Владимир Путин обяви планове за създаване на мрежа от високоскоростни

...
Владимир Путин обяви планове за създаване на мрежа от високоскоростни
Коментари Харесай

Русия започва десетилетие на грандиозни железопътни проекти

Владимир Путин разгласи проекти за основаване на мрежа от високоскоростни железници. Тя ще свързва столицата със Санкт Петербург, Минск, Воронеж, Нижни Новгород, Казан, Екатеринбург, Ростов на Дон, курортите по Черноморието, а в бъдеще - и с Донбас. Какво е належащо за реализирането на плана и за какво е значим за страната?

Руският президент Владимир Путин назова идното десетилетие интервал на „ огромно строителство “ и огромни планове, „ в това число в железопътния превоз “. Според него съветската железопътна мрежа е преди всичко в света по активност на потребление, осигурявайки 87% от товарооборота на страната и към една трета от пътническия трафик. Над един милиард пасажери годишно употребяват съветските железници.

Путин означи, че страната възнамерява да сътвори цяла мрежа от високоскоростни железници, което доста ще понижи времето за пътешестване сред огромните градове. В момента в Русия няма такива пътища, както и съответния преносим състав. „ Като първа стъпка подобен маршрут би трябвало коренно да понижи времето за пътешестване сред двете най-големи агломерации на страната ни – Москва и Санкт Петербург “, сподели президентът.

Такива направления ще бъдат издигнати до Воронеж, Нижни Новгород, Казан, Екатеринбург, Ростов на Дон и Минск. „ Ще подчертая особено: в бъдеще сигурно ще ги строим до Луганск и Донецк “, сподели Путин. „ Планира се линиите да минават през територии, където живеят повече от 111 милиона наши жители, което е 80% от популацията на страната.

На собствен ред министърът на превоза Виталий Савелиев съобщи, че са образувани главните параметри за реализацията на плана за създаване на високоскоростна железница от Москва до Петербург. Разработен е и финансов и учредителен модел. Според него резултатът от плана е в пъти по-голям от нужната инвестиция за строителство.

Високоскоростната железница разрешава влаковете да се движат със скорости от 200 до 400 километра в час. През юли тази година държавното управление разпореди на Министерството на превоза, взаимно с Министерството на икономическото развиване, АО " Руски железници ", АО " Синара Груп " и ПАО " Сбербанк ", да разработят параметрите на високоскоростната железопътна линия Москва-Санкт Петербург. Миналата есен Министерството на превоза оцени цената на този план на 1,7 трилиона рубли. Новият маршрут с дължина 680 км би трябвало да понижи пътуването сред Москва и Санкт Петербург до 2,5 часа вместо сегашните четири часа с най-бързия трен.

Ръководителят на РЖД Олег Белозеров означи през август, че високоскоростната линия сред Москва и Санкт Петербург ще разреши развиването както на пътническия, по този начин и на товарния превоз. Той акцентира още, че основаването на високоскоростни автомагистрали се изплаща и има огромен синергичен резултат върху стопанската система на страната. Отправна точка за построяването на високоскоростната железопътна линия беше 2010 година, когато беше призната програмата за развиване на високоскоростните железници в Русия до 2030 година Руските железници чакат завършването на по-голямата част от плануваните високоскоростни линии до 2043 година Само от 2030 до 2035 година се възнамерява построяването на към 7000 км високоскоростни трасета.

Експертната общественост назовава грандиозни проектите за създаване на високоскоростни линии. Събеседниците обаче показват, че реализирането на плана ще изисква обилни средства, както и много време. „ Изграждането на високоскоростни линии е скъпо и лишава доста време. Съответно има доста разноски, те ще бъдат разпределени за три, пет или повече години ”, споделя икономистът Иван Лизан.

Той акцентира, че „ няма нищо комплицирано в построяването на път, само че въпросът е какъв план е нужен и какъв брой време и пари ще са нужни за реализирането на грандиозния план “. По публични данни до 2060 година високоскоростната линия Москва-Санкт Петербург би трябвало да транспортира 36,4 милиона пасажери годишно, а общият поток в това направление се чака да бъде 62,3 милиона.

Експертът по развиване на железниците Сергей Сигачов също счита, че планът за създаване на високоскоростна железопътна линия е безценен от позиция на вложения и време за осъществяване. „ Освен това в този момент изпълняваме скъпи планове за модернизиране на Източния полигон (всеобхватна рационализация на БАМ и Транссибирските железници) и увеличение на потенциала на пристанищата. Това към този момент е съществено задължение “, отбелязва той. В същото време, съгласно специалиста, линията ще бъде ефикасна при изискване, че се сътвори необятна мрежа, както да вземем за пример в Китай, който стана международен водач в този клас превоз.

„ Ако планът включва линия, минаваща през няколко огромни града, подобен план ще се изплати. В последна сметка увеличението на икономическата подвижност на жителите води до обстоятелството, че общият резултат става позитивен “, изясни Сигачов.

Разработването на домакински високоскоростен трен беше поверено на взаимното дружество на съветските железници и “Синара - Транспортни машини ”. По-специално се създават влакове Бизнес и Стандартен клас. Междувременно специалистът позволява, че Русия може да прибегне до съдействие с Китай.

„ Пекин към този момент е минал по този път, той е заимствал решения от “Сименс ”, “Алстром ”, “Бомбардир ”. В резултат на това Китай построи доста огромна мрежа и натрупа голям опит. Тъй като в този момент Русия има стратегическо партньорство с Китай, Китай може да показа своите технологии “, счита Сигачов. Според Лизан високоскоростните линии до Донецк и Луганск са нужни най-вече за транспорт на хора, „ Донбас ще бъде извънредно субсидиран район през идващите 10 години “. „ Все още няма директна железопътна връзка сред Донбас и останалата част от страната, небето е затворено. Това не е изненадващо, защото спецоперацията към момента не е завършила. Затова железницата към Донецк и Луганск има алегоричен аспект, подчертаващ значимостта на тези територии за Русия “, счита икономистът.

Сигачов е склонен, че в тази ситуация става дума за дълготрайна вероятност. „ СВО ще завърши и ще стартира интервал на реорганизация, след което този план ще бъде изцяло въведен в употреба “, счита специалистът.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР