Властите в Китай се надпреварват да ограничат разпространението на новия

...
Властите в Китай се надпреварват да ограничат разпространението на новия
Коментари Харесай

Пет причини защо икономиката е по-уязвима днес, отколкото при епидемията SARS

Властите в Китай се надпреварват да лимитират разпространяването на новия ковид, който към този момент умъртви стотици души. В същото време вложителите към този момент гледат към евентуалните последствия за стопанската система, които съгласно някои анализатори биха могли да бъдат по-сериозни от епидемията от SARS през 2003 година

SARS, което значи тежък изострен респираторен синдром, за пръв път се появи в китайската провинция Гуангдонг, преди да се популяризира в други страни. Според разнообразни оценки вирусът лиши към 800 живота по целия свят и понижи сред 0,5 до 1 процентни пункта от растежа на Китай през 2003 година

Но новият ковид - за който се счита, че произлиза от град Ухан - удари Китай в миг, когато стопанската система на страната нараства доста по-бавно. Това значи, че всеки напън върху растежа на Китай в този момент би засегнал световната стопанска система доста по-силно от преди.
 Питър Шиф: Коронавирусът е просто опрощение за слабите по принцип фондови тържища
Питър Шиф: Коронавирусът е просто опрощение за слабите по принцип фондови тържища

Ако не е бил той, вложителите са щели да си намерят друго пояснение, разяснява специалистът

Ето пет графики, които демонстрират по какъв начин се е трансформирала стопанската система на Китай след епидемията от SARS.

Втората по величина стопанска система в света

От 2003 година Китай набъбна от шестата по величина стопанска система в света до втората по величина през днешния ден, изоставайки само зад Съединени американски щати. Страната е главен мотор на растежа в световен мащаб, като Международният валутен фонд пресмята, че единствено Китай способства за 39% от световната икономическа агресия през 2019 година
 Снимка 465200
Източник:

Таймур Байг, основен икономист и ръководещ шеф за групови проучвания в сингапурската банка DBS, съобщи, че " целият свят даже не е забелязал ", когато растежът на Китай се забави с към 1 процентна точка след SARS.
 Коронавирусът може да коства $62 милиарда на Китай
Коронавирусът може да коства $62 милиарда на Китай

Само за първите три месеца на 2020 година

" Това беше просто бизнес както нормално ", сподели той предходната седмица пред CNBC. " Сега Китай съставлява съвсем една пета от международния напредък. Забавяне на стопанската система на Китай с половин процентен пункт би било сеизмично. "

Услугите играят по-голяма роля

Както при епидемията от SARS преди 17 години, разпространяването на новия ковид евентуално ще засегне първо потребителските разноски. Но спадът в потреблението този път може да бъде по-тежък от 2003 година, съгласно някои анализатори, изключително откакто управляващите затвориха огромна част от Китай в опит да овладеят вируса.
 Снимка 465201
Източник:

По-ниските потребителски разноски ще окажат напън върху промишлеността на услугите в Китай, която през днешния ден представляваща по-голям дял от брутния вътрешен артикул на страната, спрямо 2003 година Това също значи, че всяко оттегляне на бранша на услугите през днешния ден, ще има доста по-голяма тежест върху стопанската система на страната.

Туристически разноски в чужбина

Китайските консуматори също харчат съществено средства в чужбина. От 2014 година Китай е най-голямата страна източник на интернационалните разноски за туризъм, като се изкачи от седмо място през 2003 година, съгласно Световната туристическа организация.
 Снимка 465202
Източник:

Забрана за пътешестване и анулацията на полети, въведени след появяването на новия ковид, биха могли да лимитират китайските разноски за туризъм в чужбина. Това съставлява опасност за доста стопански системи, изключително за тези в Азия, съобщи Келвин Тей, районен шеф по вложенията в UBS Global Wealth Management.
 Коронавирусът изтри $420 милиарда в Китай
Коронавирусът изтри $420 милиарда в Китай

Въпреки поддръжката на централната банка, която инжектира 1,2 трилиона юана

" Ако погледнете самата Азия, китайският туризъм към този момент е по-голяма част от стопанската система за съвсем всички страни ", сподели той пред CNBC.

Основен вносител в света

На комерсиалния фронт, възходящото търсене в Китай направи страната втория по величина вносител в света от 2009 година насам, демонстрират данни на Световната комерсиална организация.

Китай е най-големият вносител на артикули като петрол, желязна руда и соя, както и електронни елементи като интегрални схеми.
 Снимка 465206
Източник:

Търсенето на тези артикули може да спадне дружно със забавянето на китайската стопанска система. В момента Организацията на страните експортьорки на нефт и техните съдружници, в това число Русия, обмислят да понижи производството на нефт заради въздействието на ковид върху търсенето, съобщи Ройтерс.

Най-големият експортьор в света

Избухването на вируса също може да засегне световната стопанска система посредством китайския канал за експорт.

Китай е най-големият експортьор в света от 2009 година, като се изкачи от четвъртото място през 2003 година, сочат данните на СТО. Страни като Япония и Виетнам разчитат извънредно доста на " китайската верига за доставки ", съгласно анализатор от DBS, обяснявайки, че тези стопански системи внасят материали и елементи от Китай, с цел да създадат свои лични артикули за експорт.
 Снимка 465207
Източник:

" Китай освен ще забави, само че и ще окаже влияние върху световното търсене, в това число и на тези страни, които разчитат на Китай за междинни запаси ", с също ще бъдат наранени ", съгласно Таймур Байг.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР