Съдия каза на властите в Канзас да унищожат електронните копия на файловете на вестниците, взети по време на нападение

...
Властите на Канзас трябва да унищожат всички електронни копия, които
Коментари Харесай

Властите на Канзас трябва да унищожат всички електронни копия, които са направили от файловете на малък вестник, когато полицията нахлу в офиса му този месец, нареди съдия във вторник, близо две седмици, след като компютрите и мобилните телефони, иззети при претърсването, бяха върнати.

Претърсванията от 11 август на офиса на Marion County Record и домовете на неговия издател и член на градския съвет бяха остро критикувани, поставяйки Марион , централен град в Канзас с около 1900 души, в центъра на дебат относно защитата на печата, предлагана от Първата поправка на конституцията на САЩ.

Адвокатът Бърни Роудс, който представлява вестника, каза, че съдия е разпоредил властите да предадат тези електронни записи и да унищожат всички копия, които имат от тях, заедно с всички снимки, направени от служителите по време на нападенията.

Местният прокурор и шерифът се съгласиха, че следователите не трябва да пазят тези доказателства, но Роудс настоя по съдебна заповед да го документира. Няма да стане ясно какви файлове са били на устройството, докато Роудс не получи копие.

Властите върнаха компютрите и мобилните телефони, които взеха по време на акциите, след като прокурорът реши, че няма достатъчно доказателства, които да оправдаят изземването им. Няколко дни по-късно вестникът научи от съдебни документи за палеца с електронно копие на хиляди файлове, взети от неговите компютри. Това не беше разкрито в първоначалния опис на заповедта за обиск.

Не е ясно какви допълнителни стъпки могат да предприемат властите. Нито градските власти, нито Бюрото за разследване на Канзас, което разследва действията на репортерите, казват много.

Членовете на градския съвет отказаха да обсъдят нападенията на срещата си миналата седмица, а кметът не отговори въпроси чрез текстово съобщение във вторник за това дали нападенията ще бъдат в следващия дневен ред. Говорителка на KBI каза, че е невъзможно да се предвиди колко време ще отнеме разследването на агенцията.

Застрахователните компании за града и окръга са наели адвокати, за да се подготвят за евентуални съдебни дела, включително едно, обещано от издателя на вестника.

Поддръжниците на малкия канзаски вестник вече могат да поръчат тениски, украсени с предизвикателното заглавие на Marion County Record „ЗАЛОЖЕНИ, но не заглушени“, което беше начело на първата му страница в първото издание след нападенията. Обикновените черни ризи включват заглавието с печатни букви отпред заедно с датата на нападенията.

Асоциацията на пресата в Канзас организира продажбата на тениски, за да покаже подкрепа за вестника. Изпълнителният директор Емили Бредбъри каза, че приходите от $24,49 ризи и $40,49 суичъри и други артикули, които се очаква да бъдат готови следващата седмица, ще отидат в Kansas Newspaper Foundation, която подкрепя публикации като Marion County Record в целия щат.

Обиските дойдоха, след като собственик на местен ресторант обвини вестника в незаконен достъп до информация за нея. Говорител на агенцията, която поддържа тези записи, каза, че онлайн търсенето на вестника, направено от репортер, вероятно е било законно, въпреки че репортерът се е нуждаел от лична информация за собственика на ресторанта, предоставена от информатор, за да търси нейното шофьорско досие.

Началникът на полицията Гидиън Коди не отговори на имейл с молба за коментар във вторник. Той каза в клетвените декларации, използвани за получаване на заповедите за обиск, че има основателна причина да смята, че вестникът и членът на градския съвет Рут Хербел, чийто дом също беше нападнат, са нарушили държавните закони срещу кражба на самоличност или компютърни престъпления.

Издателят на вестника Ерик Майер каза, че обвиненията в кражба на самоличност просто са предоставили удобно извинение за претърсването, след като неговите репортери са се разровили за миналото на Коуди, който беше назначен това лято.

Правни експерти смятат, че нападението на вестник наруши федерален закон за неприкосновеността на личния живот или щатски закон, който предпазва журналистите от необходимостта да идентифицират източници или да предават непубликувани материали на правоприлагащите органи. годишната майка стана, докато служителите претърсваха вещите им. Майер каза, че смята, че стресът е допринесъл за смъртта на майка му, Джоан Майер, ден по-късно.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР