени нови наказания, твърди Ню Йорк Таймс, базирайки се на осведомени източници. Според изданието, подготвяният пакет ще разшири листата на фирмите и организациите в Китай със възбрана за достъп до технологии и съставни елементи от американски генезис, които могат да ускорят научно-техническия напредък и създаването на нови типове оръжия.

Под наказания могат да попаднат освен огромни китайски компании, само че и университетски институции. Очаква се стягане на рестриктивните мерки върху продажбата на някои полупроводникови съставни елементи в Китай, даже в случай че те са създадени отвън Съединени американски щати, в трети страни.

По-рано влязоха в действие ограничавания за импорт в Китай на избрани изчислителни ускорители на Nvidia и AMD. Новите наказания ще лимитират и опцията на американски вложители да влагат средства в развиването на някои китайски компании.
още по темата
Една от жертвите на новия пакет от наказания може да бъде китайският производител на полупроводникови памети YMTC (Yangtze Memory Technologies), който реализира забележителен софтуерен прогрес от 2016 година насам и е единствено една или две стъпки зад водачите на пазара във връзка с броя пластове в 3D NAND чиповете памет.

Целта на новите наказания е да се ограничи достъпът на китайските компании и институции освен до напреднали технологии, употребявани при основаване на суперкомпютри, само че и до по-прости полупроводникови съставни елементи, създадени по зрели литографски стандарти.

Не може да се изключи, че неотдавнашните потвърждения за способността на Китай да създава чипове по 14-нм технология, без да е належащо да се употребява непознато съоръжение или материали, са разтревожили американските управляващи.

В средата на този месец би трябвало да стартира 20-ият конгрес на Китайската комунистическа партия и преди този момент значимо събитие за политическия и икономическия живот на страната може да бъде признат нов пакет от наказания на Съединени американски щати. От държавното управление във Вашингтон към момента не са коментирали идното стягане на глобите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР