Властите на руския град Оренбург призоваха за масова евакуация на

...
Властите на руския град Оренбург призоваха за масова евакуация на
Коментари Харесай

Кметът на Оренбург призова за масова евакуация, ситуацията с наводненията е критична

Властите на съветския град Оренбург приканиха за всеобща евакуация на локалните поданици поради покачващото се ниво на водата, съобщи Ройтерс, като цитира изказване на кмета Сергей Салмин.

Ситуацията е " сериозна ", съобщи Салмин. Равнището на водата в река Урал се е покачило с 40 см през последните 10 часа, достигайки 11,43 м, предава Българска телеграфна агенция.

Наводненията, провокирани от топенето на снеговете, принудиха над 120 000 души да изоставен домовете си в Сибир, в съветските Уралски планини и в Казахстан. Големи реки като Урал, която минава през Казахстан на път за Каспийско море, излязоха от крайбрежията си.

В същото време съветски православни свещеници прелетяха с дребен аероплан над регионите, наранени от всеобщите наводнения в Южна Русия, и се помолиха животът да се възстановява, съобщи Франс прес.

Четиримата свещеници, участващи във въздушната религиозна гала, са прелетели над наводнените територии в Курганска област, чели са молебствия и са носели икона на Св. Богородица, демонстрира видеоклип, оповестен през вчерашния ден от локалните църковни управляващи.

" Това беше плануван полет на аероплан АН-2 за наблюдаване на наводненията, само че църковните чиновниците с чудотворна икона се причислиха към експертите по незабавна помощ ", съгласно същия източник.

Митрополитът на региона Даниил съобщи, че е получил молби от няколко поданици да води процесията против " опасността от наводнения ". Той съобщи, че с присъединяване в общата молитва, смирение и състрадание " доста ще понижим мащабите на бедствието ", отбелязва Агенция Франс Прес.

Село Каминское в съветската Курганска област бе евакуирано тази заран, откакто равнището на водата там се повиши с 1,4 м през миналата нощ, заяви регионалният шеф Вадим Шумков, представен от Ройтерс.

Каминское е ситуирано по поречието на река Тобол, която минава и през регионалния център Курган - град с 300 хиляди души население. Шумков съобщи, че има заплаха придошлите води да доближат Курган през идващите дни.

В информационното приложение " Телеграм " Шумков изрази вяра, че земята ще поеме допустимо най-вече вода по пътя си, и заяви, че управляващите са подхванали укрепителни действия на язовира в град Курган.

В град Оренбург, административен център на Оренбургска област, ситуиран по поречието на река Урал, през тази нощ стотици къщи бяха наводнени, заяви новинарската организация РИА Новости, като се базира на заместник-кмета Алексей Кудинов. Той съобщи, че се чака потопът да доближи своя пик през днешния ден и да стартира последователно да минава през идващите два дни.

Почти 12 000 жилища са наранени от наводнението в района на руско-казахстанската граница.

Властите в сибирския район Тюмен също оповестяват за наводнения. Пикът на наводненията там се чака след няколко дни, отбелязва ДПА.

Необичайно тежките пролетни наводнения са провокирани от топенето на огромни маси сняг, съчетано с проливни превалявания. Ледените парчета постоянно се заклещват по реките и основават загради за течащата вода. Освен това през миналите дни се скъсаха няколко язовирни стени по поречието на река Урал, наоколо до град Орск.

Властите в Казахстан също оповестиха за наводнени къщи - десетки хиляди души са евакуирани.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР