Путин: изпращането на съветски танкове в Унгария и Чехословакия беше грешка

...
ВЛАДИВОСТОК, Русия (Ройтерс) – Руският президент Владимир Путин каза във
Коментари Харесай

ВЛАДИВОСТОК, Русия (Ройтерс) – Руският президент Владимир Путин каза във вторник, че решението на Съветския съюз да изпрати танкове в Унгария и Чехословакия, за да смаже масовите протести по време на Студената война беше грешка.

„Това беше грешка“, каза Путин, попитан за възприемането на Русия като колониална сила поради решението на Москва да изпрати танкове в Будапеща през 1956 г. и в Прага през 1968 г.< /p>

„Не е правилно да се прави нещо във външната политика, което накърнява интересите на други народи“, каза Путин, който през 2022 г. изпрати десетки хиляди войници в Украйна, предизвиквайки най-голямата сухопътна война в Европа от света Втора война.

Путин каза, че Съединените щати правят същите грешки като Съветския съюз. Той каза, че Вашингтон „няма приятели, а само интереси“.

Унгарското въстание от 1956 г. е потушено от съветски танкове и войски. Най-малко 2600 унгарци и 600 съветски войници бяха убити в боевете.

Пражката пролет от 1968 г. приключи, когато ръководените от Съветския съюз сили на Варшавския договор нахлуха в Чехословашката социалистическа република. Около 137 чехи и словаци са загинали в резултат на инвазията, според чешки историци.

(Списък от Гай Фолконбридж; Редактиране от Марк Тревелян)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР