Владимир Путин иска да установи контрол върху голяма част от

...
Владимир Путин иска да установи контрол върху голяма част от
Коментари Харесай

Димитър Бечев: Политически контрол върху Украйна ще е огромно бреме за Русия

" Владимир Путин желае да откри надзор върху огромна част от Украйна - било то с анексия, било то с инсталиране на проруско държавно управление - марионетна власт. Целта е съветското публично мнение да не записва, че се води сериозен боен спор, по тази причина Русия посочва бойните дейности спецоперация в границите на Донбас, макар че има още няколко фронта. Русия желае в Киев да е на власт държавно управление, подопечно на Кремъл ", разяснява пред Димитър Бечев, експерт по интернационалните връзки, старши помощник към Атлантическия съвет на Съединени американски щати и учител в Оксфорд.

Той акцентира, че Путин е трябвало да си изведе поука от Майдана, че обществото има глас:

" Дори военната интервенция да успее, което не е необикновено поради превеса на Русия над Украйна, политическият надзор върху Украйна ще е голямо задължение за Русия. Става дума за голяма страна, за общество, което в огромната си част е настроено враждебно към Русия, войната активизира груповите идентичности ".

Бечев добави, че стопанската система е значим фактор и рецесията ще се отрази върху живота на руснаците.

" Може би Путин е подготвен за глобите в икономическата сфера. Русия може да бъде лишена от буферния си фонд в чужбина, който беше насъбран от позитивния търговски баланс, високите цени на енергоносителите. Дори в първичния стадий страната да разполага с задоволително фискална мощност, в дълготраен аспект обстановката ще се утежнява, в случай че глобите останат. Икономическа цена ще има, ще има пострадали, страната ще бъде сложена под напън ".

Експертът акцентира, че най-сериозният лост за въздействие е, в случай че Западът каже, че няма да купува съветски петрол, само че това надали ще стане, тъй като по-ощетени ще са потребителите в Запада.

" Институционалните връзки сред Русия и Запада ще бъдат разградени в огромната си степен. НАТО ускорява наличието си в Източна Европа. Ще има повече войски по границите на някогашния Съветски съюз. Финландия и Швеция може би ще преоценят стратегическата си ориентировка ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР