Включването на телешко, пилешко или свинско месо в средиземноморската диета

...
Включването на телешко, пилешко или свинско месо в средиземноморската диета
Коментари Харесай

Средиземноморската диета е още по-полезна за мозъка, ако рибата бъде заменена с месо

Включването на телешко, пилешко или свинско месо в средиземноморската диета може да защищити от заболяването на Алцхаймер, откриха американски учени, представени от " Дейли мейл ".

Екип от Университета на Калифорния в Сан Диего откри, че модифицирана версия на известната диета, в която са включени храни от нисковъглехидратната кето диета с високо наличие на мазнини, понижава равнищата на невротрансмитър в мозъка, свързван с когнитивен крах.

Средиземноморската диета включва риба, варива и ядки като главен източник на протеини. Според американските учени, в нея могат да влязат и мазни меса, написа Българска телеграфна агенция. Дали месото е потребно, е противоречиво. Много предходни проучвания акцентират плюсовете на веганството, само че има от ден на ден данни в интерес на телешкото и пилешкото. 

През предходни десетилетия се появиха данни, че хората, която живеят в Средиземноморския регион страдат по-малко от Алцхаймер, сърдечно-съдови и други хронични заболявания. С времето експерти прецизираха, че това се дължи на метода на хранене, като мазнините в рибата и зехтина бяха се считат за чудотворни за предварителна защита на Алцхаймер. 

В новото проучване, публикация за което е оповестена в сп. " Алцхаймер и деменция ", учените откриха, че съчетаването на средиземноморска и кето диета може да е също толкоз потребно. 

Кето диетата става все по-популярна. При нея съвсем всички въглехидрати са неразрешени, а главен енергиен източник са мазнините. Спазващите я заобикалят самун и плодове и се хранят най-вече с нескорбялни зеленчуци и меса. 

Специалистите от Университета на Калифорния в Сан Диего са събрали информация за 20 участници, 11 от които са били когнитивно естествени, а девет са показвали признаци на леко когнитивно утежняване. Те са спазвали или модифицирана кето-средиземноморска диета или друга с малко мазнини и доста въглехидрати. Спазвали са диетите шест седмици, по-късно са почивали шест седмици и са прекосявали към другата диета. 

В проучванията учените са се съсредоточили върху невротрансмитера гама-аминобутирова киселина (ГАБА) и микроби, които я създават. Високите равнища на тази киселина се свързват също с тревога и се счита, че усилват напрежението върху мозъка и форсират стареенето. Това води до струпване на повече плаки и увреждане на мозъка и с времето провокира когнитивен крах. 

Резултатите демонстрират, че равнищата на ГАБА и обвързваните микроби са най-ниски, откакто човек е бил на модифицирана кето-средиземноморска диета. Ефектът е по-голям при хора, които към този момент имат някакво когнитивно утежняване, а при здрави хора е по-ограничен. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР