Владислав Горанов и водещи кантори спечелиха арбитражи за 1,7 млрд.

...
Владислав Горанов и водещи кантори спечелиха арбитражи за 1,7 млрд.
Коментари Харесай

Иск срещу България за 80 млн. евро заради КТБ отхвърлен окончателно

Владислав Горанов и водещи адвокатски фирми завоюваха арбитражи за 1,7 милиарда лв.

Съд във Вашигтон отряза претенциите на Омански фонд поради отнетия лиценз на финансовата пирамида на Цветан Василев

Международният център за разрешаване на капиталови разногласия във Вашингтон е отхвърлил дефинитивно на 13 август желае на Държавния авариен фонд на Оман против Република България, стана ясно през вчерашния ден. Той бе за 80 милиона евро.

Делото с номер ARB/15/43 бе заведено в арбитражния арбитражен съд заради претенцията на подателя на желае, че с дейностите си във връзка с затворената КТБ българската страна и Българска народна банка са нарушили Договора за взаимно поощряване и отбрана на вложенията сред България и Оман.

Атакувани са решенията за слагането на

КТБ под

необикновен контрол

и отнемането

на лиценза ѝ,

тъй като по този начин страната не е защитила оманските вложения в нея.

Според юристите на Оманския фонд българската страна и българската централна банка е трябвало да предостяват ликвидна поддръжка на закъсалия трезор, както и да разработят избавителен проект, който да бъде препоръчан на акционерите.

Искът против България е бил заведен на 22 октомври 2015 година, сочи информация в регистрите на вашингтонския арбитраж.

За делото, което води, Оманският капиталов фонд наема английската адвокатска фирма Freshfields, профилирана в разногласия, засягащи корпоративни ползи.

Българското финансово министерство, против което е подаден искът, наема две адвокатски фирми - българската “Томов и Томов ” и Arnold & Porter от Вашингтон - и двете с опит в арбитражни каузи.

Фондът

бе акционер

с 30% дял в

затворената

банка,

които закупи през 2009 година против 185 млн. лева След окончателното затваряне на банката финансистите на фонда пресметнаха, че дефинитивно отнетият лиценз е предизвикал материални вреди за 80 млн. евро, и подадоха иск против страната.

Преди да тръгнат да съдят страната ни във Вашингтон, от Оманския фонд апелираха отнемането на лиценза пред наши съдилища. Жалбите им стигнаха до Върховния административен съд и бяха отхвърлени дефинитивно от петчленен състав.

Още при първото оспорвано от тях решение - слагането на КТБ под специфичен контрол, фондът написа публично писмо до Българска народна банка и финансовото министерство. В него съобщи подготвеност да взе участие в спасяването на банката, само че при изискване че страната се ангажира също с това.

Офертата не

бе призната,

само че не бе и

възобновена

Няма публична информация финансовото министерство или Българска народна банка да са водили диалози с оманците.

Изходът на делото стана явен в края на 2018 година Тогава България показа две писмени отбрани дружно с експертни мнения и доказателства. Тогава публично бе обявено, че Оман се отхвърля от желае си, без право да го предяви още веднъж - както пред този, по този начин и пред всеки различен съд. Последното и дефинитивно решение на вашингтонския съд - от вторник, е основано точно на този отвод. Съдът е постановил ищците да заплатят на България всички правосъдни разходи по делото.

Владислав Горанов и водещи адвокатски адвокатски фирми

завоюваха арбитражи за 1,7 милиарда лв.

Седем арбитражни каузи с размер на претенциите над 1,5 милиарда евро са извоювани от България, оповестиха от финансовото министерство на 18 април тази година.

Повод за известието бе, че на 10 април Международният арбитражен арбитражен съд, основан в Съединени американски щати, е постановил решение по дело, заведено против страната ни от австрийската ЕВН.

Компанията, която държи електроразпределението в Южна България, претендираше, че страната ни е нарушила контракта за взаимна отбрана на вложенията с стопански голословни решения при регулирането на цените на ЕВН.

Делото е заведено от австрийската компания през 2013 година, а претенцията е за 850 млн. евро.

В Съединени американски щати са отхвърлени всички искове на ЕВН против България като неоснователни. Обезщетение не е присъдено.

Същото решение бе оповестено на 13 април на уеб страницата на “Капитал ” със заглавието “България се измъкна от заплащането на 500 млн. евро на ЕВН ”. В материала се твърдеше, че “арбитражният спор е завършил на 10 април със съглашение и без спомагателни финансови задължения ”. Сайтът “Медиапул ” повтори новината, базирайки се на “Капитал ”. От известието на финансовото министерство обаче излиза наяве, че сходно съглашение няма.

Издателят на “Капитал ” Иво Прокопиев и двамата някогашни министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков са подсъдими по дело за ощетяване на страната поради ЕВН. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР