Властите на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна

...
Властите на самопровъзгласилите се Донецка народна република и Луганска народна
Коментари Харесай

Референдуми за присъединяване към Русия: Светът реагира

Властите на самопровъзгласилите се Донецка национална република и Луганска национална република, както и поставените от Москва администрации на окупираните елементи от Запорожка и Херсонска област взеха решение да провеждат от 23 до 27 септември референдуми за присъединение към Русия.

След оповестяване на референдумите последваха реакции както от Русия, по този начин и от международната общественост.

Това е предизвикателство към Запада, което може да докара до внезапна ескалация на войната и провокира остри рецензии от страна на Украйна и нейните съдружници, отбелязва организация Ройтерс.

УКРАЙНА:

" Руснаците могат да вършат каквото си желаят. Това няма да промени нищо ",

съобщи външният министър на Украйна Дмитро Кулеба в отговор на репортерски въпроси в централата на Организация на обединените нации. В " Туитър " той добави: " Украйна има цялостното право да освободи териториите си и ще продължи да ги освобождава, каквото и да каже Русия ".

Съединени американски щати и ЕВРОПА:

Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан съобщи, че Вашингтон отхвърля недвусмислено всевъзможни сходни референдуми , а Европейският съюз и Канада осъдиха проекта. Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че блокът и неговите страни членки няма да признаят резултатите от референдумите и ще обмислят спомагателни ограничения против Русия, в случай че гласуванията се състоят. Френският президент Еманюел Макрон и литовският му сътрудник Гитанас Науседа използваха думата " подигравка ", с цел да опишат плануваните гласувания.

В явно координирания ход проруските сепаратисти оповестиха референдуми за 23-27 септември

в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област, които съставляват към 15 % от територията на Украйна, или повърхност с размерите на Унгария. Русия към този момент преглежда Луганск и Донецк, които дружно съставляват района Донбас, отчасти окупиран от Москва през 2014 година, като самостоятелни страни. Украйна и Западът считат, че всички елементи на Украйна, държани от съветските сили, са нелегално окупирани.

РУСИЯ:

Някои прокремълски представители окачествиха референдумите като ултиматум към Запада да одобри съветските териториални придобивки

или да се изправи пред тотална война с въоръжен с нуклеарно оръжие съперник. " Навлизането в съветска територия е закононарушение, което ви разрешава да употребявате всички сили за самоотбрана ", съобщи в обществените мрежи Дмитрий Медведев , някогашен съветски президент, а в този момент ястребски надъхан заместник-председател на Съвета за сигурност на президента Владимир Путин.

Маргарита Симонян, основен редактор на прокремълския ефирен канал Ар Ти, написа: " Днес референдум, на следващия ден признание като част от Руската федерация, вдругиден удари на съветска територия се трансформират в пълномащабна война сред Украйна и НАТО и Русия, развързваща ръцете на Русия във всяко отношение ".

Самият Путин съобщи,  че   " Русия ще поддържа решението на жителите

на украински Донбас, Запорожка и Херсонска област, което ще бъде взето на идните там референдуми ", съобщи ТАСС.

Руски политици също по този начин дадоха обещание   цялата нужна помощ

и предпочитано разглеждане на резултатите от вота. ЦИК в Москва заяви, че ще помогне на Донбас, Херсон и Запорожието да провеждат няколко десетки бюра за гласоподаване на територията на Русия за хората, напуснали тези райони, показва съветският в. " Известия ".

Съединените щати и съдружниците от НАТО, които поддържат Украйна с оръжия и друга поддръжка, обявиха, че сходни плебисцити биха били безсмислени.

Ако проектът за референдум " не беше толкоз драматичен, щеше да е комичен ", сподели Макрон пред кореспонденти в Ню Йорк. Говорителят на литовския президент Гитанас Науседа го цитира да споделя: " Тези райони са и ще бъдат Украйна, а подправените референдуми на Русия са противозаконни. Литва в никакъв случай няма да ги признае ".

Преосмислянето на боевете в окупираните територии като нахлуване против Русия може да даде на Москва съображение да активизира два милиона резервисти. Досега Москва се съпротивляваше на сходен ход макар възходящите загуби в това, което тя назовава " специфична военна интервенция ", а не война.

Русия разгласи завладяването на Луганска и Донецка област за своя съществена цел,

откакто през март нейните сили за навлизане бяха съкрушени в покрайнините на Киев. В момента тя управлява към 60 % от Донецк, а през юли завзе съвсем целия Луганск след муден прогрес през месеците на интензивни сражения. Тези триумфи в този момент са застрашени, откакто този месец съветските сили бяха изтласкани от прилежащата Харковска област, губейки надзор над главните си линии за доставяне на огромна част от фронтовете в Донецк и Луганск.

Ето и какви мнения последваха от съветски, украински и западни медии:

До края на месеца Донбас може да стане част от Русия, декларира в заглавие съветският в. " Известия ", преди още президентът Владимир Путин да разгласи частична готовност. Печатът в Русия напомня, че украинските сепаратистки райони Донецк и Луганск и поставените от Москва управляващи в окупираните територии оповестиха, че от 23 до 27 септември ще произведат референдуми за " влизане в състава " на Руската федерацията. 

Руските политици дадоха обещание цялата нужна помощ и предпочитано разглеждане на  резултатите от вота. ЦИК в Москва заяви, че ще помогне на Донбас, Херсон и Запорожието да провеждат няколко десетки бюра за гласоподаване на територията на Русия за хората, напуснали тези райони, показва " Известия ". Волеизявлението, ориентирано против " безспорното зло на киевския режим ", ще стане " празненство на историческата правдивост ", твърди пред вестника Сергей Аксьонов, ръководителят на украинския полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 година

Опозиционното издание " Медуза " цитира близки до Кремъл източници, подчертали, че съветските управляващи нямат желание да основават даже " заблуда за легитимност ": " Важното ще е да се организира някакво гласоподаване и да се отчетат резултатите ". Западът към този момент съобщи, че няма да признае вота, напомня печатът в Русия.

По думите на Олексий Копитко, консултант на украинския министър на защитата, основател на референдумите не е Москва, а донбаските " квазиобразувания ", подтикващи Владимир Путин към изостряне на обстановката. Но вотът ще затвори пътя към договаряния, което може да накара някои групировки в Русия да отворят " трети фронт " в  московските центрове за взимане на решения, разяснява съветникът за " Независимая газета ".

Официозът " Росийская газета " в детайли разказва процедурата на плебисцита по райони. Включването им в състава на Русия " ще даде опция да се изпратят там постоянни армейски елементи за пълноценна отбрана на пълноправни субекти на федерацията ", цитира " Взгляд " съветския боен специалист Константин Сивков. Тогава тези земи ще станат " индивид на нашата страна, окупиран от Въоръжените сили на Украйна ", декларира сътрудника му Александър Перенджиев. 

Референдумите са юридическа условност, само че тя има стратегическо значение - развързва ръцете на Москва за по-широко потребление на силите и средствата й, написа " Комсомолская истина ". 

С цел освобождение на тази наша територия Москва може да промени режима на оповестената от нея специфична интервенция. Държавната дума неслучайно вкара в Наказателния кодекс понятията " военно състояние " и " военно време ", термина " готовност ", планува санкции за " мародерство " и " непринудено предаване в плен ", по-строго става наказването за дезертиране, прибавя изданието.

Според адвокати при включването на тези територии в Русия Москва ще може да пояснява офанзивите против тях като експанзия и да приложи комплекс ответни ограничения - от цялостна или частична готовност до нуклеарен удар, изяснява " Комерсант ".

От страна на Москва референдумите са жест на обезсърчение, тъй като пушечното й месо все по-агресивно отхвърля да потегля към месомелачката. Затова Кремъл желае да трансформира войната от " освободителна " в " отечествена ", с цел да активизира бойците си не за " интернационалистическа " помощ на " републиките " (в Донбас, б. р.), а за " личните " земи на хората в Русия, разяснява във Facebook киевският народен представител Володимир Ариев, представен от украинското издание " Факти ".

Дори Русия да разгласи готовност, тя надали ще повлияе върху ситуацията на фронта. Според израелския боен публицист Сергей Ауслендер за 100 000 мобилизирани са нужни най-малко 5000 офицери от майор до военачалник, само че Русия към този момент не разполага с толкоз. Освен това новобранците би трябвало да бъдат подготвени, а Москва " е събрала  към този момент от образователните центрове всички офицери, инструкторите там в този момент са срочнослужещи ", написа украинският уебсайт " Кореспондент ".

С възможната готовност Путин в действителност ще разгласи война на популацията на Русия, в някои райони ще стартира " същинска суматоха " и е " доста забавно кого ще обвинят жителите на Русия за тази обстановка. А повода е Путин ", отбелязва пред киевската новинарска телевизия ТСН украинският аналитик Михайло Самус. Според него Путин " самичък си произнася присъдата ", обкръжението му вижда, че той може да натисне аленото копче, и вероятно желае да се отърве от него, прибавя ТСН.

Заплахата от потребление на тактически нуклеарни оръжия е по-реална от всеки път. Путин няма различен излаз - не може да победи на бойното поле, интернационалната изолираност на Русия се ускорява и крахът на стопанската система е неминуем, това е единствено въпрос на време, декларира наблюдаващ на украинското издание " Цензор ".

" Според проекта на кремълския безумец това е метод да закара груповия Запад на преговорната маса, вид войната да завърши при преференциални за империята условия ", написа той. 

Никой няма да бомбардира Москва с атомни бомби, само че никой няма и да се откаже от поддръжката за Украйна. Напротив. Ако Путин премине алената линия, Въоръжените сили на Украйна ще станат шокиращ меч на целия цивилизован свят. Готови сме да стигнем до дъно, прибавя киевският публицист. 

Русия проправи пътя за анексирането на обширни украински територии, което е сериозна ескалация на войната на Кремъл с Киев, установи английският вестник „ Телеграф “.

Проруските водачи в окупираните елементи на четири украински области (които съставляват 15% от територията на Украйна) оповестиха, че тази седмица ще стартира произвеждането на референдуми за присъединение към Русия - стъпка към анексирането.

Вчера се очакваше съветският президент Владимир Путин да направи послание към съветската нация по малкия екран, което бе отсрочено, без да бъде давано пояснение.

По-рано Кремъл предизвести, че ще пази всяка анексирана територия с " всички средства ", като загатна, че обмисля разгръщането на нуклеарни оръжия в отговор на подкрепяните от Запада старания на Украйна да си отвоюва окупираните земи.

От трибуната на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк се чуха неоправдателни гласове от събралите се международни водачи, които оповестиха референдумите за " машинация ".

Британската премиерка Лиз Тръс съобщи, че Русия би трябвало да заплати репарации на Украйна от своите " големи ресурси от петрол и газ ", когато спорът завърши.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че референдумите са в нарушаване на интернационалното право, а френският президент Еманюел Макрон ги назова " трагична подигравка ".

„ Ню Йорк таймс “ отбелязва, че нахлуването на Русия в Украйна е централна тематика на годишната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации. Световните водачи, които вземат участие в сесията, се концентрират върху съпътстващото спора принуждение, хаоса във веригите за доставки, внезапното повишаване на цените на силата и другите последствия от войната.

Вестникът отбелязва, че най-малко двама президенти - турският Реджеп Тайип Ердоган и френският държавен глава Еманюел Макрон - използваха Организация на обединените нации като сцена, с цел да се показват за вероятни миротворци във войната в Украйна.

Руският президент Владимир Путин може би се готви да вкара още войски в Украйна, откакто четири следени от Русия района оповестиха проекти за осъществяване на референдуми за присъединение към Русия, цитира вестник „ Вашингтон пост “ думите на съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. Според него Белият дом е осведомен и със известията, че Путин може би се готви да вкара " мобилизационни ограничения ", с цел да изпрати още руснаци, които да " отидат да се бият в бруталната му война в Украйна ". Путин към момента не е оповестил пълномащабна война в Украйна, като назовава нашествието си " специфична военна интервенция ", което лимитира опцията му да привиква или активизира резервисти, показва изданието.

Украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение рано през днешния ден  заяви по отношение на референдумите: " Нашата позиция не се трансформира според от този звук или друго известие ", написа в. „ Гардиън “. Вестникът показва позицията на украинския президент, че " подправените " референдуми са безсмислени, и се зарече да " отстрани " заканите, отправяни от Русия, като съобщи, че украинската войска ще продължи да отвоюва територии без значение от това, което Москва или проруските сепаратисти афишират. „ Гардиън “ също по този начин уточни, че през днешния ден Зеленски ще приказва пред Общото заседание на Организация на обединените нации посредством видеовръзка.

Вестникът цитира и казаното от Сергей Никифоров, представител на Зеленски, пред украинското издание Лига.net, съгласно който всеки референдум за присъединение към Русия на окупираните от нея украински територии ще унищожи всички останали благоприятни условия за договаряния сред Киев и Москва. " Без референдуми към момента има - въпреки и доста дребен - късмет за дипломатическо решение. След референдумите - не ", цитира Лига.net думите на Никифоров.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР