Властите на Република Южна Африка обмислят възможността да въведат в

...
Властите на Република Южна Африка обмислят възможността да въведат в
Коментари Харесай

Арест на Путин? ЮАР обмисля въвеждането на имунитет за държавни глави от заповеди на съда в Хага

Властите на Република Южна Африка обмислят опцията да вкарат в националното законодателство наредба, която да подсигурява имунитет на актуалните държавни глави срещу заповеди на Международния углавен съд (МНС) за техния арест. Това заяви министърът на външните работи и съдействието на Южна Африка Наледи Пандор, съобщи ТАСС.

„ Редица страни имат в законодателството си предписание, което дава имунитет на сегашни държавни глави против заповеди за арест на МНС “, сподели тя по радиостанция SABC, имайки поради обстановката със заповедта за арест на съветския президент Владимир Путин и идната среща на върха на БРИКС в Южна Африка през август (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) - Ние също обмисляме сходен вид ", добави Пандор.

Наледи Пандор сподели, че в този момент външното министерство на Южна Африка приготвя оферти за излаз от обстановката и работата на идната среща на върха на БРИКС. „ В най-скоро време те ще бъдат импортирани за разглеждане от Министерския съвет, който ще вземе съответното решение “, сподели тя.

В същото време Пандор сложи под въпрос безпристрастността на съдиите от Международния углавен съд. " Има проблем с двойните стандарти в интернационалните връзки ", акцентира тя. " Има доста страни, които са взели участие във войни, експанзия и убийства на хора, в арести на деятели, само че нито една от тях не е привлякла вниманието на МНС. " Пандор даде за образец обстановката в Палестина, Ирак и Сирия.

На 17 март МНС издаде заповед за арест на Путин и Мария Львова-Белова, комисар по правата на детето, по обвинявания в „ нелегално депортиране “ на украински деца. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков означи, че Москва не признава юрисдикцията на МНС. На собствен ред говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова също съобщи, че решенията на МНС нямат значение за Русия, възможните заповеди за арест са юридически недействителни.

Международният углавен съд е основан с Римския статут от 1998 година Той не е част от Организация на обединените нации и е виновен пред страните, които са утвърдили този статут. Страните, които не са страни по статута, включват Русия (подписа, само че не го ратифицира), Съединените щати (подписа, само че по-късно се оттегли) и Китай (не подписа статута). През 2016 година Путин подписа декрет, съгласно който Русия няма да стане член на МНС. Според съветското външно министерство този съд " не оправда възлаганите на него очаквания и не се трансформира в в действителност самостоятелен орган на интернационалното правораздаване ", напомня ТАСС.

Инфо: ТАСС

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР