Вкара ли си България автогол с решението да стопира преговорите

...
Вкара ли си България автогол с решението да стопира преговорите
Коментари Харесай

Politico с обширна статия за македонския въпрос. Вкара ли си автогол България?

Вкара ли си България автогол с решението да стопира договарянията за присъединение на Република Северна Македония към Европейски Съюз? Този въпрос стартира от ден на ден да тегне над бъдещите връзки сред страната ни и Брюксел. Споровете сред София и Скопие са все по този начин неразбираеми за Европейски Съюз, а недоволството в блока поради решението да се блокира започването на един от най-важните цели на съюза се ускорява. Поредна обширна публикация по тематиката бе оповестена в авторитетното издание " Politico ".

След продължаващо 15 години възприятие на невъзможност, Република Северна Македония най-накрая получи зелена светлина от Европа за започването на договаряния за присъединение към блока. Но на идващото “кръстовище” светлината бе алена. v

Преговорите лишават години и се концентрират върху всевъзможни значими въпроси за готовността на страната да се причисли към Европейски Съюз. България стопира началото на тези диалози с претенции които повдигат много друг въпрос: Какво е езикът?

Според София езикът, който се приказва в РСМ, не е независим,,а по-скоро акцент на българския. Скопия отхвърля това и отхвърля да одобри настояванията на България да одобри тези изказвания преди договарянията за участие да стартират.

Решението на София да блокира договарянията раздразни дипломатите от европейските страни поради двустранния дебат. Той пречи на Брюксел да стартира нещо, за което са дали единодушие всички държави-членки. Това нарушава един стратегически приоритет - разширение въздействието на Европейски Съюз на Балканите, където сили като Турция, Русия и Китай са много дейни.

Но все пак това не е и капка от гнева, който решението на България провокира в Република Северна Македония.

" Ако на една страна й се постанова да избира сред личната си еднаквост и участие в Европейски Съюз, има нещо неправилно в броя на вариантите. Кои сме ние си е наша работа. Това е въпрос на хората в Македония. Мислим, че това по никакъв метод не трябва да е проблем или изискване за бъдещето на Европа ", съобщи пред " Politico " Никола Димитров, вицепремиер на РСМ.

Като доста други и той вижда диспутът като въпрос за националната еднаквост.

" Залогът е и за Европейски Съюз. Решението за започване на договаряния за участие беше абсолютно. Начинът, по който Европа се оправя с това, ще изпрати обръщение до целия район по отношение на достоверността на процеса ", добавя още Димитров.

За Република Северна Македония решението на България е ритник в стомаха. Страната е един от най-настойчивите претенденти за участие и напълно неотдавна преодоля друга пречка по пътя си към Европейски Съюз, който още веднъж се отнасяше до идентичността.

През 2019 година страната смени името си, с цел да позволи дълготраен спор с Гърция. Тогава Атина анулира ветото си за присъединението на Скопие към НАТО и Европейски Съюз.

“Лингвистичен инженеринг”

Всички 27 страни членки, включително и България, се съгласиха да стартират договаряния за присъединение с Република Северна Македония и Албания и то без условия.

Но България изпрати меморандум до останалите 26 страни, в който настоя че Европейски Съюз би трябвало да има поради, че формалният език в РСМ може да се счита само като писмен акцент на българския език. Външният министър на страната Екатерина Захариева уточни още, че Скопие не извършва контракта за добросъседство, подписан през 2017 година сред двете страни и РСМ води враждебни политики на ненавист по отношение на България.

“Никой не оспорва тяхното право да се самоопределят и да назовават езика си както желаят. Но не можем да се съгласим, че това право се основава на ненавист и отказване на България ", уточни тя в изявление пред частната телевизия bTV предишния месец.

Региона бе под ръководство на България в продължение на няколко разнообразни интервала от историята до 1940 година, когато става част от Югославия. Някои български националисти по този начин и не превъзмогват това. И без това затрудненото държавно управление на премиера Бойко Борисов дълго време бе труженик за присъединението на РСМ към Европейски Съюз, само че внезапно промени тона си, с цел да успокои дребната националистическа партия Вътрешна македонска революционна организация, която е част от ръководещата коалиция.

В резултат на това в българския меморандум има тежки исторически изказвания. Наред с други изказвания, в него се показва, че македонската еднаквост е изкуствено основана от комунистическото югославско държавно управление и защото комунизмът е надвит в Европа, той не би трябвало да се внася в Европейски Съюз от РСМ.

“Процесите по разширение не би трябвало да легитимират етнически и лингвистичен инженеринг, който е бил част от властнически режими”, написа в меморандума.

Език против акцент

Когато Македония беше република в социалистическа Югославия, на нейните водачи беше разрешено да дефинират личната си еднаквост, което включва стандартизиране на езика. Българският и македонският език остават взаимно разбираеми, само че това е казусът с доста славянски езици, говорени в страни, които граничат между тях.

Петър Тодоров, македонски историк, счита, че страната му се санкционира поради това, че е относително млада нация. Според него е неуместно страна да се третира по друг метод, единствено тъй като нейните предшественици са се отделили от българската еднаквост.

“Създаването на македонската еднаквост не е друга от образуването на идентичността в страните по целия свят.

Да се ​​каже, че етническата еднаквост на Македония е основана единствено с политически декрет през 1945 година, няма никакви учредения в актуалната наука”, показва той.

По-голямата част от актуалните народи в Европа са кодифицирали писмения си език през 19 и 20 век. Нещо повече - нито “езикът”, нито “диалектът” са ясно дефинирани категории и е малко евентуално диспутът да бъде позволен от лингвистите.

Нервите се опъват

Този месец трябваше да се организира първата конференция сред държавите-членки и РСМ. Но наподобява това няма да се случи. Българските искания по отношение на македонската еднаквост могат да провокират националистически настроения и от другата страна на границата.

Превод и редакция: Джесика Вълчева

Междувременно министърът на европейските въпроси Михаел Рот уточни, че една единствена страна пречи на Европа да реализира задачите си, свързани с разшииряването. Исканията пък не се поддържат от останалите 26 страни-членки. Днес е последният за годината и за немското председателство съвет.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР