Властите обмислят варианти за инфлационна индексация на пенсиите от първи

...
Властите обмислят варианти за инфлационна индексация на пенсиите от първи
Коментари Харесай

Заради инфлацията: Обмислят няколко варианта за увеличаване на пенсиите

Властите обмислят разновидности за инфлационна индексация на пенсиите от първи юли. Това съобщи пред министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков.
Индексацията ще би трябвало да компенсира прекъсването на Коронавирус добавката, която пенсионерите ще получават до 30 юни.

Увеличение на пенсиите по швейцарското предписание няма да компенсира отпадането на Коронавирус добавката. Затова sега управляващите търсят други механизми.

Сред обсъжданите благоприятни условия са:

- към пенсиите да се добави твърда сума под формата на антиинфлационна добавка ;
- пенсиите да се усилят с % , еднакъв на сбора на инфлацията и растежа на средноосигурителния доход;
- да се пристъпи към индексация на два стадия - да вземем за пример, по швейцарското предписание и следващо осъвременяване ;

Кой от разновидностите ще избере държавното управление зависи от изчисленията на особено основана за задачата работна група . Окончателното решение ще бъде взето от Народното събрание. Министърът на труда и обществената политика обаче беше безапелационен, че след отпадането на коронавирус добавките, пенсионерите няма да получават по-малко средства.

" Не, няма да ги изненадаме неприятно. Може да ги изненадаме единствено прелестно. Светът е в рецесия, освен в България има инфлация. Аз съм склонен с изказванията, че сходно наливане в пенсиите предизвика инфлация, само че аз не мога да се съглася, че с цел да не предизвикваме инфлацията, би трябвало да оставим хората гладни. " - сподели Гьоков.

От през днешния ден стартира изплащането на великденската добавка към пенсиите от 70 лева . Тя ще бъде изплатена на всички пенсионери без значение от размера, който получават.
Половината от пенсионерите у нас - към един милион души разчитат на минимална пенсия, добави общественият министър.

Министерството на труда и обществената политика не приема замразяването на размера на минималната работна заплата, заложено в средносрочната тригодишна рамка, направена от министерството на финансите.

" Тази рамка се актуализира на всеки три месеца. Аз съм сигурен, че заложеното там е изчислявано преди войната в Украйна и не е регистрирана тежестта на събитията ", сподели Георги Гьоков.

Той добави, че е допустимо от първи юли да има нарастване на заплатите на обществените служащи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР