Владимир КОСТОВТвърди се, че голямата битка на днешното време е

...
Владимир КОСТОВТвърди се, че голямата битка на днешното време е
Коментари Харесай

Владимир Костов: Най-голямата битка за/на човека предстои

Владимир КОСТОВ

Твърди се, че огромната борба на днешното време е сред демокрацията и тоталитаризма. Между Запада и двойката Русия – Китай. А дали не се търси с този спор да бъде скрита доколкото е допустимо една друга, по-голяма борба? Битка срещу същностното проявяване на характерността на Човека?

От всички скотски типове, единствено Човекът демонстрира способността, като субект, да фантазира - и доколкото успее да осъществя - визии, които излизат от рамката на общоприетото и построяват – с по-голям или по-ограничен триумф – нови действителности.

Тази дарба на Човека заплашва и тревожи, построените към този момент, в досегашния път на обществото, рамки на мислене и държание. Плод на тази паника е образуването и последващите дейности на бюрокрацията – финансова, политическа, военна, нравствена. Реализирането на тази администрация в разнообразни облици – американска, европейска, китайска, съветска, индийска и така нататък – е средство, посредством което се пречи на хората да видят и осъзнаят планетарния темперамент на явлението.

Освобождаването от бюрократичните окови, обслужващи тези, които не като човеци, а като обществена група, са осъзнали и нормализирали свои ползи, е императивно изискване за реализирането на креативния капацитет на Човека. Т.е. способността на всеки Човек да фантазира и осъществя свое виждане, собствен път за изминаване на дадения му късмет за живот.

Преценявано от тази позиция, вижда се, че властващата администрация във всяка страна е по-склонна да въвлича популацията в битка против другите страни, в сравнение с да го остави да търси и развива креативния си капацитет, противопоставяйки се на бюрократичните загради в своята страна.

Ето в този смисъл най-голямата борба за/на Човека следва. Смисълът и залогът на тази борба е всеки от нас – точно като Човеци – да си дадем сметка, че няма по-важно от осъзнаването, отбраната и реализацията на самостоятелния ни капацитет на въобразяване и творчество. В която и страна и при какъвто и да е публичен ред да протича живота ни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР