Властите в Беларус няма да позволят наблюдатели да следят хода

...
Властите в Беларус няма да позволят наблюдатели да следят хода
Коментари Харесай

Медия: Опозицията обеща на Александър Лукашенко спокойни старини

Властите в Беларус няма да разрешат наблюдаващи да наблюдават хода на президентските избори на 9 август. Централната изборна комисия (ЦИК) заяви, че понижава до най-малко броя на наблюдаващите в секциите, написа съветският в. "Независимая газета ".

Председателката на беларуската ЦИК Лидия Ермошина, предложила тази мярка, се стимулирала по-специално с сложната епидемиологична обстановка в страната. Здравният министър Владимир Караник обаче уведомил за постоянна обстановка във всички райони, освен това - постоянен спад в броя на болните в Беларус.

Обединеният щаб на опозицията в страната, подкрепил кандидат-президента Светлана Тихановска, прикани беларусите всеобщо да се записват като наблюдаващи в блян да не позволен фалшификации. Инициативата под наслов "Честни хора " е доста известна и в общо 5767 изборни секции към този момент са регистрирани над 40 000 наблюдаващи от страната, припомня вестникът.

Според правозащитници Минск дефинитивно е пренебрегнал законовите изборни процедури. Изборите са се трансформирали в спецоперация за опазване на статуквото, декларира един от тях - Владимир Лабкович. Сред съперниците на настоящия президент Александър Лукашенко се разгаря полемика дали да бойкотират един сходен избор, показва изданието.

Опозиционният щаб даде обещание на Лукашенко спокойни старини, написа в. "Комерсант ". Ако изборите бъдат извоювани от Светлана Тихановска, беларуската съпротива няма да провежда "народен съд " над настоящия президент, цитира всекидневникът изказване на щаба, включващ и представители на нерегистрираните претенденти Виктор Бабарико и Валерий Цепкало.

Беларуската ЦИК не записва съперник №1 на Лукашенко

Съпругата на последния Вероника Цепкало прикани всички претенденти, различни на Лукашенко, да се отдръпват и да поддържат Тихановска. Ако пък тя ненадейно бъде свалена от конкуренцията, обединеният щаб ще призове хората да гласоподават "против всички " - такава рубрика има в беларуските бюлетини, прибавя "Комерсант ".

В. "Московский комсомолец " припомня, че Беларус е най-близкият комшия на Русия, изреждайки ред обстоятелства, сплотяващи двете страни. "Зад тази успокояваща фасада - културно-политическата общественост, малко по малко обаче набират мощ и центробежни процеси ", се споделя в материала.

Всекидневникът разказва промяната на генерации. в беларуските коридори на властта и нейното разрушителното въздействие върху руско-беларуското единение.

"Повечето млади управленци в Беларус се ориентират към Запада и европейската интеграция, установяват хора от съветската администрация. Вместо ръководителите с носталгия по Съветския съюз в страната на Лукашенко се появяват водачи, за които Русия е единствено една от многото задгранични страни ", обобщи "Московский комсомолец ".

"Ако Тихановска завоюва, Беларус най-вероятно ще се отдалечи от Русия ", предвижда в. "Свободная преса ", припомняйки медийни известия, че децата ѝ били заплашвани и тя ги била изпратила в страна-членка на Европейски Съюз.

Заплашват кандидатката за президент на Беларус

Друг кандидат-президент, Анна Канопацка, намерено се афишира за денонсиране на съюзния контракт сред Беларус и Русия, за излизане на Минск от Организацията на контракта за групова сигурност и за прогонване на съветските военни от беларуските земи. Тези стъпки се показват като блян към неутралитет.

"С сходни противници обичайното антируско фрондьорство на Лукашенко към този момент не наподобява коренно. Днешният президент получи късмет за следващ път да употребява в играта си проруските настройки измежду своя народ ", написа вестникът.

"Балансирайки сред Русия и Запада благодарение на все по-изтънчена измама, Лукашенко към този момент не би могъл да възпре възходящите прозападни, проевропейски настроения. С течение на времето растящият негатив по отношение на Лукашенко ще се насочи и към Русия ", предсказва политологът Владимир Лепьохин.

"Интелектуалци от 40 страни поддържаха беларусите ", написа в заглавие в. "Новая газета ". "Международната коалиция за демократично възобновяване - световна самодейност на интелектуалци, политици и деятели от целия свят против властническите режими - поддържа в изказване борците за независимост - гражданското общество в Беларус ", показва изданието.

"Сред подписалите са нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса, английският драматург Том Стопард, полският кинорежисьор Агнешка Холанд, президентът на основаната в Съединени американски щати неправителствена организация "Фрийдъм хаус " Майкъл Абрамович, американският мъдрец Франсис Фукуяма, известният български политолог Иван Кръстев, архитектът на посткомунистическите промени в Полша Лешек Балцерович и съвсем още 200 политици, свещенослужители, правозащитници, артисти и други дейци на изкуствата ", отбелязва всекидневникът.

"Изразяваме поддръжка на народа на Беларус, който упорства да бъдат спазвани правата и свободите му, обявявайки се за свободни и обективни избори ", се споделя в текста, оповестен от съветското издание.

Интелектуалците упорстват беларуските управляващи да върнат на хората изборите със съблюдаване на интернационалните стандарти, приканват Минск да съблюдава интернационалните си задължения, като зачита гражданските свободи, да спре блокирането на самостоятелни медии, заплашването на публицисти и политически стимулираните гонения.

"Осъждаме ескалацията на полицейското принуждение против мирни събрания, по отношение на публицисти и елементарни жители, предизвестяваме управляващите на Беларус, че е неприемлива използването на принуждение и мощ по време на сегашната политическа акция ", написа още в изказването.

"Призоваваме интернационалната общественост да поддържа народа на Беларус в битката му за независимост ", молят интелектуалците.

Медии: Александър Лукашенко ще се състезава със себе си
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР