Властите в Бангладеш задържаха собственика на завода за хранителни продукти,

...
Властите в Бангладеш задържаха собственика на завода за хранителни продукти,
Коментари Харесай

Задържаха собственик на завод, в който при пожар загинаха 52 души

Властите в Бангладеш задържаха притежателя на завода за хранителни артикули, в който при пожар в петък починаха 52-ма души. Собственикът е задържан за ликвидиране, а може да бъде упрекнат и в нелегално потребление на детски труд, съобщи Франс прес.

Под адрес са Абул Хашем и четирима от синовете му, както и трима чиновници с управителни функционалности в завода в Рупгандж, индустриален квартал на столицата Дака. Заводът произвеждал бонбони, тестени произведения и плодови сокове.

Пожарникарите се бориха над 24 часа с пламъците, избухнали в четвъртък в постройката, където имало складирани леснозапалими пластмаси и химикали.

На третия етаж огнеборците разкрили 48 натрупа. Работниците не съумели да избягат, защото вратата за покрива била заключена.

Според шефа на локалната полиция Джаедул Алам не са били спазени и доста други правила за сигурност. " Това е съзнателно ликвидиране ", сподели той пред Агенция Франс Прес.

Преди да бъде задържан, притежателят допусна, че пожарът може да е провокиран от " немарливост на служащите ", да вземем за пример от неизгасена цигара.

Министърката на труда Монуджан Суфиан съобщи в това време, че е почнало следствие за потребление на детски труд в завода.

Тя сподели пред Агенция Франс Прес, че е разговаряла в болничното заведение с двама 14-годишни оживели, а една жена споделила, че неин 11-годишен племенник, работил във фабриката, е липсващ.

Около тридесет оживели и родственици на жертвите потвърдиха, че в завода са работили деца против възнаграждение от 29 таки (20 евроцента) на час.

Според министърката най-малкото дете, което видяла измежду оживелите в болничното заведение, споделило, че е на 14 години.

Законът в Бангладеш позволява малолетните да работят след навършване на 14 години, само че единствено на безвредни работни места, което не може да се каже за този цех, Суфиан.

" Ако се потвърди, че там са наемали деца, ще съдим освен притежателя, само че и инспекторите по труда ", увери тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР