Вкрая на 2022 г. САЩ започват строга подготовка за евентуален

...
Вкрая на 2022 г. САЩ започват строга подготовка за евентуален
Коментари Харесай

CNN: САЩ се подготвят „строго“ за потенциален руски ядрен удар в Украйна в края на 2022 г.

Вкрая на 2022 година Съединени американски щати стартират " строга подготовка " за възможен удар на Русия по Украйна с нуклеарно оръжие, което би било първата нуклеарна офанзива по време на война, откогато Съединени американски щати хвърлиха атомните бомби над Хирошима и Нагасаки преди близо 80 години. Това настояват двама високопоставени чиновници на администрацията на Съединени американски щати пред CNN.

Администрацията на Байдън е била изключително загрижена, че Русия може да употребява тактическо или бойно нуклеарно оръжие, твърдят служителите пред CNN.

За първи път оповестих, че американски чиновници се тормозят Русия да не употребява тактическо нуклеарно оръжие през 2022 година, само че в новата си книга " Завръщането на великите сили " ,  разгадавам извънредни детайлности за невижданото равнище на обмисляне на изключителни обстановки, осъществено, защото висшите членове на администрацията на Байдън стават все по-притеснени от обстановката, споделя създателят на книгата Джим Скуто.

" не беше единствено хипотетична - тя се основаваше и на информация, която получихме. ", добавя той. 

" Трябваше да планираме по този начин, че да сме във допустимо най-хубава позиция при положение, че това към този момент немислимо събитие в действителност се случи ", споделя върховен чиновник на администрацията пред създателя на книгата.

През този интервал от края на лятото до есента на 2022 година Съветът за национална сигурност свика поредност от срещи, с цел да сътвори проекти за деяние при изключителни обстановки " при положение на доста ясна индикация, че са на път да създадат нещо, да нападат с нуклеарно оръжие, или в случай че просто го създадат, по какъв начин ще реагираме, по какъв начин ще се опитаме да го предотвратим или възпрем ", сподели ми първият върховен чиновник на администрацията, разкрива Скуто.

" Не мисля, че доста от нас, които започваха работа, чакаха да отделят доста време за подготовка на сюжет, който преди няколко години се смяташе за отминала ера ", споделя служителят от администрацията пред Скуто. 

Руснаците са обградени

Късното лято на 2022 година се оказва унищожителен интервал за съветските сили в Украйна. Украинските сили настъпват към окупирания от Русия Херсон в южната част на страната. Градът беше най-голямата премия на Русия след нашествието. Сега съществуваше заплаха той да бъде изгубен вследствие на украинското контранастъпление. От решаващо значение е, че с напредването на украинските сили цели съветски елементи са застрашени от обграждане. Според мнението на администрацията сходна пагубна загуба би могла да бъде " евентуален спусък " за потребление на нуклеарни оръжия.

" Ако забележителен брой съветски военни са били пленени или победени - в случай че животът им е бил разрушен като подобен - това е било нещо като предвестител на евентуална опасност непосредствено за съветската територия или съветската страна ", споделя първият почитан чиновник на администрацията.

" В Херсон по това време имаше от ден на ден признаци, че съветските линии могат да се срутен. Десетки хиляди съветски бойци бяха евентуално уязвими. "

Русия губеше позиции в границите на украинската суверенна територия, а не в границите на Русия. Но американските чиновници се притесняваха, че съветският президент Владимир Путин вижда това по друг метод. Той беше споделил на съветския народ, че Херсон към този момент е част от самата Русия, и по тази причина можеше да схване опустошителната загуба там като директна опасност за него и съветската страна, напомня служителят от администрацията, представен в книгата  " Завръщането на великите сили ".

" Нашата оценка от известно време беше, че един от сюжетите, при които те биха обмислили потреблението на нуклеарни оръжия, [включваше] неща като екзистенциални закани за съветската страна, директни закани за съветската територия ", споделя първият върховен чиновник на администрацията.

При такава оценка Русия би могла да преглежда тактически нуклеарен удар като възпиращо средство против по-нататъшни загуби на съветска територия в Украйна, както и против всяко евентуално нахлуване против самата Русия.

Фалшив байрак

В същото време съветската пропагандна машина популяризира нова подправена история за украинска мръсна бомба, за която американските управляващи се притесняват, че може да послужи като прикритие за съветска нуклеарна офанзива.

През октомври 2022 година министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу организира серия от телефонни диалози с представители на защитата в Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция и Турция, като им заяви, че Кремъл е " смутен от вероятни провокации от страна на Киев, включващи потреблението на мръсна бомба ".

Представители на Съединени американски щати и други западни страни отхвърлиха съветските предизвестия. Все отново посланикът на Русия в Организация на обединените нации съобщи писмо непосредствено на Организация на обединените нации, в което в детайли се описваше същата хипотетична опасност. Руски публични лица твърдяха, че Украйна ще построи и взриви мръсна бомба против съветските сили и по-късно ще упрекна Русия за нападението.

Представителите на Съединени американски щати отхвърлиха съветските предизвестия, само че се притесняваха от мотивацията зад тях, споделя източникът, представен в книгата.

" Руските обществени послания излязоха напълно не на място във връзка с опцията Украйна да употребява мръсна бомба, което съгласно нас не се основаваше на действителността ", споделя първият върховен чиновник на администрацията. " По-притеснителното " за този чиновник било, че руснаците били способни да кажат тези неща " или като предлог да създадат нещо безумно, или като прикритие за нещо, което самите те смятаха да създадат. Така че това беше много тревожно . "

Но имаше още една част, която издигна тези опасения на ново равнище. Западните разследващи служби бяха получили информация, че сред съветски публични лица към този момент има известия, в които категорично се разисква нуклеарен удар.

Източникът добавя, че е имало " индикации, които долавяхме посредством други средства, че това е нещо, което най-малко се разисква на по-ниски равнища в съветската система ".

Достъпът на Съединени американски щати до съветските вътрешни връзки се е оказвал вероятен и преди. В навечерието на нашествието в Украйна Съединени американски щати са прихванали съветски военни командири, които обсъждали подготовката за нашествието - връзки, които били част от оценката на американското разузнаване, която по-късно се оказва точна, че нашествието е неизбежна.

" Това в никакъв случай не е еднопосочна, черно-бяла оценка " , казва висшият чиновник на администрацията.

" Но изглеждаше, че равнището на риска се покачва, надхвърляйки това, което е било във всеки различен миг ".

Дали Съединени американски щати знаят?

В нито един миг Съединени американски щати не са разкрили разследваща информация, която да демонстрира, че Русия подхваща стъпки за активизиране на нуклеарните си сили, с цел да извърши такава офанзива, написа CNN.

" Очевидно отдавахме огромно значение на следенето и имахме някаква опция най-малко да наблюдаваме сходни придвижвания на нейните нуклеарни сили ", споделя източникът пред създателя на книгата Скуто. 

" И в нито един миг не видяхме индикации за стъпки, които бихме очаквали да подхващат, в случай че вървят по пътя към потребление на нуклеарни оръжия. "

Въпреки това американските чиновници не са сигурни, че ще схванат дали Русия реалокира тактически нуклеарни оръжия на място. За разлика от стратегическите нуклеарни оръжия, които могат да унищожат цели градове, тактическите или бойните нуклеарни оръжия са задоволително дребни, с цел да бъдат преместени тихо и да бъдат изстреляни от стандартни системи, които към този момент са ситуирани на украинското полесражение.

" Ако това, което щяха да създадат, е да употребяват тактическо нуклеарно оръжие, изключително тактическо нуклеарно оръжие с доста ниска мощ и изключително в случай че щяха да употребяват единствено едно или доста дребен брой, не ни беше 100 % ясно, че безусловно щяхме да знаем ", продължава описа си високопоставеният чиновник на администрацията.

Множество висши чиновници на администрацията взеха присъединяване в незабавната осведомителна акция. Според висши чиновници на администрацията държавният секретар Антъни Блинкен е съобщил за опасенията на Съединени американски щати " доста непосредствено " на съветския външен министър Сергей Лавров. Председателят на Съвместния комитет на началник-щабовете военачалник Марк Мили се е обадил на съветския си сътрудник, военачалник Валерий Герасимов, шеф на Генералния щаб на съветските въоръжени сили. Според почитан чиновник на Съединени американски щати президентът Джо Байдън е изпратил шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс да беседва със Сергей Наришкин, началник на съветската работа за външно разузнаване, в Турция, с цел да заяви за опасенията на Съединени американски щати от реализирането на нуклеарен удар и да реши съветските планове.

Съединени американски щати също по този начин работиха в тясно съдействие със своите съдружници, както за създаване на проекти за деяние при положение на съветска нуклеарна офанзива, по този начин и за отправяне на предизвестия към съветската страна по отношение на последствията от подобен удар, написа CNN.

" Проведохме редица тихи диалози с главните съдружници, с цел да обмислим нашите хрумвания ", споделя източникът на информацията.

" Това е отличителна линия на целия ни метод - че вършим тези неща по-добре и по-силно, когато сме изцяло съгласувани с нашите съдружници. "

Индия и Китай

Освен това Съединени американски щати се пробваха да привлекат помощта на страни, които не са съдружници, по-специално Китай и Индия, с цел да възпрат Русия от сходна офанзива.

" Едно от нещата, които направихме, беше освен да им изпратим непосредствено обръщение, само че и мощно да настояваме, да оказваме напън, да насърчаваме други страни, към които те може да са по-внимателни, да създадат същото ", споделя вторият върховен чиновник на администрацията пред създателя на книгата.

Американските чиновници споделят, че разяснителните акции и обществените изказвания на китайския водач Си Дзинпин и индийския министър-председател Нарендра Моди са помогнали за предотвратяването на рецесията.

" Мисля, че имаме вяра, че проявлението на загрижеността на интернационалната общественост по този въпрос, изключително загрижеността на основните страни за Русия и Глобалния юг, също беше потребен, безапелационен фактор и им сподели каква може да бъде цената на всичко това ", споделя първият върховен чиновник на администрацията.

" Мисля, че фактът, че знаем, че Китай, Индия и други страни са се присъединили, може да е оказал известно въздействие върху мисленето им ", разкрива втория високопоставен чиновник на администрацията.

" Не мога да потвърдя това позитивно, само че мисля, че това е нашата оценка. "

Във времето след нуклеарната паника от края на 2022 година попитах американски и европейски чиновници дали са разпознали сходни закани. Опасността понижа, когато войната навлезе в интервал на релативно застойно състояние на изток. Въпреки това Съединени американски щати и техните съдружници остават бдителни, написа създателят на книгата.

" От този интервал насам сме по-малко загрижени за непосредствената вероятност, само че тя не е нещо, което в никакъв случай не е надалеч от мозъка ни ", споделя високопоставеният американски чиновник.

" Продължаваме да усъвършенстваме проектите си и... не е изключено да се сблъскаме още веднъж с възходящия риск от това през идващите месеци. "

Във видеото: Две години война в Украйна: Надеждата за мир продължава да наподобява далечна

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР