Владимир Вазов е роден на 14 май 1868 в гр.Сопот. Брат

...
Владимир Вазов е роден на 14 май 1868 в гр.Сопот. Брат
Коментари Харесай

Днес е роден големият Владимир Вазов, победителят от Дойран

 Владимир Вазов е роден на 14 май 1868 в гр.Сопот. Брат е на националния стихотворец Иван Вазов и на военачалник Георги Вазов. Когато през 1885 избухва Сръбско-българската война, едвам 17-годишен, той се явява пред Наборната комисия, с цел да бъде изпратен на фронта, само че не е признат поради възрастта си, а и другите му братя към този момент са бойци. На идната година Владимир Вазов постъпва във Военното учебно заведение и това е началото на блестяща воинска кариера в три войни - Балканска, Междусъюзническа и Първата международна.

Постиженията му провокират почит и възхищение и измежду съдружниците, и измежду враговете. Най-голямата му победа е историческа за хода на войната. Генерал Владимир Вазов остава в международната военна история като Героя от Дойран, Непобедимият военачалник. Той командва 9-та Плевенска дивизия на фронт от 100 километра.

Неговата тактика се учи в съвсем всички военни академии по света.

След войната е заставен да се отдръпна от работа, а България е на прага на Втора национална злополука. През 1920 Владимир Вазов минава в запаса, определен е за Председател на Съюза на запасните офицери. От 1926 до 1932 е кмет на София и със същото родолюбие се грижи столицата да бъде съвременен град.

През 1936 година, на честванията на Британския легион в Лондон, българският военачалник от запаса Владимир Вазов е единственият поканен от Тройната коалиция. При появяването му на парада фелдмаршал лорд Милн командва:  " Свалете знамената! Минава военачалник Вазов - спечелилият при Дойран! "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР