Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, в

...
Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи, в
Коментари Харесай

Владимир Тодоров: Пътищата ни са все така лоши, законодателството ни също е неадекватно

Владимир Тодоров, ръководител на Асоциацията на потърпевшите при произшествия, в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

34-годишен водач на такси почина в събота вечерта след побой в столичния квартал " Разсадника “, а по-късно негови сътрудници блокираха столични булеварди с искане за следствие на убийството. Всичко се случило след засичане на пътя. За нещастието към този момент е арестуван 23-годишен мъж, на който по-късно бе повдигнато обвиняване. А поредна тежка злополука взе 3 жертви. Трима младежи футболисти починаха при тежка злополука край Дулово. В авариралия автомобил са пътували общо петима, като повода за случая е, че водачът изпуска завой и прекатурва колата няколко пъти. Инцидентите в действителност са всекидневие и като че ли стават все по-чести. Темата ще разясняваме в идващите минути с Владимир Тодоров – ръководител на Българската асоциация на потърпевшите при пътнотранспортни катастрофи. Г-н Тодоров, какво е вашето пояснение за тежките произшествия? Защо културата на пътя липсва?

Ние продължаваме по една серпантина, по която нищо не се е трансформирало в публичните връзки, в настройките, във всичките сфери, които касаят пътната сигурност. Пътищата ни са все по този начин неприятни, недобре маркирани, с дупки, с места, където става аквапланинг. Законодателството ни също е несъответстващо, нямаме добре готови водачи, санкционната политика на страната е архаична. Нямаме камери, които да засичат скоростта. Така че всички тези проблеми, които съществуват от към 10-12 години, ние Неправителствени организации секторът ги слагаме на дневен ред, вие, медиите, ги споделяте, само че смяна няма във всички тези съществуващи проблеми.

Защо съгласно вас?

Защото в последна сметка политическата класа неглижира този проблем. Имаме някакви такива проблясъци когато нещо се случва, в смисъл случва се някаква огромна злополука, някаква покруса. Дават се положителни оферти, само че те остават единствено в пространството без да намерят законово приложение, и без в последна сметка да има национална единна политика, която да реши този въпрос. А апропо, това е един от лесните за решение въпроси, тъй като ние не би трябвало да измисляме топлата вода, има доста положителни и европейски, и международни практики по какъв начин нещата в границите на 2-3 до 4 години са се нормализирали, няма такива ексцесии по пътищата.

Имаме Държавна организация за пътна сигурност, нали по този начин?

Да, тя беше основана с една добра концепция.

Но по какъв начин действа тя в действителност, действа ли въобще вярно?

Тази организация, за жалост, не действа вярно. Там има хора, които схващат, експерти, само че тя е с орязани пълномощия. Тя е по-скоро някакъв съвещателен орган. Тя би трябвало да бъде сплотяващо звено сред всички институции и общини, би трябвало да има водеща роля и да дава, да бъде директно подчинена на министър-председателя, и да дава решения, да дава оферти, които по-късно стават решения.

Споменахте за положителните практики от други страни в Европейския съюз. Какви, съгласно вас, положителни практики можем да заимствани от други страни и да бъдат бързо приложени и у нас?

Ами ето в този момент тематиката с алкохола и опиатите е доста настояща. Да кажем, че в 2016 година се законодателството във връзка с санкционната политика и до тогава главно се предвиждало пробация за пияните водачи, след което обаче това е сменено с условни присъди. Условната присъда обаче като глоба сякаш е по-високо в степента на наказванията, само че действително тя е по-безболезнена. Защото пробацията може да стигне до 300 часа обществено-полезен труд. Ние от 7-8 години предлагаме конфискуване на автомобила на пияни и дрогиране водачи без значение чия благосъстоятелност е той – нещо, което ще има доста мощен резултат и ще ограничи пияните и дрогираните. Само че тези оферти не се трансформират от законодателите.

Не можем да сложим служители на реда на всеки ъгъл. Думите са на министър Демерджиев, служебният министър на вътрешните работи, по отношение на умрелия таксиметров водач и към този момент арестувания причинител. Много по-лошото тук в тази ситуация е, че в действителност, господин Тодоров, вие знаете, тези двамата са имали предходни престъпни регистрации. Това е много притеснително. Защо у нас се работи по този метод? Сякаш вървим обратно, а не напред.

Тук към този момент излизаме отвън сферата на пътнотранспортната сигурност. Всъщност, тук приказваме за една експанзия, която проявлението на пътя единствено едно от проявленията. Ние имаме дейности в учебно заведение, виждаме по какъв начин се бият възпитаници между тях, имаме експанзия в фамилията, домашно принуждение, имаме експанзия по стадионите и след мачовете. Всичко това приказва, че не действат вярно тези връзки, които би трябвало да контролират. И тук казусът не е единствено в страната, тук казусът е, че в случай че щете една част от нашето общество си образова децата и оставяло децата на бабите и дядовците, те са по гурбети, по чужбини. Една част от обществото събота и неделя вместо да са със фамилията си, родителите работят. И всички тези неща неизбежно дават отражение. Защото неслучайно на Запад събота и неделя всички магазини, които продават, огромните супермаркети са затворени, с цел да могат там продавачките да си бъдат в фамилията. Такива сякаш дребни неща, само че в последна сметка те възпитават цели генерации, които са не толкоз образованите, не толкоз скрепени в едни полезности. И всички тези неща, когато се пропуснат, те по-късно няма по какъв начин да се наваксат, и ние виждаме в действителност експанзия. Виждаме, несъмнено, възприятие на безотговорност, което шества по нашите улици. Дребните нарушавания не се глобяват и рано или късно стават такива произшествия.

Какви претенции има вашата организация и ще настоявате за тях при сформиране на един нов парламент?



Ще имаме съответни оферти, които са свързани с облекчение процедурите за връчване на наказателни постановления, смяна на тези правила от 60-те години, които към момента работят, сливане системите на камерите на тол системата с камерите на " Пътна полиция “, тъй като това незабавно ще понижи скоростта, междинната скорост в страната. Ще желаеме младите водачи да има системи, които да управляват даването на часове, с цел да могат те действително да се образоват и системата да не създава, ето, вие споменахте за починалите футболисти в Силистренско. Всъщност, казусът с образованието на младите водачи е доста сериозен. Часовете не се дават, официално се образоват тези хора, а в действителност това е доста значимо образование. Така че имаме доста съответни неща, които надяваме се този парламент да стигне до решаването на тези въпроси.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР