„Властите трябва час по-скоро да затворят границата между Турция и

...
„Властите трябва час по-скоро да затворят границата между Турция и
Коментари Харесай

В Одрин и Къркларели искат да се затвори границата с България заради COVID-19

„ Властите би трябвало час по-скоро да затворят границата сред Турция и България, в случай че желаеме да спрем разпространяването на епидемията от COVID-19, което все още надвиши индикаторите отпреди април “.

Това съобщи ръководителят на регионалния Лекарски съюз в Одрин – доктор Гюрджан Алтун, на конференция.

Той показа данни, съгласно които нарастването в случаите на Коронавирус -19 в Одрин, Текирдаг и Къркларели за 15 дни е надхвърлило два пъти междинните индикатори за страната.

По думите му изключително висок е растежът на разпространяването на епидемията при бременните и децата. Има нарастване и на смъртните случаи.

Представителят на одринските медици подлага на критика здравното министерство, че не дава действителна информация за разпространяването на епидемията в региона, както и къде и по какъв начин се реализира изолацията на позитивните случаи, които през последната седмица са надхвърлили 10 хиляди души.

Той прикани да бъдат взети незабавни ограничаващи ограничения от управляващите в битката против епидемията.

„ Смятаме, че би трябвало да се вкарат колкото се може по-скоро ограничавания на обществените контакти. Да се вкара възбрана или ограничавания за излизане минимум в продължение на 14 дни. Да бъдат затворени ГКПП-тата с България, Гърция и други страни. Както и да се вършат повече проби. Ако не създадем всичко това, ни чака обстановка, с която няма да можем да се оправим, здравната система няма да издържи ", сподели той.

Одринският доктор изрази мнение, че огласяваните публично от турското здравно министерство данни за умрелите от COVID-19 все още са под действителните индикатори.

Той цитира проучване на Истанбулската огромна община, съгласно което жертвите на болестта от 12 март до 4 ноември са 8456 души повече от огласените от здравното министерство до момента.

Турският министър на опазването на здравето Фахреттин Коджа заяви през вчерашния ден за 11 326 смъртни случаи от началото на епидемията до момента.

Междувременно Осман Билгин, валията на Къркларели, другият граничен град с България, сподели тези дни пред публицисти, че случаите на ковид в региона през последните 1-2 седмици мощно са се нараснали и че здравните заведения в региона са претъпкани с заболели.

Според валията нарастването се дължи на извънредно засиления пътнически поток на жителите от прилежаща България, които идвали особено за извършване на покупки през уикендите в граничния град.

„ Не споделям, че съседите от България би трябвало да идват колкото може по-малко при нас. Призовавам изобщо да престанат да идват. Защото 50 % от случаите на разпространяването на COVID-19 в нашата област се дължат на активизирането на визитите на българските жители през последните седмици. Тези визити съставляват огромен риск. Ако продължава с тези темпове, може да се наложи да използван по-строги ограничения от съществуващите сега ", сподели валията.
По материали на БТА
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР