Властите на Израел наскоро са одобрили най-обширното завземане на земя

...
Властите на Израел наскоро са одобрили най-обширното завземане на земя
Коментари Харесай

Международна организация: Израел си е присвоил огромни територии на Западния бряг

Властите на Израел неотдавна са одобрили най-обширното завладяване на земя в окупирания Западен бряг от над три десетилетия насам, оповестиха по-рано през днешния ден представители на интернационална организация за следене на заселването. По техни думи този ход безспорно ще утежни в допълнение така и така възходящото напрежение в международен проект, обвързвано с продължаващата война в Ивицата Газа, съобщи „ Associated Press “.

Според копие от заповедта, прегледано деликатно от екип на „ Associated Press “, управляващите наскоро са одобрили присвояването на 12,7 кв. км земя в долината на река Йордан . Данните на организацията за следене „ Peace Now “ /в превод „ Мир Сега “/ сочат, че това е най-мащабното единично заграбване , утвърдено от споразуменията от Осло през 1993 година, когато стартира мирният развой. Както е известно, насилието на Западния бряг набъбна осезаемо , откакто офанзивата на групировката „ Хамас “, осъществена на 7 октомври, разпали война в Ивицата Газа. Оттогава насам Израел на собствен ред съвсем непрестанно реализира офанзиви, които постоянно водят до смъртоносна замяна на огън с палестинските бойци. Палестинците също правят редица набези против израелските сили.

Присвояването на въпросните територии, което беше утвърдено в края на предишния месец, само че беше оповестено публично едвам през днешния ден, беше осъществено след изземването на 8 кв. км /около 3 кв. мили/ земя на Западния бряг през март и 2,6 кв. км /1 кв. миля/ през февруари. Това трансформира 2024 година в годината, в която Израел ще успее да завземе най-вече земи на Западния бряг, настояват специалисти от „ Мир в този момент “. Парцелите са прилежащи и се намират в посока североизточно от град Рамала на Западния бряг, където е седалището на Палестинската власт. С оповестяването им за държавни земи израелското държавно управление ги нормално ги отдава чартърен на израелци и не разрешава частната благосъстоятелност на палестинците. Палестинците неведнъж са споделяли, че възприемат процеса по разширение на еврейските селища в окупирания Западен бряг като съществена спънка пред концепцията за всяка форма на трайно спокойно съглашение , а по-голямата част от интернационалната общественост ги счита за противозаконни или нелегитимни . Израел завзе принудително Западния бряг, Ивицата Газа и Източен Йерусалим по време на войната в Близкия изток през 1967 година – територии, които палестинците желаят да употребяват за основаване на своя бъдеща страна.

Сегашното израелско държавно управление обаче счита Западния бряг за историческото и религиозно сърце на еврейския народ и се опълчва твърдо на стремежите за палестинска държавност. Израел е построил над 100 селища на Западния бряг , някои от които наподобяват на изцяло развити покрайнини или даже дребни градове. Понастоящем в тях живеят над 500 000 еврейски заселници, които имат израелско поданство, а 3 милиона палестинци на Западния бряг живеят под израелско военно ръководство, което на този стадий наподобява безсрочно. Палестинските управляващи управляват елементи от окупирания от Израел Западен бряг, само че им е неразрешено да работят на 60% от територията, където са ситуирани селищата.

Известни правозащитни организации подлагат на критика остро открития надзор на Израел над Западния бряг, обвинявайки го в интернационалното закононарушение , а точно апартейд – изказвания, които Израел отхвърля изрично, като ги дефинира като посягане против легитимността си.

„ Хамас “ разгласи в изказване, че разширението на селищата на Западния бряг са едно от основанията за офанзивата , осъществена на 7 октомври в южната част на Израел, при която палестински бойци предизвикаха гибелта на към 1200 души, най-вече цивилни, и взеха към 250 заложници. В отговор на това Израел стартира огромна атака, вследствие на която починаха над 37 900 палестинци, по данни на локалните здравни управляващи, които не показват съответно какъв брой от тях са били бойци. До момента войната е предизвикала големи опустошения в Ивицата Газа и е довела до насилственото разселване на над 2,3 милиона души. Израелските репресии, продължаващите бойни дейности и нарушаването на закона и реда лимитират напъните за даване на филантропична помощ, което води до последна форма на апетит и разпространяване на заразни заболявания .

Разцепление в Движение за права и свободи: Първи признаци за вътрешни спорове

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР